września 16, 2015

Jesienna pizza z karmelizowaną cebulą i grzybami

Już niebawem zacznie się sezon na grzyby. Z okazji zbliżającej się jesieni, która jest moją ulubioną porą roku, zapraszam na pizzę z karmelizowaną cebulą i leśnymi grzybami. Zazwyczaj pizzę przygotowuję się z dodatkiem sosu pomidorowego, którym smaruje się ciasto przed pieczeniem, ale są też takie odmiany pizzy, gdzie rezygnuje się z tego dodatku, smarując tylko placek oliwą. Ja dodatkowo obłożyłam go jeszcze plasterkami czosnku. Pizza smakowała świetnie wraz z dodatkami i świeżymi ziołami. Smacznego:)

na ciasto (4 okrągłe pizze o średnicy 30 cm):
600 g mąki (najlepiej typ włoski 00, ale można wykorzystać 450, 500 lub inny typ),
365 ml ciepłej wody,
24 g świeżych drożdży,
1 i 1/2 łyżki oliwy,
łyżeczka soli,
łyżeczka cukru


dodatki:
7-8 cebul,
pół płaskiej łyżeczki cukru
oliwa (u mnie ekologiczna oliwa z oliwek ze sklepu Smaki Ziemi),
4-5 dużych ząbków czosnku,
ok. szklanki suszonych grzybów,
ok. 8-10 dużych plastrów ulubionej szynki lub innej wędliny (opcjonalnie)
kilka gałązek świeżego rozmarynu i tymianku,
sól, pieprz,oregano, bazylia
ok. 8 łyżek startego parmezanu i mozzarelli
opcjonalnie po garści rukoli na każdą pizzę

Ciasto na pizzę przygotować według tego przepisu. Cebulę pokroić w piórka i smażyć ją na bardzo małym ogniu wraz z z tymiankiem, solą i pieprzem oraz cukrem przez ok.30-40 minut (co jakiś czas mieszając). Grzyby namoczyć w gorącej wodzie, ewentualnie pokroić na mniejsze kawałki i szybko przesmażyć wraz z cebulą pod koniec jej smażenia. Każdy placek posmarować oliwą, obłożyć cieniutkimi plasterkami czosnku, posypać oregano, bazylią i rozmarynem. Dodać starty ser i ostudzoną cebulę z grzybami oraz pokrojoną w cienkie paski wędlinę (przed pieczeniem można ją szybko przesmażyć). Ewentualnie posypać odrobiną dodatkowego parmezanu, piec w najwyższej temperaturze piekarnika przez około 10-15 minut. Gotowe pizze posypać rukolą.




22 komentarze:

  1. Mniam :) Uwielbiam pizzę i z chęcią takiej spróbuje

    OdpowiedzUsuń
  2. Hihi, ani cebuli, ani grzybów nie trawię :) Zresztą ostatnio unikam mąki pszennej, więc za taką potrawę niestety, ale bym z góry podziękowała. No, nie wszystko jest dla każdego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawa kombinacja smaków:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, bardzo oryginalne połączenie smaków ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pizza to coś co kocham od dzicka. Bardzo smakowicie wygląda na pewno przy odrobinie czasu zrobię mojej rodzince. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudnie wygląda, z grzybami niestety ciężko będzie w tym roku

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniała, prezentuje się bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. raz jadłam pizzę z rukolą i bardzo mi posmakował ten dodatek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zdecydowanie klimacik jesienny na pizzy, wygląda niesamowicie! Super przepisik.

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak egzotycznie a zarazem swojsko :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam pizzę, ale w takiej wersji jeszcze jej nie jadłam...na pewno skusze się na jej zrobienie. Co do grzybów to zastanawiam się czy w tym roku będą, na razie jest chyba na nie za sucho.

    OdpowiedzUsuń
  12. takiej jeszcze nie jadłam ale bardzo chętnie bym kawałeczek spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  13. najbardziej lubię klasyczną pizzę, ale ta myśli smakować obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  14. wygląda smoakowicie, taka pizza chodzi za mną od jakiegoś czasu :)

    OdpowiedzUsuń
  15. This pizza looks really good! I didnt have pizza in a long time and I think I want to make one very soon :)
    By the way, today we got the contract for the new apartment! Its only for rent and not to buy so if there is anything wrong with it (like windows) the landlord has to take care of it - thats really good. But I also think that everything is fine and we have a big balcony :D I am so so so very happy!
    Have a great weekend!
    Xx
    Larissa
    cenestquedelachance.blogspot.de

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger