stycznia 10, 2015

pierogi z pieczarkami


To moje drugie podejście do pierogów - tym razem przyrządziłam je z pieczarkowym farszem. Przekonałam się, że zawsze będę używać tego przepisu na pierogowe ciasto, ponieważ naprawdę jest niezawodne - pierogi znów wyszły mięciutkie i delikatne; naprawdę uda się każdemu. Smacznego:)

 Źródło (ciasto) : http://gotujebo.blogspot.com/2011/12/idealne-ciasto-na-pierogi.html

na około 30 pierogów:

ciasto:
pół kilograma mąki pszennej (może wyjść mniej lub więcej),
szklanka gorącej wody,
łyżeczka soli


farsz:
ok. 500 g pieczarek,
mała cebula lub por,
opcjonalnie mała kiełbaska lub kawałek szynki,
sól, pieprz, ew. natka pietruszki


Farsz: pieczarki i cebulę obieramy i drobno kroimy, przesmażamy na maśle z kawałeczkami wędliny, aż odparuje płyn i doprawiamy (farsz nie powinien być zbyt mokry). Ciasto: Połowę mąki wsypać do miski, dodać sól. Wlać do niej gorącą wodę (ja poczekałam około 10-15 minut od jej zagotowania), wymieszać łyżką (zrobi się klucha, ale tak ma być) i stopniowo dodawać resztę mąki - wyrabiać dłonią, aż ciasto będzie elastyczne i jednolite (ja zużyłam mniej mąki niż w przepisie). Rozwałkować bardzo cienko (można podsypywać blat mąką), wykrawać kółeczka, napełniać farszem i zlepiać pierogi. Wrzucać partiami do posolonego wrzątku z kilkoma kroplami oleju, gotować do wypłynięcia na powierzchnię.


31 komentarzy:

  1. Jak zwykle,wchodzę na Twojego bloga i nabieram ogromnej ochoty na to co proponujesz:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię takie samo ciasto i zawsze wychodzi:)
    Pysznie wyglądają♥

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja jeśli pierogi to tylko ruskie albo z mozzarella :) Kurde i narobiłaś mi smaka na pierogi :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam pierogi domowej roboty:)

    OdpowiedzUsuń
  5. podobnież są pyszne w takiej wersji z dodatkiem sera żółtego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też słyszałam o takiej wersji, wypróbuję następnym razem:)

      Usuń
  6. mniam..muszę znaleźć czas na lepienie pierożków :D

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam pierogi z kazdym nadzieniem pychota!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Z samymi pieczarkami nie jadłam, aż chce się lepić ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam zarówno pieczarki jak i pierogi - takiej wersji nie próbowałam do tej pory

    OdpowiedzUsuń
  10. Taki fartuszek mogę stworzyć specjalnie dla Ciebie, napisz na email lub na fb i popiszemy o szczegółach :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Narobiłaś mi smaku,choć z pieczarkami nie jadłam,to chętnie bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  12. o matko,uwielbiam pierogi ale z pieczarkami jeszcze nie jadłam,musze spróbować !
    mogę prosić o klikanie w link do płaszcza w moim nowych poście ? :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nigdy nie robiłam pierogów z przepisu na to ciasto... Może wreszcie się do niego przekonam...

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasto na pierogi najlepsze. Zawsze się udaje. A farsz? Nie robiłam z samych pieczarek. Świetny sposób na jakąś odmianę. Chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Kocham pierogi w każdej postaci ;)

    Buziaki

    xo xo xo xo xo

    OdpowiedzUsuń
  16. z samymi pieczarkami pierogów jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  17. też korzystam z takiego ciasta, jest najlepsze :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Kocham pieczarki, Twoje pierożki z pewnością są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Pierogów nigdy nie odmówię :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Przepyszna propozycja ,rewelacyjnie wyglądają ,twój przepis jest wspaniały narobiłaś mi chęci )

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger