sierpnia 22, 2014

szarlotka Mamy

Szarlotka według przepisu mojej Mamy, która otwiera u mnie sezon jabłkowy:) Z powodu znacznej ilości działkowych jabłek i sporządzonego przez Mamę musu, będzie tu coraz więcej ciast, tart, ciasteczek i deserów zawierających te pyszne owoce. Smacznego:)

4 jajka
kostka margaryny do pieczenia lub masła
1/2 proszku  do pieczenia
3 szklanki mąki tortowej
1 słoik jabłek na szarlotkę (0,9l)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
ok. 3/4 opakowania cukru waniliowego
cynamon
1/2 szklanki cukru

Masło/margarynę, proszek do pieczenia, żółtka i mąkę tortową połączyć w misce i ugnieść (na początku może się wydawać, że ciasto jest za suche, ale po zagniataniu na pewno się połączy). Ciasto podzielić: 2/3 ciasta wygnieść na blachę posmarowaną tłuszczem (nie potrzeba papieru; moja blaszka ma wymiary 36x25), na ciasto wyłożyć jabłka zmieszane wcześniej z mąką ziemniaczaną. Wierzch jabłek posypać cukrem waniliowym i cynamonem według uznania. Ubić na sztywno białka, przy tym stopniowo dodawać cukier. Pianę z białek wyłożyć na jabłka i pokruszyć 1/3 ciasta, które pozostało. Piec godzinę w 180 stopniach.


6 komentarzy:

  1. Proszę u Ciebie też całkiem piękna szarlotka :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, wygląda baaardzo apetycznie :D Super! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowa szarlotka-coś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szarlotka zawsze jest dobrym pomysłem! :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajne przepisy, super blog i świetna szarlotka. NA pewno zajrzę tu nie raz :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger