kwietnia 18, 2021

Sernik bez spodu z mascarpone

Sernik bez spodu z mascarpone przepis
Sernik bez spodu z mascarpone 

Sernik bez spodu z mascarpone przepis

Sernik bez spodu z mascarpone przepis

Sernik bez spodu to pyszny, pieczony sernik z mascarpone i śmietaną - jest wilgotny, puszysty i bardzo szybki w przygotowaniu. Idealny dla początkujących, bo zawsze się udaje.





Aby nasz sernik z czekoladą udał się idealnie, należy użyć dobrej jakości tłustego sera - jeśli ma to być sernik z wiaderka, upewnijcie się, że ser jest gęsty i zwarty. To ma być po prostu twaróg wciśnięty w wiaderko. Piekłam ten sernik z kilkoma rodzajami sera, ale moim zdaniem sernik z sera z Piątnicy smakuje najlepiej.

Wszystkie składniki na wilgotny sernik bez spodu wystarczy tylko szybko zmiksować, nie za długo tylko do połączenia całości. Masę serową wystarczy potem tylko wylać do tortownicy i upiec - najtrudniejszą częścią jest tylko czekanie, aż nasz sernik bez ciasta schłodzi się odpowiednio w lodówce :)

Nasz wilgotny i puszysty sernik bez spodu nie urośnie bardzo wysoki, ale jest za to pyszny, szybki i banalnie prosty w przygotowaniu. Ja wykończyłam go polewą czekoladową, ale jeśli nie przepadacie za czekoladą z serem, możecie go udekorować owocową frużeliną (wiśniową, malinową lub truskawkową). Polecam, smacznego :)


Sernik bez spodu z mascarpone, składniki:


na tortownicę o średnicy 20 cm:
(wszystkie składniki w temperaturze pokojowej):

500- 600 g tłustego lub półtłustego sera zmielonego trzykrotnie (może być bardzo dobrej jakości ser z wiaderka, najlepszy udaje się z sera z Piątnicy),
duża szczypta wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
250 g mascarpone,
3 duże jajka,
60 ml śmietanki kremówki (30 lub 36% - najlepiej 36 %),
szklanka cukru,
2 łyżki mąki (jeśli użyjecie śmietanki 30 %, dodajemy czubate łyżki mąki)

na polewę czekoladową:
50 g gorzkiej czekolady,
30 g słodkiej śmietanki 30%, ew. mleka,
opcjonalnie garść płatków migdałowych uprażonych na suchej patelni

Sernik bez spodu z mascarpone, przygotowanie:


Nagrzać piekarnik do 190 C. W tym czasie zmiksować ser, kremówkę, mascarpone, wanilię i cukier. Po kolei dodawać i  miksować jajka, na końcu dodać mąkę (składniki miksujemy krótko, tylko do połączenia). Masę serową przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (na boki tortownicy papier należy przyciąć w długie paski tak, by wystawały ponad brzeg tortownicy jak na filmie - sernik może wyrosnąć mocno podczas pieczenia, by następnie wrócić do stanu wyjściowego). Gdy piekarnik osiągnie temperaturę 190 C, włożyć tortownicę z sernikiem, a następnie od razu zmniejszyć temperaturę do 150 C. Piec około 70 - 80 minut minut (u mnie 75 minut). Sernik może wciąż delikatnie się trząść, zwłaszcza na środku - sernik będzie tężał podczas studzenia. Studzić w wyłączonym piekarniku, po 20 minutach studzenia stopniowo otwierać drzwiczki i następnie wystudzić na blacie. Sernik osiąga najlepszą strukturę i smakuje najlepiej po nocy spędzonej w lodówce.
Przygotować polewę:  do gorącej śmietanki wrzucić posiekaną czekoladę, zostawić na kilka minut. Zamieszać, aż czekolada się rozpuści. Polać sernik. Opcjonalnie posypać płatkami migdałów.

Masa serowa na sernik z przepisu ze strony: mojewypieki.com

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


No Crust Polish Cheesecake Recipe:


500 g of  Polish cheesecake filling / dry curd cheese/ Polish Tvarog (passed through a sieve or processed in a blender until very smooth),
2 tsp of vanilla extract or a pinch of vanilla beans,
250 g of mascarpone cheese,
60 ml of heavy cream.
3 large eggs,
1 cup of sugar,
2 tbsp of flour

for the ganache:
50 g of dark chocolate,
30 ml of heavy cream or milk,
a handful of toasted almond flakes, optional

Pregeat your oven to 190 C. Mix the cheese, mascaropne, vanilla, heavy cream and sugar in a bowl. Gradually add egss, mix. Add flour and mix to combine. Place the mixture into the springform pan (21 cm), lined with baking paper - make sure the sides of the paper are taller than the edges of your form (see the video). When the oven is prehetaed to 190C, place the cheesecake into the oven and immediately reduce the temperature to 150 C. Bake for about  75 minutes. Cool in the oven. Cheesecakes tastes best, when chilled overnight in the fridge. Melt the chocolate in hot cream and pour it over the cheesecake. Add some almonds on top. Enjoy!

33 komentarze:

  1. Fajny serniczek :) Na niedzielę jak znalazł.

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernika z mascarpone jeszcze nie jadłam i nie robiłam, a że mascarpone uwielbiam to zapisuję sobie przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  3. It looks fabulous! Mascarpone is my favourite fresh cheese.

    OdpowiedzUsuń
  4. Very nice blogsite! Thank you for providing this site. Cheesecake recioe is great. Looks fingerlickingly delicious.

    OdpowiedzUsuń
  5. Hmm! Delicious!
    I love cheesecake. Yours has to be incredibly good !!!
    Nice Sunday!

    OdpowiedzUsuń
  6. One word; wonderful :) thanks for your recipes...

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie jadłam jeszcze takiego. Pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bardzo fajnie:))Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jestem sernikożercą, więc tego typu przepisy to miód na moje serce ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmmmm I love cheesecake. Hope all is well Diane

    OdpowiedzUsuń
  11. Kocham serniki w różnej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  12. This is a really beautiful recipe Natalia!!

    OdpowiedzUsuń
  13. MOlto goloso ed invitante questo dolce!!

    OdpowiedzUsuń
  14. Oh this looks absolutely delicious...and I have never heard of a cheesecake without a base!
    Definitely one to try for my next weekend treat!😊😊
    Thank you so much!

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  15. Delicious cheese cake!
    Almond on the top give special taste!

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda naprawdę świetnie, ciekawe jak smakuje. Chyba będę musiała na weekend zrobić test według Twojego przepisu, później podzielę się jak mi wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Next month we celebrate the 'Shavuo' holiday which is centered around eating dairy products- lots of cheese cakes. I'm thinking of trying your recipe as it looks and sounds great.

    OdpowiedzUsuń
  18. The cheesecake looks so fluffy and yumm 😍

    OdpowiedzUsuń
  19. Pyszny sernik… posypka migdałami sprawia, że ​​ciasto wygląda jeszcze ładniej.
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  20. Pychotka 😋!!! Chętnie wypróbuję ten przepis na sernik 😊!!!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2021 Lekcje w kuchni , Blogger