czerwca 29, 2015

Ucierane ciasto z truskawkami i kruszonką

Sezon truskawkowy pomału się kończy i będzie to chyba ostatni z moich przepisów na deser z tymi owocami. Tym razem bardzo proste i szybkie ciasto ucierane, do którego możemy dodać ulubione owoce. Podczas przygotowań należy pamiętać o tym, by składniki były w temperaturze pokojowej. Przepis znalazłam tutaj. Smacznego:)

na blaszkę o wymiarach 20x30:

200 g masła,
szczypta soli,
160 g cukru,
4 duże jajka,
200 g mąki,
40 g mąki ziemniaczanej,
łyżeczka proszku do pieczenia,
600 g truskawek

na kruszonkę:
150 g mąki,
50 g cukru pudru,
100 g masła (u mnie trochę więcej)

Przygotować kruszonkę: posiekać wszystkie składniki, a następnie rozetrzeć palcami na okruchy. Gdyby kruszonka była za sucha, dodać więcej masła; jeśli będzie za mokra, więcej mąki. Odłożyć do lodówki.

Połączyć przesianą mąkę (oba rodzaje) z proszkiem. W drugim naczyniu utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać szczyptę soli i stopniowo dodawać jajka (po jednym, po czym dokładnie miksować i dodawać kolejne). Wsypać mąkę z proszkiem i szybko połączyć całość szpatułką. Przełożyć na natłuszczoną i wyłożoną papierem blaszkę, wyrównać, ułożyć przekrojone na pół truskawki i posypać kruszonką. Piec w 175 stopniach około 45 minut.


31 komentarzy:

  1. Proste, szybkie i pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smacznie wygląda, niedługo muszę coś upiec to może się skuszę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zachciało mi się :) A tak się składa że truskawek u mnie pod dostatkiem więc zrobię ciasto jutro :D

    OdpowiedzUsuń
  4. A dla mnie coś zostało z tego bajkowego widoku? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja truskawki uwielbiam i żałuję już, że to koniec ich sezonu. Ale niedługo maliny będą :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam ciasta z kruszonką! Żałuję, że sezon truskawkowy się kończy ale na szczeście już można pocieszyć się czereśniami, później malinami, wiśniami itd :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo często robię podobne, ale do kruszonki używam zwykłego cukru a do ciasta nie daję mąki ziemniaczanej:) No i proszek zawsze zamieniam na sodę.

    OdpowiedzUsuń
  8. No nie mogę, najlepsze ciacho na świecie!!! :]

    OdpowiedzUsuń
  9. Szkoda, że truskawki powoli "już za nami" - i znów cały rok czekania na wysyp -pocieszam się jedynie, że zaraz stanieją moje ulubione jagody i będzie się czym pocieszyć :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Koniecznie trzeba takie zjeść latem:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super ciacho. Poproszę kawałeczek do kawki :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. w okresie letnim często robię taki sam placek :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo lubię ciasta ucierane i to właśnie one najczęściej goszczą u mnie na stole z owocami właśnie.

    OdpowiedzUsuń
  14. mmmm :) musi być przepyszne uwielbiam ciasta z truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Kiedyś jadłam cudowne takie ciasto w Szwecji i od tamtej pory szukam idealnego przepisu, trzeba wypróbować Twoj :D
    Pozdrawiam, mikrouszkodzenia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  16. robilam wczoraj tez takie samo ciasto , ale z jagodami ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Z truskawkami, pyszne letnie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Strasznie lubię takie ciasta, fakt truskawki już powoli się kończą, ale zaczną się kolejne owoce :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Mmmm... zapachniało domem :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Klasyka zawsze najlepsza :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda zachęcająco, chyba pojawi się u mnie na weekend ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger