stycznia 17, 2015

wegetariańskie cheeseburgery z fasoli i surówka coleslaw

Dziś kuchnia amerykańska - proponuję amerykańskie burgery z fasoli, które podałam z jedną z ulubionych surówek Amerykanów. Przygotowałam również proste bułeczki jadane za oceanem do kolacji. Posmakują nawet największym mięsożercom, ponieważ są naprawdę pyszne i sycące. Ważne jednak, aby dobrze je przyprawić. Smacznego:)

ok. 10-11 bułeczek:
15 g drożdży,
szklanka ciepłej wody,
2 łyżki masła (miękkiego),
jajko w temperaturze pokojowej,
3 i 1/4 szklanki mąki (może być więcej, gdyby ciasto się kleiło),
łyżeczka soli

 Rozczyn z drożdży: W misce połączyć drożdże, wodę, 1/4 szklanki mąki i łyżeczkę cukru. Zamieszać, przykryć i odstawić do podwojenia objętości (około 15-20 minut). Następnie dodać 3 szklanki mąki, jajko, masło i sól. Wyrobić ciasto na gładko (nie może się kleić) i zostawić pod przykryciem do odpoczęcia (około 20 minut). Podzielić ciasto na 10-11 części i formować bułeczki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, układać bułeczki w odstępach około 3 cm od siebie, przykryć ściereczką i poczekać około 30 minut, aż podrosną. Piekarnik nagrzać do 190 stopni, piec bułeczki około 20-25 minut lub do zrumienienia.


surówka coleslaw:
ćwierć białej kapusty (u mnie pekińska),
marchewka,
mała cebula lub ćwierć pora,
kilka łyżeczek majonezu,
łyżeczka lub dwie musztardy,
łyżeczka lub dwie octu jabłkowego,
łyżka soku z cytryny,
sól, pieprz,
ew. natka pietruszki


Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na grube wiórki, por drobno posiekać. Wszystkie składniki surówki wymieszać i doprawić.


burgery z fasoli (około 10-11):
2 puszki czerwonej lub czarnej fasoli,
ćwierć pora,
jajko,
kilka łyżek bułki tartej,
sól, pieprz, ostra papryka w proszku, granulowany czosnek, opcjonalnie szczypta kuminu, natka pietruszki

Fasolę odsączyć i rozgnieść widelcem (mogą zostać większe kawałki). Por drobno posiekać, dodać do fasoli. Wrzucić surowe jajko, wsypać bułkę tartą i doprawić. Dobrze wyrobić i uformować płaskie kotleciki wielkości bułeczek. Można obsypać bułką tartą. Smażyć na rozgrzanej patelni do zrumienia, tuż przed końcem smażenia na każdy kotlet nałożyć plasterek sera. Na każdą bułeczką nałożyć porcję surówki i kotlecik.



34 komentarze:

  1. wszystko wygląda smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja sie pierwsza zgłaszam na te pysznosci, wyglada baardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, ale pysznie wygląda. Super pomysł !

    OdpowiedzUsuń
  4. Narobiłaś mi apetytu :) Ciekawa jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ostatnio właśnie coś takiego za mną chodzi:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszą być naprawdę pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają przepysznie :) Bułki wyglądają cudownie puchato, a te wege kotlety z pewnością idealnie się je wpasowały :) A takiej surówki jeszcze nigdy nie jadłam :P

    OdpowiedzUsuń
  8. mmm... takie burgery muszą być pyszne!

    Ps.Serdecznie zapraszam do wzięcia udziału w moim czekoladowym konkursie, informacje u mnie na blogu! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Rewelacyjnie wyglądają i z pewnością tak smakują :-):-):-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale smakowicie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super przepis :) Mam nadzieje, że uda mi się go kiedyś wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  12. domowe burgery to jest to :-) musze wypróbowac te z fasolą!

    OdpowiedzUsuń
  13. jest tyle pyszności wegetariańskim, ze jak tylko będe miała więcej czasu to zaczynam gotować;-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale mi smaka zrobiłaś ! Spróbuję takie zrobic :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale bym takiego zjadła. Full wypas. Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  16. Super takie domowe! Zdrowe i "wiemy co jemy" :) a tu niespodzianka dla mnie, bo bezmięsnych nie jadłam nigdy :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Dla mnie rzeczywiście musi być z mięchem. :)

    OdpowiedzUsuń
  18. This is awesome! I love veggie Burgers and I think its so cool that you make the patties yourself! I am with my little couisins this week and we will have burger, but I will buy veggie burgers and the patties since I am a little lazy ;)
    Happy start in the week!
    xx

    OdpowiedzUsuń
  19. Nie komentowałam już tego? :) może mi się przyśniły :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Najlepsze burgery to te domowe! Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda smacznie, chociaż fasolę zawsze omijam szerokim łukiem, podobnie jak cebulę.

    OdpowiedzUsuń
  22. Ty to masz głowę do tych przepisów :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger