lipca 16, 2018

Kurczak w sosie z mango / Mango Jerk Chicken

Dziś odrobinę egzotyczna propozycja na pikantnego kurczaka w kremowym sosie z mango. Do jego przygotowania używamy domowej mieszanki przyprawy Jerk - mieszanki  jest więcej, niż potrzebujemy, ale jej nadmiar możemy użyć do innego przepisu na kurczaka w ostrej marynacie. Zamiast mango w potrawie świetnie sprawdzą się obrane nektarynki lub brzoskwinie. Ostry smak sosu możemy złagodzić słodką śmietanką. Kurczak wspaniale smakuje z ryżem i zestawem surówek. Smacznego:)

na przyprawę Jerk:

łyżka granulowanego czosnku,
1/2 łyżki granulowanej cebuli,
łyżka brązowego cukru,
2 łyżeczki suszonego tymianku,
łyżeczka słodkiej papryki,
3 kulki ziela angielskiego,
1/4 łyżeczki cynamonu,
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
1/2 łyżeczki curry,
duża szczypta ostrej papryki,
sól, pieprz

3 duże piersi kurczaka,
2 małe czerwone cebule,
2 ząbki czosnku,
czerwona papryka,
małe obrane mango lub 2 -3 nektarynki,
ok. 1-2 szklanek wody lub bulionu drobiowego,
płaska łyżka mąki ziemniaczanej i 1/4 - 1/3 szklanki wody do zagęszczenia sosu,
opcjonalnie 1/4 szklanki śmietanki,
3 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry

Kurczaka doprawić 2 łyżeczkami mieszanki Jerk (resztę odłożyć do innego przepisu). Smażyć do zarumienienia na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić posiekaną cebulę i paprykę, po kilku minutach dodać czosnek. Wrzucić mięso, zalać płynem (tak, by lekko zakrywał składniki) i dusić do miękkości. Gdy mięso i warzywa będą prawie miękkie, dodać pokrojone w kostkę mango, dusić jeszcze kilka minut. Ewentualnie doprawić przyprawą Jerk. Sos zagęścić śmietanką i mąką rozmieszaną w małej ilości wody. Posypać całość świeżą natką pietruszki lub kolendry.

Zmodyfikowany przepis z tej strony.

ENGLISH:

for the Jerk seasoning:

1 tbsp garlic powder,
½ tbsp onion powder,
1 tbsp brown sugar,
2 tsp thyme,
1 tsp parsley,
1 tsp paprika,
3 kernels of allspice,
¼ tsp cinnamon,
½ tsp nutmeg,
½ tsp curry powder,
a big pinch of hot paprica,
salt and pepper

3 large chicken breast,
2 small red onions, diced,
2 cloves of garlic, finelyy chopped,
1 red bell pepper, cut into strips,
1 small mango or 2-3 peaches or nectarines, peeled and pitted,
approx. 1-2 cups of water or chicken stock,
1 tbsp of cornstarch or potato starch plus 1/4-1/3 cup of water to thicken the sauce,
1/4 cup of heavy cream, optional,
3 tbsp of chopped cilantro or parsley

Mix all the ingredients for the seasoning. Use 2 tsp to dust the chicken and store the rest for future use. Cook the chicken on a small amount of oil, until lightly golden. Set aside. To the same pan, add the onion, bell pepper and garlic. Cook for few minutes. Add the chicken and cover gently with the liquid. Simmer on low heat, until tender. Add diced fruit and thicken the sauce with cream and flour and water mixture. Sprinkle with fresh herbs. Serve over rice. enjoy:)

See the original recipe.





31 komentarzy:

  1. Chicken breast prepared this way must be very tender, flavourful and delicious.

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię kurczaka na różne sposoby:))Twój przepis bardzo mi się podoba:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Mango zawsze jemy w deserach ale takie danie też bardzo nas ciekawi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze nigdy nie próbowałam połączenia mięsa z owocem. Muszę spróbować koniecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dla mnie dosyć dziwne połączenie, ale zaciekawiłaś mnie smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. I love chicken just about any way you cook it and this looks so delicious!! Thanks for the recipe!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow, so tasty, like it so much.
    Malefica

    OdpowiedzUsuń
  8. to musi być bardzo ciekawy smak:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super, bardzo smakowity przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Prezentuje się cudnie i chyba smakuje też rewelacyjnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. to wygląda jak feeria smaków i kolorów, bravo!

    OdpowiedzUsuń
  12. Takie danie na pewno smakuje genialnie. Pysznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  13. Brzmi smakowicie :) będę musiała wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mniam, ale słoneczne i apetyczne danie :D

    OdpowiedzUsuń
  15. jak zwykle smakowicie wygląda, tym razem jednak nie wiem czy mango by mi pasowało :/

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo fajny przepis. Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  17. I love everything with mango, thanks for the recipe!
    xx

    OdpowiedzUsuń
  18. Narobiłaś mi niezłego smaka! już wiem co zrobię jutro na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Odważne ale mega ciekawe połączenie :D

    OdpowiedzUsuń
  20. ciekawie, smacznie, oryginalnie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. bardzo bym się poczęstowała!!! Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ależ apetyczne danie, na pewno warto się skusić :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Bardzo ciekawy sos! Kurczak w takim wydaniu musi być przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Uwielbiam takie kolorowe dania :)

    OdpowiedzUsuń
  25. my kupujemy ready made Jamaican Jerk sos :) wygdlada pysznie musze zrobic

    OdpowiedzUsuń
  26. ależ pysznie wygląda!!!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2019 Lekcje w kuchni , Blogger