Ostatnio nie było nic słodkiego, więc czym prędzej nadrabiam zaległości i przedstawiam przepis na kruche babeczki z intensywnie cytrynowym kremem. Nadzienie jest tak naprawdę mniej kaloryczną wersją klasycznego lemon curd i posmakuje wszystkim miłośnikom cytrusów. Na jego gęstość będzie mieć wpływ to, jak dużych użyjemy cytryn. Ważne, by składniki bardzo dobrze rozmieszać przed zagotowaniem, inaczej mogą się zrobić grudki. Latem używamy oczywiście świeżych malin, ja użyłam owoców z soku, ale idealne będą też mrożone. Smacznego:)
Źródło: kotlet.tv (spód do babeczek), mojewypieki.com (lemon curd)
na kruche ciasto:
250 g mąki
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
125 g masła
1 żółtko
50–60 g wody
na krem:
skórka i sok z 3 średnich cytryn,
2 żółtka,
2 jajka,
200 g cukru,
łyżka mąki ziemniaczanej,
łyżeczka oliwy,
kilkanaście malin,
kilka kostek białej czekolady
Mąkę, cukier puder, cukier z wanilią i masło posiekać nożem, aż masło
będzie drobne. Dodać żółtko i wodę, szybko zagnieść w kulę i owinąć
folią. Ciasto
można, ale nie trzeba chować do lodówki na 10 minut lub dłużej. Po
schłodzeniu ciasto rozwałkować na ok.4 mm (warto robić to między
foliami) i
wykrawać foremkami odpowiednią ilość ciasta do każdej babeczki. Wyklejać
foremki i nakłuć widelcem, wstawić jeszcze na 10 minut do lodówki.
Piec w 200 stopniach ok. 15 minut (można, ale nie trzeba obciążyć każda
foremkę fasolkami). Po wystudzeniu babeczki łatwo wyskakują z foremek. Przegotować krem: wszystkie składniki oprócz oliwy dobrze wymieszać trzepaczką (żeby nie ciągnęło się białko) i zagotować, aż zgęstnieje. Gdyby zrobiły się grudki można przetrzeć przez sitko lub w malakserze. Dodać oliwę, wystudzić. Na każdą babeczkę nakładać po 2-3 maliny, na to krem i startą czekoladę.
grudnia 06, 2014
cytrynowe babeczki z malinami i białą czekoladą
AUTOR:
Natalia
babeczki
,
babeczki z kremem
,
ciastaidesery
,
ciasteczka
,
cytryna
,
czekolada
,
kruche babeczki
,
kruche ciasto
,
maliny
,
owoce
mmm pyszne babeczki :-)) uwielbiam lemon curd!
OdpowiedzUsuńWygladaja apetycznie!
OdpowiedzUsuńZobaczyłam je teraz, kiedy nie jem słodyczy... Ale może spróbuję ze stewią. ;]
OdpowiedzUsuńwyglądają smacznie:) szkoda, że nie lubię piec
OdpowiedzUsuńUwielbiam taki krem, porywam babeczkę :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam dodatek cyrtyn w słodkościach, babeczki wyglądają pysznie :-)
OdpowiedzUsuńymmm jak smakowicie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńAż chce się zjeść :)
OdpowiedzUsuńTo ja poproszę tak ze trzy :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym jedną nawet o tej porze :)
OdpowiedzUsuńChcę je zjeść już teraz! Mniam!
OdpowiedzUsuńNie lubię takich ciasteczek :). No cóż...
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie :)
OdpowiedzUsuńnie jadłam takich nigdy. Muszą być pyszne!
Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńJa też takie chcę! Może mi wyjdą?
OdpowiedzUsuńJa na diecie, a tu takie pyszności ;p
OdpowiedzUsuńzjadłabym taką babeczkę:) albo wszystkie jakie masz:P
OdpowiedzUsuńwyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńCan I please get one of those cute cakes now :)???
OdpowiedzUsuńxx
A ja mam taką ochotę na coś cytrynowego! :)
OdpowiedzUsuńKradnę przepis, wykorzystam na święta! :P
OdpowiedzUsuńświetne słodkości :) maliny i cytryna - dla mnie bomba :)
OdpowiedzUsuńBabeczki z malinowa nutą i cytrynowym kremem - pyszota!
OdpowiedzUsuńwspaniale wyglądają, mam ochotę wypróbować ten przepis!
OdpowiedzUsuńzjadłabym ;-))
OdpowiedzUsuńfajne babeczki! :)
OdpowiedzUsuńPodobają mi się te babeczki. Najbardziej połączenie ciasta kruchego, kremu cytrynowego i białej czekolady. Pycha!
OdpowiedzUsuńmmm, pyszne babeczki :) kradnę jedną!:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na babeczki, i te malinki- zapachniało latem
OdpowiedzUsuńTo,ze Twoje przepisy sa genialne, to już wiemy ;) ale zawsze jest tak apetycznie ,ze nie mogę się opanować i aż ślinka cieknie,ja poproszę o wysyłkę kurierską;)
OdpowiedzUsuńbuziaki
xo xo xo xo xo
Muszę zrobić takie babeczki,ostatni raz takie jadłam z 3 lata temu ;)
OdpowiedzUsuńMniam... muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńUmawiam kuriera!!! :) Wyglądają obłędnie!
OdpowiedzUsuńTe babeczki to prawdziwe cudo ;)
OdpowiedzUsuń