stycznia 24, 2015

łosoś pieczony z warzywami

Uwielbiam ryby, a w szczególności łososia. Prawie zawsze przyrządzam je w piekarniku (dzięki temu ograniczam ilość tłuszczu, a mięso ryby jest przez to delikatniejsze), ale chętnie testuję lub wymyślam nowe sposoby na ich przygotowanie. Tym razem przedstawiam prosty przepis na pysznego łososia z pieczonymi warzywami - ja wykorzystałam głównie resztki włoszczyzny, ale świetnie sprawdziłyby się tu również kawałki papryki, cukinii czy bakłażana. Smacznego:)

dla 2 osób:
filet z łososia (podzielony na dwa kawałki),
kilka małych ziemniaków,
duża marchewka,
mała pietruszka,
ćwierć selera,
kawałek pora,
kilka pieczarek,
kilka ząbków czosnku
sól, pieprz, granulowany czosnek, tymianek rozmaryn (mogą być też zioła prowansalskie), oliwa

na sos: kilka łyżek jogurtu greckiego, kilka łyżek majonezu, posiekany koperek, sól, pieprz

Łososia przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Warzywa i grzyby obrać i pokroić na kawałki (czosnku nie obierać, upiecze się w całości), obtoczyć je w kilku łyżkach oliwy i wszystkich przyprawach. Na natłuszczoną blachę przełożyć jarzyny i piec około 20 minut, po tym czasie na blaszkę dołożyć łososia i piec jeszcze 15-15 minut do miękkości ryby i warzyw (czas pieczenia zależy od wielkości składników). Wszystkie składniki sosu wymieszać i doprawić. Rybę i warzywa podawać z sosem koperkowym i dowolną sałatką.

32 komentarze:

  1. Ja też uwielbiam łososia,rodzina nawet się śmieje,że żyć bez niego nie umie:) a Twoja propozycja z warzywami jest bardzo ciekawa i znowu mam ochotę na rybkę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też lubię tak podanego łososią z warzywami, mniam

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeju ale narobiłaś mi smaku <3

    OdpowiedzUsuń
  4. A co można dać zamiast pieczarek, ale zeby smak był podobny ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm, jeśli nie przepadasz za pieczarkami, to po prostu ich nie dodawaj, ja wrzuciłam, bo miałam resztkę:) można by zastąpić je leśnymi grzybami albo zamiast nich dać jakieś ulubione warzywo, z tym przepisem można eksperymentować w zależności od własnego smaku i zawartości lodówki, pozdrawiam:)

      Usuń
  5. Z przyjemnością bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja natomiast za rybami nie przepadam, ale tak przygotowany łosoś wygląda świetnie. ;) Może w kolejny piątek spróbuję. ;)
    Również obserwuje. :) Za gotowaniem szczególnie nie przepadam, ale czasem mogę coś podpatrzeć. ;)

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Łososia uwielbiam w każdej postaci !:)

    Buziaki

    xo xo xo xo xo

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszny i lekki obiadek :-) super wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam łososia, pieczony jest naprawdę pyszny, a z takimi warzywami to już bajka :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Chętnie bym go spróbowała, muszę przyznać, że rzadko jadam łososia :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny obiad! Uwielbiam takie szybkie i proste dania! :) Ja ostatnio taki sam zestaw jadam, ale w wersji na parze:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Łosoś jest uwielbiany w moim domu... Zwłaszcza w takich lekkich odsłonach :)

    OdpowiedzUsuń
  13. też często robię łososia w taki sposób - w piekarniku, z różnymi warzywami. Pyszne i zdrowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. uwielbiam lososia!
    http://zielonoma.blogspot.it/2015/01/pink-skull.html

    OdpowiedzUsuń
  15. wygląda smacznie, aż zrobiłam się głodna :)

    klikniesz w ost. poście? [ mała x mi ] :*

    OdpowiedzUsuń
  16. Duet doskonały, łosoś i pieczone ziemniaki za, którymi przepadam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Też uwielbiam łososia więc postaram się przepis wykorzystac

    OdpowiedzUsuń
  18. Propozycja dla nas, bo lubimy łososia w różnych wydaniach:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Oj tak ja również lubię rybki o i to bardzo!! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. uwielbiam łososia :)

    Pozdrawiam i miłego dnia życzę :)
    Anru

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam łososia ;) zwłaszcza w takiej postaci jak przedstawiasz i z warzywami.

    OdpowiedzUsuń
  22. Ja uwielbiam łososia ale pieczonego, surowego jakoś nie lubię

    OdpowiedzUsuń
  23. Kolejny pomysł na obiad!, dziękuję.:) Chociaż z sosu usunę majonez - bardzo kaloryczny. ;) Świetny blog, obserwuję i będę często zaglądać po kulinarne inspiracje. :)
    Pozdrawiam gorąco!

    OdpowiedzUsuń
  24. ale pysznie wygląda aż mi ślinka leci

    OdpowiedzUsuń
  25. Całe to danie wygląda wyśmienicie Natusia

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger