Proste ciasto pomarańczowe na oleju to tanie i szybkie ciasto na niedzielę do kawy i herbaty. Nie wymaga wielu składników, jest szybkie i naprawdę bezproblemowe w przygotowaniu. Jeśli lubisz wilgotne ciasta ucierane i przepadasz za smakiem pomarańczy, na pewno spodoba Ci się ten przepis.
Przepis na tanie ciasto na oleju
W sezonie zimowym, kiedy pomarańcze są bardzo tanie, warto przygotować wilgotne ciasto pomarańczowe ze świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy. Ja użyłam trzech pomarańczy, ale owoce różnią się pod względem zawartości soku, warto więc kupić jedną więcej. Pozostałe składniki ciasta są również tanie i bardzo łatwo dostępne. Całość wystarczy tylko zmiksować, pamiętając, by nie miksować za długo po dodaniu mąki.
Proste ciasto pomarańczowe
Szybkie ciasto pomarańczowe z olejem to podstawowy przepis na ucierane ciasto babkowe. Wychodzi wyjątkowo wilgotne, mięciutkie i puszyste, jest pyszne samo w sobie. Jeśli jednak chcesz przygotować świąteczne ciasto pomarańczowe lub przygotować coś efektowniejszego na spotkania w większym gronie, można potraktować przepis na ciasto pomarańczowe jako bazę do innych, fantazyjnych wypieków. Ciasto na oleju z sokiem z pomarańczy można na przykład przekroić i przełożyć kremem budyniowym albo kremem ze śmietany i mascarpone. Można zalać wierzch galaretką lub upiec ciasto z dodatkiem owoców pokrojonych na kawałki. Upieczone ciasto można też polukrować, najlepiej lukrem pomarańczowym albo oblać czekoladą. Takie szybkie ciasto pomarańczowe na oleju za każdym razem może wyglądać i smakować trochę inaczej.
na blaszkę o wymiarach 24x24 cm (może być też tortownica o średnicy 24-26 cm):
4 jajka,
180 g cukru ( w tym opakowanie cukru waniliowego),
200 ml oleju,
200 ml soku z pomarańczy (u mnie były to 3 wyciśnięte pomarańcze, ale owoce różnią się pod względem zawartości soku, warto więc kupić 4)
skórka z 2 pomarańczy,
300 g mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Proste ciasto pomarańczowe na oleju, przygotowanie:
Jajka, cukier i cukier waniliowy zmiksować na jasną, gęstą i puszystą masę (zajmie to około 6-7 minut). Dodać olej, sok z pomarańczy i pomarańczową skórkę. Krótko zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wsypać do ciasta i zmiksować tylko do połączenia się składników - nie miksujemy za długo, zbyt długie miksowanie ciasta po dodaniu mąki może skutkować zakalcem.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i piec w 180 C około 45 minut. Gotowe ciasto można polukrować, posypać cukrem pudrem albo polać czekoladą, ale ciasto bez żadnych dodatków jest wystarczająco słodkie.
Davvero semplice da realizzare questa torta, dall' aspetto soffice.
OdpowiedzUsuńChissà che buona
Już od samego patrzenia na zdjęcie mam wrażenie, że czuję jego zapach :D
OdpowiedzUsuńThis looks so fantastic!
OdpowiedzUsuń