kwietnia 22, 2020

Chrupiący chleb pszenny na drożdżach (bez formy) / Crusty Yeast Bread


Chrupiący chleb pszenny na drożdżach suchych lub świeżych bez formy, przepis
Chrupiący chleb pszenny na drożdżach suchych lub świeżych, bez formy
Chrupiący chleb pszenny na drożdżach suchych lub świeżych bez formy, przepis
Chrupiący chleb pszenny na drożdżach suchych lub świeżych bez formy, przepis

Jeśli lubicie pszenne pieczywo, gorąco polecam mój dzisiejszy chrupiący chleb pszenny na drożdżach suchych lub świeżych - do upieczenia bez formy. Przepis na ten domowy chleb z chrupiącą skórką jest bardzo prosty, świetny dla początkujących i nie tylko.

Chrupiący chleb pszenny bez formy upieczecie z użyciem drożdży świeżych lub suchych. Ciasto drożdżowe na chleb możecie też zostawić do wyrastania na noc w lodówce, podobnie jak większość ciast drożdżowych. Jeśli chcecie, możecie mąkę pszenną zastąpić jasną orkiszową. Możecie tez zamiast połowy białej mąki, dodać połowę pełnoziarnistej.

Z podanych proporcji upieczecie dwa duże bochenki pysznego, pszennego chleba drożdżowego z cudownie chrupiącą skórką - Wy też będziecie walczyć o piętkę:) Chleb bez formy zawdzięcza swoją chrupkość glazurze z mąki ziemniaczanej, której używam do wielu moich domowych chlebów i bułek. Nie jest obowiązkowa, ale zdecydowanie zalecana. Jeśli wolicie, z ciasta możecie uformować dwa okrągłe bochenki.

Chrupiący chleb pszenny na drożdżach suchych lub świeżych to zdecydowanie jeden z naszych ulubionych chlebów, do którego wracam bardzo często. Jest pyszny jeszcze delikatnie ciepły z samym masłem. Dzięki niemu stworzycie najlepsze kanapki z dowolnymi dodatkami. Polecam, smacznego:)

Jeśli lubicie drożdżowe pieczywo, polecam Wam mięciutkie, maślane bułeczki japońskie (najlepsze!):


Przepis na chrupiący chleb pszenny na drożdżach, składniki: 


łyżka suchych drożdży (lub ok. 30 g świeżych drożdży),
łyżka cukru,
płaska łyżka soli (lub trochę mniej),
2 szklanki ciepłej wody,
6 szklanek mąki pszennej (do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml)
łyżka oleju

na glazurę:
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
100 ml wody

Przepis na chrupiący chleb pszenny na drożdżach, przygotowanie: 


Drożdże połączyć z cukrem, zalać wodą. Odstawić do spienienia na 5-8 minut. Połączyć z pozostałymi składnikami, oprócz oleju. Zagniatać około 10 minut, pod koniec zagniatania dodać olej. Zagnieść w kulę, odstawić do podwojenia objętości na 1-2 godziny. Po tym czasie podzielić ciasto na dwie części i uformować podłużne bochenki (ja robię to w ten sposób, że każdą część spłaszczam na kształt prostokąta i zawijam jak roladę - wtedy bochenki nie pękają). Ułożyć na blaszce, odstawić na 30-40 minut. Przygotować glazurę: mąkę zagotować z wodą, aż całość stanie się gęsta. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Każdy wyrośnięty bochenek kilka razy naciąć. Posmarować przestudzoną glazurą (może być jeszcze trochę ciepła). Piec w 200 C przez 35-45 minut.

Zmodyfikowany przepis ze strony: gatherforbread.com.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:


Crusty Yeast Bread Recipe:

1 tbsp of  dry yeast,
1 tbsp of sugar,
1 tbsp of salt,
2 cups of warm water,
 6 cups All-Purpose Flour,

for the glaze:
100 ml of water,
1/2 tsp of potato starch

Mix the yeast with water and sugar. Set aside for 5-8 minutes, until foamy. Combine with the rest of ingredients, beside oil. Knead for about 10 minutes or until smooth and elastic. Form a ball, cover with kitchen towel and let it rise for about 60-120 minutes, or until doubled in size. Divide the dough into two and form two loaves ( I always do that by flattening each part with my hand and rolling it up like a swiss roll cake). Place the loaves on a  tray lined with baking paper. Cover and let them rise for additional 30-40 minutes. Prepare the glaze: boil the water with starch, until thickens. Set aside to cool for a bit. Cut the surface of each loaves few times and generously brush with the glaze. Bake for 35 to 45 minutes in 200 C. Enjoy:)

Modified recipe from this site: gatherforbread.com

62 komentarze:

  1. This looks very delicious, thanks for sharing. Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  2. It looks and sounds good. Thank you.

    OdpowiedzUsuń
  3. Sembra molto buono!

    HO ORGANIZZATO UN GIVEAWAY SE TI VA PARTECIPA <3
    https://antonellabasile.blogspot.com/2020/04/giveaway.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie taki robię teraz najczęsciej, ale idę filmik zobaczyć <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Have not been making bread for a while now. Maybe it is time to get down to it. Thanks for the recipe.

    OdpowiedzUsuń
  6. Hey Natalia! How you've been, girl? Missed seeing you around. Btw, I'd eat this bread in a heartbeat, lol. I adore bread! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy mogę dodać maki żytniej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dodawałam jej do tego chlebka - z tego co wiem, żytnia inaczej chłonie płyny, więc może być problem. Pozdrowienia!

      Usuń
  8. Ciao Natalia.. grazie per la tua visita al mio blog! E' bellissimo questo pane, ben lievitato! Buona giornata :-D

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale pysznie wygląda! Koniecznie muszę wypróbować tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. I also make my own bread ... and it is so delicious! 🤗

    OdpowiedzUsuń
  11. Oh Wow! now look what you've done, I need to pop over to yours and eat this! It looks gorgeous. I would love to give this recipe a go but at the moment it's difficult to get the flour. Take care my friend and have a happy week, Angela xXx

    OdpowiedzUsuń
  12. this looks easy enough for me...i have been looking for a recipe just like this!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Mnie bardziej podchodzi ten na zakwasie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. That looks really good and tasty :-D

    OdpowiedzUsuń
  15. The bread looks amazing! Perfect for some sandwiches :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jak pięknie wygląda ten chlebek, lepszy niż z piekarni :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Mmmm, bread. Love the stuff! Particularly with a nice, crisp crust. This looks terrific -- thanks.

    OdpowiedzUsuń
  18. Jak smacznie wygląda ten chleb. Z chętnie wypróbuję ten przepis. ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ooo this ;looks good! I so want to try baking bread while i am sheltered in place.

    Allie of
    www.allienyc.com

    OdpowiedzUsuń
  20. I bet it smells divine when baking!

    OdpowiedzUsuń
  21. Mam taki podobny przepis, sprawdzony i pyszny

    OdpowiedzUsuń
  22. Wygląda wspaniale, aż chyba spróbuję w końcu chleb upiec! Pozdrawiam serdecznie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Ale pięknie wygląda, jutro biorę się za upieczenie takiego :)

    -------------------------
    http://fashionelja.pl
    https://www.instagram.com/fashionelja/

    OdpowiedzUsuń
  24. Coś dla mnie, ostatnio wkręciłam się w pieczenie chleba :D

    OdpowiedzUsuń
  25. Crusty, chewy bread - doesn't get any better than that! Thank you, Natalia!

    OdpowiedzUsuń
  26. It looks so good. Do you make no-knead bread? I did several times, and it’s so easy.
    If you have a favorite no-knead recipe, I’d love to try it. 😊

    OdpowiedzUsuń
  27. dear Natalia
    your talent in cooking is astonishing :)

    this bread looks yummy indeed !
    thank you for another wonderful treat !
    stay well and healthy my dear freind!

    OdpowiedzUsuń
  28. This bread must be delicious and with an inviting aroma.
    Follow x follow? Let me know on my blog, I'll be happy to follow you back :)

    My Tester Food

    OdpowiedzUsuń
  29. Prezentuje się świetnie! :) Kiedyś na pewno wykonam swój chleb ;)

    OdpowiedzUsuń
  30. Wygląda smakowicie! Biorę przepis. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  31. I loved good bread--back when I was in college and for a few years later, I worked in a bakery.

    www.thepulpitandthepen.com

    OdpowiedzUsuń
  32. I'm following you too
    Hugs from Italy :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Chlebek wygląda zachęcająco <3

    OdpowiedzUsuń
  34. That looks delicious. But, I don't have any yeast, except, one really old packet (that expired several years ago!)

    OdpowiedzUsuń
  35. That looks lovely! it's great you can make your own bread :)

    Hope that you are having a good week :)

    Away From Blue

    OdpowiedzUsuń
  36. Fresh bread is magical. My wife and daughter have been baking quite a lot during the quarantine. It's been wonderful!

    OdpowiedzUsuń
  37. Takiego jeszcze nie robiłam, ale ostatnio piekłam bułeczki pszenne ;)

    OdpowiedzUsuń
  38. Fajny przepis na pewno skorzystam :-)

    OdpowiedzUsuń
  39. Ale apetyczny! My robimy chleb w automacie do pieczenia chleba. Też wychodzi pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  40. Ostatnio sprobowalam zrobić wlasny chleb. Rodzina uwielbia.

    OdpowiedzUsuń
  41. Muszę wypróbować, teraz więcej czasu :)

    OdpowiedzUsuń
  42. I bet this makes your kitchen smell wonderful when it is baking.

    OdpowiedzUsuń
  43. Przepis "podkradłam" na pewno wykorzystam, pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  44. Wygląda tak smakowicie że hej!

    OdpowiedzUsuń
  45. Mam zamiar upiec mój pierwszy chleb! Czy na glazurę nada się skrobia kukurydziana? Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam, ale myślę, że może się udać, bo wszystkie skrobie mają podobne właściwości ☺

      Usuń
  46. Odpowiedzi
    1. Najlepiej 750 lub 650, ale sprawdzi się każda uniwersalna🙂

      Usuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger