lipca 25, 2016

Kruche ciasto z brzoskwiniami






Dziś jedno z moich ulubionych ciast, które służy mi jako baza do różnych wypieków. Sprawdza się zwłaszcza wtedy, kiedy nie mam czasu na pieczenie lub wielu składników w lodówce:) Tym razem maślane, półkruche ciasto połączyłam z pysznymi brzoskwiniami i wiórkami kokosowymi, ale sprawdzą się też morele lub inne owoce. Całość polałam najlepszą moim zdaniem polewą z kremowego serka. Smacznego:)

Polecam tez cytrynowe ciasto z porzeczkami i białą czekoladą:)

na kwadratową blaszkę o wymiarach 25 cm:
szklanka = 250 ml

220 g masła w temperaturze pokojowej,
2 czubate szklanki mąki,
jajko,
niepełna szklanka cukru,

łyżka domowego cukru waniliowego,
łyżeczka sody,
3-4 łyżki domowego dżemu brzoskwiniowego lub morelowego,


2 duże brzoskwinie, nektarynki lub morele,
4 łyżki wiórków kokosowych lub płatków migdałowych

lukier:

czubata łyżka kremowego serka w temperaturze pokojowej (typu Philadelphia, Twój Smak),
cukier puder do smaku,
kilka łyżeczek ciepłego mleka


Utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać jajko, wymieszać. Dosypać przesianą mąkę z sodą, wymieszać, aż powstanie coś w rodzaju dużej kruszonki, z której da się ulepić kulę (gdyby ciasto mocno się kleiło, dodać więcej mąki). 2/3 ciasta wyłożyć palcami na wyłożona papierem blaszkę, posmarować dżemem, ułożyć owoce pokrojone w kostkę, posypać wiórkami lub migdałami. Na wierzch pokruszyć 1/3 odłożonego wcześniej ciasta. Piec około 30 minut w temp. 190 stopni. Serek połączyć z cukrem pudrem i mlekiem w takiej proporcji, by powstał gęsty lukier. Oblać nim gotowe ciasto.

47 komentarzy:

  1. O matko, jak wspaniale wygląda. Nabrałam na niego ochoty, może zrobię :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wypieki z brzoskwiniami jestem w stanie zjeść ale pod jednym warunkiem - są to świeże owoce a nie te z puszki :) Twoje ciasto z gałką domowych lodów ideał ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moj maz kocha kruche ciasto;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super ciacho, szybkie i z pewnością pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne ciasto będące świetną bazą do wariacji z różnymi owocami, których teraz jest pod dostatkiem. Wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. This looks perfect! Do have any ideas what to make with mirabelle/yellow plums execpt for jam and cake? We have so many of them on wild trees all around here and I want to collect a whole lot... but then I do not really know what to do with them!?
    But now THANK YOU so much for your comments! You cannot imagine how happy they make me! I just had to read your last one to my husband because it made me so proud ;)
    To answer your questions: you are right when it comes to the soil and chemicals. Also when eating 100% organic one cannot avoid eating some of the chmemicals that are found in our soils.
    And about the alternatives to conventional deodorant. A post is planned for that! I am currently trying three different kinds of plastic free, aluminium free, alcohol free, and organic deodorants and will show all three of them on the blog soon :)
    And so glad you are using strawberry oil for sun protection! I will read more about that! I am using a blend of sesame oil, coconut oil and carrot oil :)
    Xx
    Larissa
    conscious lifestyle of mine

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie powinnam tu zaglądać o tej porze ;) Ciasto wygląda pysznie! I chyba musze zrobić do niego podejście. Uwielbiam gotować.. ostatnio znalazłam ok. godz. 22.30 przepis na idealne ciasto do pizzy o 23 zrobiłam :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Kruche z owocami, to moje ulubione :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kokosowych rzeczy unikam jak ognia, ale za to ubóstwiam kruche ciasto. Brzmi i wygląda smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. podoba mi się bardzo polewa do tego ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny przepis na pyszne ciasto. Dobry pomysł na lukier z serka. Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  12. bardzo lubię ciasta kruche z owocami, świetny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  13. ciasto z dodatkiem brzoskwini to coś cudownego ♥ wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. pewnie całą blachę bym zjadła ;D

    OdpowiedzUsuń
  15. pyszności, bardzo mi się podoba ten pomysł na lukier :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiamy kruche ciasta z owocami :) A szczególnie gdy są na mąkach pełnoziarnistych :) Polecamy wypróbować ^^

    OdpowiedzUsuń
  17. bardzo fajny sposó, ja zazwyczaj z tymi owocami robię ciasto ucierane ale kruche to też ekstra myśl:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Dziękuję za przepis, jak będę miała wolną chwilę to postaram się upiec takie pyszności :)

    Micia

    OdpowiedzUsuń
  19. Ale pyszności :) Mega się to ciacho prezentuje! Poproszę kawałek. :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Pięknie wygląda, bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Jaka foremka z tego wychodzi?

    OdpowiedzUsuń
  22. Na takie skusiłabym sie o każdej porze dnia i nocy

    OdpowiedzUsuń
  23. Fajny pomysł na ciasto kruche. Lubię takie lukry z serków :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Kruche zawsze wychodzą . Pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  25. That looks delicious! Now I'm hungry. (I need to learn Polish.)

    OdpowiedzUsuń
  26. Rewelacyjnie połączyłaś te wszystkie smaki! Ciasto nie tylko wygląda świetnie, ale i na pewno równie wyśmienicie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  27. mam ochotę na upichcenie czegoś słodkiego:)

    OdpowiedzUsuń
  28. Mi ostatnio żadne ciasto nie wychodzi :(

    OdpowiedzUsuń
  29. ojaaa, gdzie ja trafiłam <3

    OdpowiedzUsuń
  30. Mam akurat w domu brzoskwinie, więc możliwe, że skuszę się na ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Mmm wygląda zachęcająco, uwielbiam brzoskwinie! :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Super ciacho i ten lukier :) ja bym tam sypneła troszkę kwiatków lawendy ;) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  33. Szukam właśnie inspiracji na najbliższe pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  34. Pyszne ciasto i bardzo szybkie, uwielbiam takie wypieki ;).

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger