września 22, 2021

Kurczak w sosie curry z brokułami

Kurczak w sosie curry z brokułami przepis
Kurczak w sosie curry z brokułami 

Kurczak w sosie curry z brokułami przepis

Kurczak w sosie curry z brokułami przepis

Dziś na obiad poleca się kurczak w sosie curry z brokułami. To pyszne, aromatyczne, rozgrzewające danie - idealne z ryżem basmati lub kaszą, a także indyjskim chlebkiem naan.

Kurczak w sosie curry może być wzbogacony o wiele Waszych ulubionych warzyw. Ja tym razem wybrałam różyczki brokułu, ale fantastycznie sprawdzi się na przykład czerwona papryka, por, liście świeżego szpinaku, ciecierzyca, cukinia, a nawet słodkie ziemniaki. Taki gulasz inspirowany kuchnią indyjską możecie zabielić słodką śmietanką, mlekiem lub mlekiem kokosowym.

Brokuły do sosu możecie ugotować razem z kurczakiem, ale jeszcze lepiej ugotować je osobno, najlepiej na parze, by miały ładniejszy kolor i lepszą strukturę. 

Jeśli nie macie wszystkich wymienionych w przepisie przypraw, możecie wykorzystać tylko mieszankę curry.

Duszona pierś z kurczaka w sosie curry to dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Podajcie go z prostą sałatką lub zestawem surówek. Smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na kurczaka :)

Jeśli nie macie pomysłu na obiad z piersią kurczaka polecam również moje kotlety drobiowe po zbójnicku:



Kurczak w sosie curry z brokułami, składniki:

500 g piersi z kurczaka,
duża cebula,
2-3 ząbki czosnku,
poł małej główki brokułu,
łyżeczka koncentratu pomidorowego lub 1 duży pomidor,
ok. 2 szklanek bulionu drobiowego lub wody,
ok. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki, mleka lub mleka kokosowego,
opcjonalnie 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, curry, kurkuma, kumin (kmin rzymski), granulowany imbir, szczypta gałki muszkatołowa, słodka i ostra papryka,
opcjonalnie listek laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego,
natka pietruszki lub kolendry do posypania potrawy

Kurczak w sosie curry z brokułami, przygotowanie:

Piersi przeciąć na kilka cieńszych kotletów. Oprószyć przyprawami i zrumienić z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu (mięso powinno się wyraźnie zarumienić, ale zostać surowe w środku). Odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić drobno posiekaną cebulę, smażyć kilka minut i dodać drobno posiekany czosnek. Po chwili dodać kurczaka i koncentrat, zalać całość wodą lub bulionem, dodać listek i ziele, dusić około 15 minut lub do miękkości mięsa.  Różyczki brokułu ugotować osobno, do preferowanej miękkości, najlepiej na parze (brokuły można też ugotować razem z kurczakiem, ale mogą się rozpadać i stracić kolor). Wlać śmietankę. Doprawić do smaku. Zagęścić sos mąką rozmieszaną w 1/4-1/3 szklanki wody lub śmietanki. Dodać brokuły i delikatnie połączyć. Posypać natką.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:

Chicken Curry with Broccoli Recipe:

500 g of chicken breast,
1 large onion,
2-3 cloves of garlic,
1/2 small head of broccoli,
1 tsp of tomato paste or 1 tomato,
2 cups of water or chicken stock,
approx. 1/3 cup of heavy cream, milk or coconut milk,
1-2 tsp of potato starch or corn starch, optional,
1 bay leaf and few kernels of allspice, optional,
seasonings to taste: salt, pepper, curry, turmeric, sweet and hot paprika, cumin, granulated ginger, nutmeg, some parsley or cilantro


Cut the chicken breasts into few thin cutlets and sprinkle with seasonings. Heat a small amount of oil ina  pan, add the meat and sear, until deeply golden on both side (but still raw inside). set aside. To the same pan, add finely chopped onion, and cook for few minutes, until lightly golden. Add finely chopped garlic, cook for 30 seconds and add the meat back in. Add tomato paste. Cover with stock or water, add bay leaf and allpsice. Simmer for about 15 minutes or until tender (you can simmer for longer). Steam broccoli florets. To the chicken, add some cream. Season well. Thicken the sauce with some slurry (starch with 1/3 cup of water or cream). Add broccoli and gently combine. Sprinkle with parsley or cilantro. Serve over basmati rice or some naan bread on the side, Enjoy!

13 komentarzy:

  1. Yum! Love curry. LOVE it! This looks excellent -- thanks.

    OdpowiedzUsuń
  2. Not something that I have tried before but certainly willing to give it a go.

    OdpowiedzUsuń
  3. Thank you. I wonder whether this would encourage my partner to eat broccoli?

    OdpowiedzUsuń
  4. I've never been a fan of curry. I know a lot of people like it though.

    OdpowiedzUsuń
  5. Smaczne danie. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  6. This looks and sounds very tasty ... I think I would serve it with cauliflower rice :)

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie robiłam sosu curry. Będę musiała w końcu spróbować.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2021 Lekcje w kuchni , Blogger