kwietnia 25, 2021

Śmietanowiec bez pieczenia

Śmietanowiec bez pieczenia przepis
Śmietanowiec bez pieczenia
 

Śmietanowiec bez pieczenia przepis

Śmietanowiec bez pieczenia przepis

Śmietanowiec bez pieczenia z galaretką na herbatnikach to świetny pomysł na pyszne ciasto na zimno. Takie pyszne ciasto z macarpone i owocami świetnie sprawdzi się na cieplejsze dni, jest szybkie i banalnie proste w przygotowaniu.




Nasze ciasto bez pieczenia z mascarpone i śmietaną może być przygotowane z Waszym ulubionym dżemem. U mnie to dżem z czarnej porzeczki, ale sprawdzi się każdy inny kwaskowaty, niezbyt słodki dżem, który przełamie słodycz białej czekolady. Jeśli nie przepadacie za białą czekoladą, możecie użyć mlecznej lub gorzkiej, ale smak i wygląd deseru znacznie się wtedy zmieni.

Nasz Śmietanowiec z galaretką i czarną porzeczką będzie świetnie smakował z zatopionymi w galaretce owocami - ja użyłam kwaskowatych malin i porzeczek, ale sprawdzą się każde inne sezonowe lub mrożone owoce. Dobrze, by smakowo pasowały do dżemu, na przykład jeśli użyjecie brzoskwiń, można użyć dżemu brzoskwiniowego; truskawkowego do truskawek itp.).

Ciasto Śmietanowiec jest idealne dla początkujących. Zawsze się udaje i jest idealne dla gości. Polecam, smacznego :)


Śmietanowiec bez pieczenia, składniki:


na blaszkę o wymiarach 24x24 cm:

ok. 300 g herbatników kakaowych,
600 ml śmietanki kremówki (30 lub 36%),
350 g serka mascarpone,
kilka łyżek cukru pudru, do smaku
100 g białej czekolady,
kilka łyżek wiórków kokosowych, opcjonalnie,
mielona wanilia, opcjonalnie
mały słoik dżemu z czarnej porzeczki (lub jagodowego albo malinowego),
2 galaretki,
garść porzeczek i malin lub innych drobnych owoców jagodowych (świeżych lub mrożonych, mrożonych nie trzeba rozmrażać przed dodaniem do galaretki)

Śmietanowiec bez pieczenia, przygotowanie:


Na spodzie blaszki ułożyć herbatniki. Posmarować je cienką warstwą dżemu. Ubić śmietankę z wanilią - gdy będzie prawie sztywna, dodać mascarpone, startą na małe wiórki białą czekoladę i cukier puder do smaku. Połowę masy wyłożyć na herbatniki (krem jest bardzo gęsty, dlatego najlepiej nakładać go małymi porcjami, łyżką, a następnie delikatnie wyrównać. Można to również zrobić za pomocą rękawa cukierniczego), opcjonalnie posypać wiórkami. Na krem nałożyć kolejną warstwę herbatników, posmarować dżemem, nałożyć resztę kremu i wiórki, wyrównać. Nałożyć kolejną warstwę herbatników. Schłodzić. Na herbatniki wylać gęstą, tężejącą galaretkę z owocami (ważne, by galaretka nie była zbyt płynna, bo wsiąknie w ciasto). Chłodzić najlepiej całą noc - herbatniki powinny zmięknąć przed krojeniem ciasta. 

Zmodyfikowany przepis ze strony: ilovebake.pl

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:

Cream and Mascarpone No Bake Jello Cake Recipe:

ok. 300 g of cocoa biscuits,
600 ml of heavy cream,
350 g of mascarpone,
few tbsp of powdered sugar (to taste),
100 g of white chocolate,
few tbsp of coconut shavings, optional,
ground vanilla, optional,
1 small jar of black currant jam (or use raspberry or blueberry jam instead),
2 packages of fruit jello (70 g each),
a handful of currants and raspberries or any other berries of your choice

Arrange some biscuits on the bottom of your baking tray (24x24cm). Smear with jam. Whip cream with vanilla and when almost stiff, add mascarpone, sugar and grated chocolate.Place half of the cream on top of your biscuits and gently even it out (make sure to apply it graually, spoon by spoon - see the video). Sprinkle with coconut and add another layer of biscuits. Smear with jam, add the cream and even it out. Sprinkle with coconut. Add another layer of biscuits. Chill. Prepare jellos according to packages instructions. Add thickening jello with fruit - make sure the jello is not too watery. Refrigerate overnight - the biscuits should soften, before cutting the cake.

Modified recipe from this site. 

33 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie. Mniam. Chętnie wypróbuje ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. That looks delicious. I have just had dinner - and now I am hungry again.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychota :) W cieplejsze dni wykorzystam ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. Delicious recipe:) thanks for your sharing...

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie, chętnie sobie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł na ciasto, uwielbiam takie w gorące letnie dni, więc już niedługo na pewno pojawi się na moim stole, Dziękuję za fajny pomysł :D
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oh WOW, this it REAL comfort food!!
    I simply have to give this a try...it looks absolutely delightful!
    Thank you so much.😊😊
    Hope you are having a great weekend!

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  8. Aż chciałabym jeść oczami *.*
    rilseeee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda pysznie. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam ciasta z owocami:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pychotka ! bardzo lubię takie ciasta z galaretką. Ostatnio co niedzielę robimy właśnie ciasto bez pieczenia. Jeśli chodzi o śmietanowiec to ja korzystam jeszcze ze starego przepisu, według którego warstwy robi się z ubijanej śmietany 18% z galaretką. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne ciasto, takie ciasta kojarzą mi się z latem i wakacjami :)

    OdpowiedzUsuń
  13. MOlto invitante e golosa, complimenti!!!!

    OdpowiedzUsuń
  14. Apetyczne i szybkie ciacho na zimno. Takie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  15. prezentuje się przepysznie :D nie mam piekarnika, wiec ciasta bez pieczenia to coś dla mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Aż mi ślinka cieknie :) pycha

    OdpowiedzUsuń
  17. Super pomysł na ciasto, a ja akurat mam do zużycia śmietankę :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Kusisz, oj kusisz tymi słodkościami, a z wiekiem mój apetyt rośnie coraz bardziej na takie rarytasy... biada mojej talii 😜!!!
    P.S. Z pewnością wypróbuję 😊!!!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2021 Lekcje w kuchni , Blogger