lipca 07, 2016

Drożdżówki z dżemem i kruszonką

Od zeszłego roku zostało mi jeszcze kilka słoiczków domowego dżemu, a teraz muszę zrobić miejsce na nowe przetwory z tego sezonu. Ostatnio upiekłam więc pyszne i proste bułeczki z dżemem, kruszonką i moim ulubionym lukrem z kremowego serka. Naprawdę nie ma nic lepszego niż jeszcze ciepła drożdżówka z rozpływającym się, owocowym wnętrzem - te sklepowe smakują zupełnie inaczej. Do dzisiejszego wypieku będziemy jednak potrzebować dobrego, gęstego dżemu, konfitury lub marmolady. Nie nadają się rzadkie dżemy, ponieważ podczas pieczenia wypłyną z ciasta i wylądują na blaszce, zamiast zostać w środku:) Ja użyłam domowego dżemu morelowego i z czarnej porzeczki, z dużymi kawałkami owoców. Polecam, smacznego:)

Polecam też drożdżówki z truskawkami i bułeczki z rabarbarem:)

na 10-12 drożdżówek:

ciasto:
szklanka mleka,
2 jajka,
100 g cukru,
125 g roztopionego masła,
szczypta soli,
640 g szklanki mąki pszennej,
30 g świeżych drożdży

na kruszonkę:
1/3 kostki zimnego masła,
ok. 6 łyżek mąki,
ok. 4-5 łyżek cukru


1 i 1/2 szklanki gęstego dżemu (najlepiej z kawałkami owoców)


na polewę:
1/4 szklanki kremowego serka w temperaturze pokojowej (typu Twój Smak, Philadelphia),
1 i 1/4 szklanki cukru pudru,
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie),
3 - 4 łyżki ciepłego mleka

Mleko i cukier połączyć, podgrzać (mleko ma być ciepłe, ale nie bardzo gorące). Wkruszyć drożdże, wymieszać i odstawić na 10 minut. Przesianą mąkę wymieszać z solą, dodać jajka, rozpuszczone i lekko przestudzone masło oraz drożdże z mlekiem. Ciasto wyrobić (ok. 10-15 minut, można podsypać delikatnie mąką). Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na  godzinę. Po tym czasie z ciasta formować bułeczki, umieścić je na blaszkach zachowując duże odstępy. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 40-45 minut. Gdy bułeczki będą wyrośnięte, w każdej z nich zrobić głębokie wgłębienie dnem szklanki i nałożyć po 2 łyżki dżemu. Składniki na kruszonkę połączyć i rozetrzeć palcami (w razie potrzeby można dodać więcej mąki lub masła). Posypać nią drożdżówki i piec w 190 stopniach ok. 25-30 minut (do zarumienienia). Polewa: serek połączyć z pozostałymi składnikami w takiej ilości, by powstała gęsta polewa (w razie potrzeby dodać więcej mleka, cukru pudru lub serka). Oblać nią lekko ostudzone drożdżówki. 

32 komentarze:

  1. na drugie śniadanie, najlepiej zjedzone w parku,drożdżówki idealne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niestety jestem na diecie i drożdżówka odpada :D
    W wolnej chwili zapraszam do mnie na nowy post riwlawn.blogspot.com Obs=obs

    OdpowiedzUsuń
  3. Nawet w piekarni nie ma tak pięknych drożdżówek ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Twoje drożdżówki wyglądają bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak drożdżówki to muszą być z kruszonką ^^ Super Ci wyrosły i do tego nasze ulubione konfitury :D

    OdpowiedzUsuń
  6. W sobotę robię! :) Wyglądają pysznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygladaja lepiej niż z cukierni!

    OdpowiedzUsuń
  8. zgłodniałam przez Ciebie!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. fajne pulchniutkie bułeczki, bardzo lubię dużą porcję kruszonki. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. oj zjadłabym! Wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  11. U mnie zawsze kruszonka znika w niewyjaśnionych okolicznościach;) Bułeczki urocze i takie apetyczne:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają wspaniale, o niebo lepiej niż te drożdżówki ze sklepu! I do tego jeszcze ta kruszonka - uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mniam wspaniałe buły, uwielbiam drożdżóweczki :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ależ apetyczne drożdżówki Natalia. Cudowne na drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyglądają obłędnie! Jadłabym chyba do każdego posiłku, no może za wyjątkiem obiadu;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale pysznie wyglądają Twoje drożdżówki. Zjadłabym taką najlepiej ze szklanką zimnego mleka :)

    OdpowiedzUsuń
  17. ale świetnie wyglądają. Koniecznie muszę wypróbować!!

    OdpowiedzUsuń
  18. Bułeczki prezentują się super :) Idealne na piknik :)

    OdpowiedzUsuń
  19. czuję tę słodkość mniam !

    OdpowiedzUsuń
  20. Kolejne ze smaków mojego dzieciństwa. Wspaniałe. Już wyobrażam sobie ich wyjątkowy smak :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ten dżem można zastąpić świeżymi owocami. Super drożdżóweczki.

    OdpowiedzUsuń
  22. Ale bym zjadła takie drożdżówki :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Jakie pyszności! Uwielbiam takie drożdżówki! :))
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :*
    Mogłabym Cię prosić o kliknięcie w linki u mnie w nowym poście? Będę Ci bardzo wdzięczna! :)

    OdpowiedzUsuń
  24. bułeczki wyglądają jak ze sklepu, tylko są o niebo lepsze! :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Wlasnie je robie.Oby mi wyszly:-).Pysznie wygladaja:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że wyszły i smakowały, pozdrawiam☺

      Usuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger