września 24, 2021

Bułki z ziarnami

Bułki z ziarnami przepis
Bułki z ziarnami 

Bułki z ziarnami przepis

Bułki z ziarnami przepis

Dziś zapraszam na pyszne, domowe, pełnoziarniste bułki z ziarnami - idealne na śniadanie i nie tylko. Są bardzo proste w przygotowaniu, smakują z wytrawnymi i słodkimi dodatkami.

Dzisiejsze bułki trójkąty zwracają uwagę nietypowym kształtem - jeśli nie przepadacie za formowaniem bułeczek, ta metoda może Wam przypaść do gustu. Ciasto wystarczy tylko podzielić na dwa wałeczki i pokroić po wyrośnięciu.

Pszenne bułki z ziarnami zawierają mąkę jasną i pełnoziarnistą, a poza tym sporo różnych ziaren, które bardzo przyjemnie chrupią - są bardzo sycące i naprawdę smaczne. To jedne z lepszych bułek, które piekłam ostatnio, a piekę ich mnóstwo :)

Bułeczki z ziarnami wspaniale smakują z wędlinami, jajkami, pastami warzywnymi i serami. Są pyszne nawet z samym masłem. Polecam, smacznego:)

TUTAJ znajdziecie wiele innych moich przepisów na domowe bułeczki :)




Bułki z ziarnami, składniki:


10 g suchych drożdży (lub 20 g świeżych)
łyżeczka cukru
450 g mąki pszennej (jasnej, zwykłej)
150 g mąki pszennej razowej (pełnoziarnistej),
2 łyżeczki soli,
40 g sezamu,
20 g siemienia lnianego
60-80 g pestek słonecznika
30 ml oleju
350 ml ciepłej wody

na glazurę do przyklejenia ziaren:
30 g mąki żytniej, u mnie jasna
około 50-60 ml wody (lub trochę więcej)
ok. 100 g mieszanki ziaren do posypania bułek

Bułki z ziarnami, przygotowanie:


Drożdże połączyć z ciepłą wodą i cukrem, odstawić na 5 minut, do spienienia (uwaga, by woda nie była za gorąca ani zbyt zimna, bo nie uaktywni drożdży - woda ma być przyjemnie ciepła). Spienione drożdże połączyć z mąką, ziarnami i solą, zagniatać ręcznie lub przy pomocy miksera z mieszadłami do ciasta drożdżowego około 10-15 minut, pod koniec wyrabiania dodając olej. Gdyby ciasto za mocno się kleiło, można dodać troszkę więcej mąki. Uformować ciasto w kulę, odstawić na 60-90 do podwojenia objętości. 

Po tym czasie podzielić ciasto na dwie części, z każdej uformować wałek o długości 30 cm. Wałki delikatnie spłaszczyć dłonią. Odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut (mają podwoić objętość). Po tym czasie wykroić z wałków 12 trójkątów - należy robić to ostrym nożem, inaczej zniszczymy strukturę ciasta. Każdy trójkąt delikatnie przełożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Wymieszać mąkę żytnią z wodą  w takiej proporcji, by powstała gęsta glazura (mniej więcej konsystencji kwaśnej śmietany). Glazurą posmarować każdy trójkąt i obficie posypać ziarnami (można delikatnie je przyklepać). Piec w 200 C około 25-30 minut. 


Oryginalny przepis na stronie: przepisnachleb.pl

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Seed Rolls Recipe:

10 g of dry yeast,
1 tsp of sugar,
450 g of white bread flour (or all purpose)
150 g whole wheat flour,
2 tsp of salt,
40 g sesame seeds,
20 g of linseeds,
60-80 g sunflower seeds,
30 ml oil,
350 ml warm water

for the topping:
30 g of rye flour,
50-60 ml of water (or a bit more),
approx. 100 g of mixed seeds

Combine the yeast, flour and sugar, set aside for 5 minutes, until activated. Add to to flour, seeds and salt, knead for about 10 to 15 minutes. After 8 minutes of kneading, add oil. Add more flour, if the dough is to sticky. Form a ball out of the dough, cover with kitchen towel and let it rise for about 60 to 90 minutes. 

Divide the dough into 2 parts and form 2 logs (30 cm length). Flatten gently with your hands and let them rise for additional 30 to 40 minutes.

Cut risen logs into 12 triangles - make sure to use very sharp knife. Genly place the buns on a baking tray, lined with baking paper. Combine rye flour with water, until you reach a concistency of a sour cream. Brush each bun with glaze and generously sprinkle with seeds. Bake in 200 C for about 25-30 minutes.

17 komentarzy:

  1. Świeże domowe pieczywo jest najlepsze. Kiedyś dużo piekłam chleba i bułek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Those look good. I like all kinds of bread.

    OdpowiedzUsuń
  3. They look and sound delicious. Thank you.

    OdpowiedzUsuń
  4. The rolls look delicious, my kind of bread, yummy!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam bułki z ziarnami, dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. These look hearty and chewy.

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie ma jak domowe bułeczki. Uwielbiam smak i zapach pieczenia. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj, dawno już nie pracowałem na cieście drożdżowym, aż zatęskniłem za tym wyjątkowym zapachem unoszącym się w całym domu podczas wyrastania. Piękne Ci te bułeczki wyszły, jeszcze może zdążę takowe upiec przed końcem wakacji ;)
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Булочки выглядят такими вкусными! Спасибо, дорогая!

    OdpowiedzUsuń
  10. Super że dałaś przepis ❤️ wyglądają smacznie ❤️

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne nadziane ziarnami. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2021 Lekcje w kuchni , Blogger