lipca 30, 2017

Tarta z domowym budyniem i owocami lata / Summer Fruit Tart with Homemade Pudding

Tarta z domowym budyniem i owocami przepis
Tarta z domowym budyniem i owocami 

Tarta z domowym budyniem i owocami przepis

Maliny, truskawki i borówki to moje ukochane owoce lata. Wspaniale sprawdzają się we wszelkich letnich deserach i wypiekach. Jednym z najlepszych takich wypieków jest według mnie tarta wypełniona słodkim kremem i soczystymi owocami. Dziś prezentuję przepyszną kruchą tartę z domowym budyniem waniliowym, malinami i borówkami - obowiązkowa w tym sezonie! Polecam, smacznego:)

Jeśli szukacie pysznego deseru na lato, polecam również moje owocowe ciasto budyniowe bez pieczenia:



Przepis na tartę z domowym budyniem i owocami, składniki:

na kruchy spód:

250 g mąki
125 g zimnego masła
2 żółtka
2 łyżki cukru pudru

szczypta wanilii


domowy budyń:
500 ml mleka,
duża szczypta wanilii,
5 żółtek,
80 g cukru,
30 g mąki,
35 g mąki ziemniaczanej

garść malin i borówek amerykańskich,
opcjonalnie wiórki kokosowe

Przepis na tartę z domowym budyniem i owocami, przygotowanie:

Mąkę posiekać z cukrem i masłem, dodać żółtka i całość zagnieść (składniki muszą być zimne, jeśli ciasto jest zbyt kruche, należy dolać troszkę bardzo zimnej wody). Zagniecione w kulkę ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować (ok.4 mm, najlepiej robić to między dwoma kawałkami papieru do pieczenia lub folii) i przełożyć do formy na tartę (moja ma 29 cm; można też wylepić formę ciastem bez wałkowania). Włożyć do lodówki na godzinę, nakłuć widelcem. Spód tarty obciążyć papierem z fasolkami (by zapobiec wyrastaniu ciasta i zjeżdżaniu boczków), piec w 180 stopniach ok. 10-15 minut, a następnie zdjąć obciążenie i piec do zarumienia (ja piekę bez obciążenia w sumie 15-20 minut, ale należy przy tym pilnować ciasta, by nie tworzyły się bąble i ciasto nie wyrastało - w tym przypadku można bardzo delikatnie przebić bąble widelcem).  

Przygotować budyń: mleko zagotować z wanilią, odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, gęstą masę, dodać stopniowo oba rodzaje mąki. Dokładnie wymieszać. Stopniowo, powoli dodawać 3/4 szklanki gorącego mleka, mieszać. Połączyć resztę mleka z masą, przelać do garnka, mieszać na małym ogniu, aż zgęstnieje. Gotowy budyń wylać na upieczony spód, lekko schłodzić (na gorącym budyniu owoce puszczą sok). Ułożyć maliny i borówki, opcjonalnie posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić przez 2-3 godziny do stężenia budyniu. 

Przepis na domowy budyń z tej strony.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:


ENGLISH:

for the crust:

250 g of flour,
125 g of cold butter, diced
2 yolks,
2 tbsp of powdered sugar,
a pinch of vanilla

homemade pudding:

500 ml of milk,
a big pinch of vanilla,
5 egg yolks,
80 g of sugar,
30 g of flour,
35 g of potato or corn starch

a handful of raspberries and blueberries,
coconut shavings (optional)


Prepare the crust: add  butter to the flour and sugar, rub in with your fingers (the butter should form very small crumbs). Add the egg yolks, press everything together (you can add a bit of cold water to make it easier).  Form a disc, cover with plastic wrap and chill in the fridge for 30 minutes. Press the pastry into the bottom of the tart pan (29 cm). Prick with a fork and chill for additional hour. Bake the shell of the tart in prehated oven (200C), until golden brown for about 15 to 20 minutes - if there's any air bubbles and the pastry is rising unevenly, you can very gently try to pierce the bubble with a fork (you can also use blind-baking method to make sure it won't happen). 

Prepare the pudding: boil the milk with vanilla, set aside. Whisk the egg yolks with sugar, until pale and thick. Gradually add starch and flour, mix well. Gradually and slowly start adding 3/4 cup of hot milk, stirring after each addition. Add the remaining milk. Pour the mixture into the pan and simmer on low heat, stirring constantly, until thick and creamy. Pour the pudding on the baked crust, set aside to cool for a bit (fruit can release too much juice on a warm pudding). Place berries on top of the pudding, sprinkle with coconut and refrigerate for 2 to 3 hours, until fully sets. Enjoy:)



50 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie slodkosci:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczna lekcja.
    Pozdrawiam serdecznie 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha! A taką foremkę gdzie kupię? To jednorazowa czy wielokrotnego użytku? Muszę zrobić, bo aż mi ślinka cieknie, a niedługo na działce będę mieć maliny i borówkę amerykańską, więc akurat :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wielokrotnego użytku, ja kupiłam swoją dawno temu i nie pamiętam gdzie, ale teraz dostaniesz taką w wielu miejscach za parę złotych (np. Pepco, Auchan) pozdrawiam☺

      Usuń
  4. This looks sensational with all those gorgeous summer berries!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne ciasto :) Latem trzeba się delektować takimi słodkościami :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda obłędnie i pewnie tak samo smakuje :D Ja mam w lodówce serniczek, idę ukroić kawałek :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja właśnie przymierzam się do takiej tarty. Świetna!
    Coś, co z pewnością mnie zachwyci smakiem.
    Ostatnio bez przerwy mogłabym jeść ciasta z owocami.
    Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. W tym roku tartej jeszcze nie robiłam, ale nadrobię swoje zaległości :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Fantastyczna tarta pełna letnich owoców 🙂

    OdpowiedzUsuń
  10. Jej, ale to musi być przepyszne! Też kocham te owoce. :D

    OdpowiedzUsuń
  11. This looks fantastic, Natalia! I love fruits, and blueberries are one of my favourites!

    OdpowiedzUsuń
  12. Super przepis na tartę. Bardzo mi się przyda - dziękuje 😊

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda przepysznie :) na lato idealna.

    OdpowiedzUsuń
  14. Tarty uwielbiam :) Twoja wygląda niesamowicie apetycznie :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  15. Tarta niezwykle apetyczna i zachęcająca! c:
    mój blog

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale smacznie wygląda :D
    Sama bym to chętnie zjadłaa :)

    grlfashion.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  17. Super, tarta wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Piękne kolory, aż by się chciało ukraść kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ciasta z budyniem często goszczą u mnie w domu. Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Szukałam czegoś słodkiego na dziś i znów trafiam tutaj! :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Ładnie wygląda ale zrobiłabym inną masę :) bo budyniu nie lubię :P

    OdpowiedzUsuń
  22. uwielbiam tarty a ta wygląda niesamowicie apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Ja poproszę o kawałeczek tej cudowności

    OdpowiedzUsuń
  24. Smaki lata, lubię takie desery :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Chętnie zjadłabym kawałek takiej tarty! Wygląda mega apetycznie <3

    OdpowiedzUsuń
  26. Kocham ciasta.Super to wygląda <3

    OdpowiedzUsuń
  27. Mniam! Takie tarty uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Bardzo apetyczna! Kwintesencja lata a ja bardzo lubię tarty:)

    OdpowiedzUsuń
  29. Mój ukochany letni deser! Tarty owocowe mogłabym jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Pyszna propozycja 😊 Nawet domowy budyń zrobiłaś do niej, samo zdrowie. Pozdrawiam serdecznie ❤

    OdpowiedzUsuń
  31. That looks perfect for the summer!
    Have a good evening

    OdpowiedzUsuń
  32. This is the beautiful tart. Love berries!

    OdpowiedzUsuń
  33. Isnt berry season the besst season of all? I loved when the raspberries started to ripen a few weeks ago, and then the currants and cherries and now all the blackberries everywhere. We have soooo many blackberries and I LOVE them. This cake looks incredibly good and I would absolutely love to taste it :)
    Thank you a lot for your last comment on my blog : )
    Sending much love!
    Xx
    Rosa Larissa Klara
    conscious lifestyle of mine

    OdpowiedzUsuń
  34. ale cudna tarta!!! mniam!!!

    OdpowiedzUsuń
  35. Przepysznie wygląda tarta :) Uwielbiam tarty z owocami ;)

    Pozdrawiam serdecznie,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  36. Same najlepsze owocki, świetny przepis <3

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger