kwietnia 11, 2021

Ciasto bananowiec bez pieczenia

Ciasto bananowiec bez pieczenia przepis
Ciasto bananowiec bez pieczenia

Ciasto bananowiec bez pieczenia przepis

Ciasto bananowiec bez pieczenia przepis


Ciasto Bananowiec to pyszne ciasto bananowe bez pieczenia z herbatnikami, mascarpone, bitą śmietaną i galaretką. Jest banalnie proste w przygotowaniu i zawsze się udaje.





Ciasto bananowe bez pieczenia składa się z szybkiego kremu bananowego przygotowanego na bazie budyniu. Nie potrzeba ucierania, wszystko wystarczy tylko zagotować do momentu, aż nektar bananowy zmieni się w gęsty krem. Ciasto może być przygotowane z dodatkiem kakaowych herbatników zamiast jasnych.

Bananowiec zawiera również dodatek galaretki. Najlepiej sprawdzi się tu cytrynowa, ale powinna sprawdzić się też inna kwaskowa galaretka, na przykład pomarańczowa albo agrestowa.

Ciasto bananowe jest wykończone kremem z mascarpone i bitej śmietany. Taki krem jest bardzo gęsty, dlatego należy nakładać go małymi porcjami, łyżeczką, a następnie delikatnie rozsmarować i wyrównać. Jeśli wolicie, możecie użyć rękawa cukierniczego. Doskonałym dodatkiem do ciasta są chrupiące płatki migdałowe, wiórki kokosowe i czekolada - możecie wykorzystać wszystkie te dodatki albo zdecydować się na jeden ulubiony. 

Bananowiec bez pieczenia to szybki deser, który na pewno posmakuje Waszym gościom. Polecam, smacznego :)

Ciasto Bananowiec bez pieczenia, składniki:

na blaszkę o wymiarach 24x24 cm:

ok. 200 g herbatników,
750 ml nektaru bananowego,
100 g masła, 
2 opakowania budyniu waniliowego (opakowanie 40 g),
2 opakowania galaretki cytrynowej lub pomarańczowej (opakowanie 70 g),
4 banany i sok z cytryny do skropienia bananów,
400 - 500 g śmietanki kremówki (u mnie 36%),
250 g mascarpone,
cukier puder do smaku,
mielona wanilia, opcjonalnie

garść uprażonych na suchej patelni płatków migdałowych i wiórków kokosowych,
starta gorzka czekolada

Ciasto Bananowiec bez pieczenia, przygotowanie:


Na spód blaszki wyłożyć warstwę herbatników. Przygotować masę budyniową bananową: połowę nektaru podgrzać z masłem. Proszek budyniowy rozmieszać z pozostałym nektarem, dodać do gorącego nektaru z masłem. Mieszać i podgrzewać, do powstania gęstego budyniu bananowego. Gorącą masę budyniową wylać na herbatniki. Kiedy jest jeszcze ciepła, ułożyć kolejną warstwę herbatników. Odstawić do przestudzenia. 

Na herbatnikach ułożyć plastry bananów obficie pokropione sokiem z cytryny. Zalać tężejącą galaretką - nie może być zbyt płynna, bo wsiąknie w ciasto. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Ubić śmietankę, gdy będzie prawie sztywna dodać serek mascarpone, wanilię i cukier puder do smaku. Małymi porcjami nakładać krem na galaretką - krem jest sztywny i dość trudno rozprowadza się na galaretce, dlatego najłatwiej to robić delikatnie, małą łyżeczką. Można też wycisnąć krem ze szprycy / rękawa cukierniczego. Posypać wierzch ciasta startą czekoladą, uprażonymi migdałami i wiórkami. Schłodzić. 

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


No Bake Banana Cake Recipe:

approx. 200 g of biscuits,,
750 ml of banana nectar / juice,
100 g butter, 
2 packages of vanilla pudding mix (40 g each),
2 packages of lemon jello powder ( 70 g each),
4 bananas and some lemon juice to squeeze on the bananas,
400 - 500 g heavy cream,
250 g mascarpone,
powdered sugar to taste,
ground vanilla

a handful of toasted almond flakes and coconut flakes
few pieces of dark chocolate

Arrange some biscuits on the bottom of your baking tray (24x24cm). Prepare banana pudding: heat half of banana juice with butter, until butter melts. Whisk vanilla pudding mix with remaining juice, make sure there is no lumps. Add it to the warm juice and heat it up, until you reach a consistency of a thick pudding (make sure to stir constantly).  Pour the hot banana pudding on top of your biscuits. Add another layer of biscuits on top of that. Let it cool.

Slice your bananas and generously sprinkle with lemon juice. Arrange banana slices on top of the biscuits. Prepare jellos according to packages instructions. Add thickening jello on top of your bananas, make sure the jello is not too watery. Refrigerate, until sets completely.

Beat the heavy cream, until almost stiff, add mascarpone, vanilla and sugar to taste. Spread the frosting all over the pudding - make sure to apply it graually, spoon by spoon (see the video). Add some toasted almonds, coconut and grated chocolate on top. Chill in the fridge.

35 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda! U mnie też bananowiec bez pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I would love to try making this stunning dessert...it looks absolutely delicious! WOW!!😊😊
    Many thanks for sharing.

    Big Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  3. That looks amazing. I have never seen banana nectar/juice for sale here. I will have to investigate.

    OdpowiedzUsuń
  4. This looks pretty and very delicious!

    OdpowiedzUsuń
  5. Sunday dessert :) thanks for your sharing...

    OdpowiedzUsuń
  6. Looks flavorful!
    Banana and coconut flakes are great combination.

    Happy Sunday!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda kusząco, koniecznie muszę spróbować zrobić. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. I love this kind of desserts. If I don't need to bake, I am happier.
    The result looks so inviting, fresh and delicious that I can't wait to try it.
    P.S: I also need to try on Youtube but when I watched your video here, on your blog, the subtitles were in Italian. I don't know if it is due to the fact that I chose Italian to read your blog but it is awesome! It is so cool to watch your recipes this way 😁

    OdpowiedzUsuń
  9. Ładnie się prezentuje i na pewno jest przepyszne. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  10. mega pysznie i apetycznie wygląda to ciacho :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Un dolce molto goloso e invitante, brava!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Najbardziej lubię ciasta bez pieczenia :D

    OdpowiedzUsuń
  13. It looks delicious, I would love to give this one a try. A stunning recipe for an occassion.

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo apetyczne ciacho, na dodatek bez pieczenia. :))

    OdpowiedzUsuń
  15. It looks amazing and tasty, I’m sure it’s really good.
    Greetings

    OdpowiedzUsuń
  16. I do love, love, love banana desserts. This is a keeper!

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo efektownie wygląda! Często korzystam z przepisów na ciasta bez pieczenia, bo tak jest znacznie szybciej i wygodniej. Bananowca przygotowywałam zazwyczaj w innym wydaniu, ale chętnie spróbowałabym czegoś nowego. Zawsze zajmuję się deserami w weekendy, więc kupię niezbędne składniki i zabieram się w sobotę za przygotowanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetny przepis i jestem pewna, że jest przepychota.Musze go koniecznie wypróbować. Dziękuję za podpowiedź. Pozdrawiam cieplutko ☀️

    OdpowiedzUsuń
  19. Ależ pysznie wygląda. I do tego nie jest trudne w przygotowaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  20. o mniam! uwielbiam ciasta z galaretką, a to Twoje ślicznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ładnie wygląda, tak letnio :).

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2021 Lekcje w kuchni , Blogger