września 15, 2021

Ryba po hiszpańsku

Ryba po hiszpańsku przepis
Ryba po hiszpańsku 

Ryba po hiszpańsku przepis

Ryba po hiszpańsku przepis

Nie macie pomysłu na obiad na piątek? Ryba po hiszpańsku jest bardzo prosta i dość szybka w przygotowaniu, na pewno Wam posmakuje. Nie jest to autentyczny hiszpański przepis, raczej inspiracja smakami tej części świata.

Ryba w sosie pomidorowym z papryką i oliwkami jest bardzo delikatna, soczysta i aromatyczna. Wyjątkowego smaku dodaje jej słodka wędzona papryka - to obowiązkowy składnik tego prostego sosu. Jeśli Wasze kawałki ryby są grube i jędrne, warto wcześniej zrumienić je na patelni, ale jeśli używacie delikatnej białej ryby, która z łatwością się rozpada, lepiej po prostu poddusić ją w sosie bez podsmażania.

Ryba po hiszpańsku świetnie smakuje z ziemniakami (również pieczonymi), ryżem, kaszą lub po prostu chrupiącym pieczywem. Bardzo polecam, smacznego :)


TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na ryby :)

Polecam również moja pyszną rybę z piekarnika z sosem pieczarkowo-koperkowym:

Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube


Ryba po hiszpańsku, składniki:

ok. 400 g białej ryby (u mnie filet z halibuta),
czerwona cebula (lub zwykła),
2 ząbki czosnku,
puszka pomidorów lub kilka świeżych,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
ok. 1 i 1/2 szklanki wody,
mała czerwona papryka,
garść oliwek,
szczypta cukru,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, wędzona papryka, opcjonalnie ostra papryka, tymianek,
opcjonalnie natka pietruszki

Ryba po hiszpańsku, przygotowanie:

Rybę oprószyć solą, pieprzem i wędzona papryką. Dokładnie wmasować przyprawy w kawałki ryby. Na patelnię wrzucić posiekaną cebulę i paprykę pokrojoną w małą kostkę. Smażyć kilka minut, a następnie dodać drobno posiekany czosnek. Doprawić. Po minucie smażenia dodać koncentrat i pomidory, zalać całość wodą. Dusić na małym ogniu do miękkości składników i zgęstnienia sosu. Jeśli pomidory nie były słodkie, dodać cukier do smaku - sos powinien być lekko pikantny, lekko słodki i kwaśny od pomidorów. Pod koniec gotowania sosu nałożyć kawałki ryby. Zakryć pokrywką i dusić całość około 6-10 minut (czas duszenia ryby zależy od grubości kawałków - nie dusimy za długo, by nie wyszła sucha). Na sam koniec dodać plasterki oliwek. Opcjonalnie posypać całość świeżymi ziołami.


Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Spanish-Style Fish Recipe:

400 g of halibut fillet (or any other white fish fillet),
1 red onion,
2 cloves of garlic,
1 tin of tomatoes or few fresh tomatoes, chopped,
2 tbsp of tomato paste,
approx. 1 1/2 cup of water,
 1 small red bell pepper,
a big pinch of sugar,
a handful of sliced olives,
seasonings to taste: salt, pepper, smoked paprica, optinally hot paprika, thyme,
some chopped parsley, optional

Season the fish with salt, pepper and smoked paprika. Set aside. To the pan, add finely chopped onion and red bell pepper. Cook, stirring, for few minutes. Add finely chopped garlic. Season well. After few minutes add  tomato paste and tomatoes. Pour over some water and simmer on low heat, until tender and thick.  Add some sugar. Add fish on top of the sauce and simmer, covered, for additional 6 to 10 minutes (simmering time may vary depending on the thickeness of your fish pieces). Add olives and sprinkle with some fresh herbs. Serve over rice, potatoes or with some crusty bread on the side. Enjoy:)

18 komentarzy:

  1. Я очень люблю такую рыбу! Большое спасибо за рецепт!

    OdpowiedzUsuń
  2. Rybka w takiej odsłonie musi pysznie smakować, a tak wygląda. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Naprawdę świetnie wygląda to danie!

    OdpowiedzUsuń
  4. A very versatile sauce that could be used with a variety of fish. Delicious!

    OdpowiedzUsuń
  5. Interesting recipe -- looks extremely tasty. And SO colorful! Thanks.

    OdpowiedzUsuń
  6. jak ta ryba pysznie wygląda :D O mniam :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Delicious recipe:) thanks for your sharing...

    OdpowiedzUsuń
  8. I love halibut so this sounds good.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wizualnie zachęca do zjedzenia. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. O proszę - po hiszpańsku nie znałam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. tak podana ryba musi wspaniale smakować

    OdpowiedzUsuń
  12. Oliwki zielone czy czarne ? POzdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wybieram czarne, ale zielone też się sprawdzą, pozdrowienia!

      Usuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger