kwietnia 16, 2021

Bitki schabowe w sosie węgierskim

Bitki schabowe w sosie węgierskim przepis
Bitki schabowe w sosie węgierskim

Bitki schabowe w sosie węgierskim przepis

Bitki schabowe w sosie węgierskim przepis

Jeśli nie macie pomysłu na obiad ze schabu, zapraszam na pyszne bitki schabowe w sosie węgierskim. Są bardzo proste w przygotowaniu, ale bardzo smaczne - mięciutkie, kruche, idealne na posiłek dla całej rodziny.

Bitki ze schabu w sosie można przygotować na różne sposoby. Dzisiejszy sos węgierski zawiera mieloną słodką paprykę, ostrą i wędzoną. Jeśli nie przepadacie za ostrymi przyprawami, zrezygnujecie z ostrej papryczki - łagodniejsza wersja tego dania smakuje równie dobrze. Bardzo ciekawym składnikiem jest tutaj czosnek niedźwiedzi, dzięki któremu potrawa nabiera wyjątkowego aromatu.

Schab w sosie węgierskim jest delikatny i pyszny, długo duszone mięso może być świetną alternatywą dla zwykłych schabowych. Takie kotleciki dobrze smakują z ziemniakami, kaszą lub ryżem, a także surówkami, buraczkami lub mizerią. Bardzo polecam, smacznego :)

TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na schab :)

Polecam również moją karkówkę po myśliwsku:

Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube


Bitki schabowe w sosie węgierskim, składniki:


6 plastrów schabu (około 400 - 500 g),
duża cebula,
łyżka koncentratu pomidorowego,
łyżka sosu sojowego,
ok. 2 szklanek rosołu, wywaru lub wody,
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (skrobi) rozmieszanej w 1/3 szklanki wody / rosołu,
2 listki laurowe,
kilka ziarenek ziela angielskiego,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, wędzona słodka papryka, opcjonalnie ostra papryka, czosnek niedźwiedzi

Bitki schabowe w sosie węgierskim, przygotowanie:


Schab rozbić jak na kotlety schabowe. Oprószyć solą, pieprzem i papryką. Smażyć do wyraźnego zrumienienia z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić posiekaną drobno cebulę. Smażyć kilka minut. Dodać mięso, ziele i listki laurowe, zalać całość wodą lub bulionem. Dodać sos sojowy. Dusić na małym ogniu około 1 godziny i 20 minut (mięso powinno być bardzo miękkie).  Gdyby płyn szybko wyparował, dolać więcej wody lub rosołu. Pod koniec duszenia dodać koncentrat i czosnek niedźwiedzi. Doprawić do smaku. Zagęścić sos skrobią rozmieszaną w niewielkiej ilości wody lub rosołu.

Zmodyfikowany przepis ze strony kwestiasmaku.com


Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Pork Chops in Hungarian Sauce Recipe:


6 thin pork chops (cutlets), aprox. 400-500 g,
1 large onion,
1 tbsp of tomato paste,
1 tbsp of soy sauce,
approx. 2 cups of stock or water,
1-2 tsp of potato starch or corn starch mixed with 1/3 cup of water or stock,
2 bay leaves,
few kernels of allspice,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet paprika, hot paprika, smoked paprika, wild garlic


Beat your meat using a meat mallet, until thin. Sprinkle with seasonings. Heat a small amount of oil in a pan, add the meat and sear, until golden on both sides. Set aside. To the same pan, add finely chopped onion. Cook, for few minutes. Add the meat back in, cover with liquid, add soy sauce, bay leaves and allspice. Simmer on low, for about 1 h and 20 minutes or until very tender. Add tomato paste, wild garlic and season to taste. Thicken the sauce with some slurry (starch with water). Serve over mashed potatoes, rice or barley and some crunchy slaw on the side. Enjoy!

19 komentarzy:

  1. Nie robiłam jeszcze takich. Lubię takie nowości

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam bitki w sosie własnym,a le w takim jeszcze nie robiłam, musze spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  3. It looks hearty and delicious. I like that hungarian sauce.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny mięsny obiadek :) W sosie węgierskim jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Sos świetnie podkreśla smak mięsa i nawet jak będzie trochę wysuszone to jest tym dodatkiem co to zmienia :) Dla mnie bardzo smakowało

    OdpowiedzUsuń
  6. o raju a u Ciebie zawsze takie smaki że ślinka leci, właśnie kupiłam wieprzowinkę (u nas to rzadkość, trzeba iść do specjalnej sekcji w spożywczym, nie w każdym oczywiście) :)

    OdpowiedzUsuń
  7. What a super recipe using pork! I would love to try this myself...perhaps lunch tomorrow. Many thanks.😊😊

    Have a fabulous weekend!

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam, tyle tu pyszności na blogu, będę zaglądać ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. A very tasty suggestion.
    Nice Sunday

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja jadam tylko indyka i kurczaka, ale z nich też się da zrobić bitki :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger