września 17, 2021

Gulasz z kurczaka po meksykańsku

Gulasz z kurczaka po meksykańsku przepis
Gulasz z kurczaka po meksykańsku 

Gulasz z kurczaka po meksykańsku przepis

Gulasz z kurczaka po meksykańsku przepis

Szukacie przepisów na obiad z piersią kurczaka? Dziś zapraszam na pyszny gulasz z kurczaka po meksykańsku z czerwoną fasolą i kukurydzą. Jest prosty i szybki w przygotowaniu, na pewno Wam posmakuje.

Drobiowy gulasz z piersią kurczaka jest pełen warzyw i aromatycznych przypraw. Tym razem dodałam do niego również kukurydzę, która nadaje całości słodyczy i odrobiny chrupkości. Przy okazji, czy wiecie, że kukurydzę z puszki można mrozić? Bardzo polecam ten sposób, jeśli po przygotowaniu jakiegoś dania zostanie Wam kilka łyżek kukurydzy. Ja zawsze ją zamrażam - co prawda, nie będzie smaczna rozmrożona i zimna, ale nada się idealnie do wszelkich dań na ciepło, na przykład gulaszu, zapiekanek, tostów, zup, a nawet do pizzy :)

Gulasz meksykański z kurczakiem świetnie smakuje z chrupiącym pieczywem, kawałkami tortilli lub ryżem. Jeśli Wasza potrawa będzie bardzo pikantna, możecie podać ją z kleksem kwaśnej śmietany lub greckiego jogurtu. Takie danie jest dobrym pomysłem na pożywny posiłek dla całej rodziny Smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej przepisów z kurczakiem :)




Gulasz z kurczaka po meksykańsku, składniki:

500 g piersi z kurczaka,
mała czerwona papryka,
cebula,
2 ząbki czosnku,
puszka pomidorów lub kilka obranych, świeżych pomidorów,
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,
1-2 szklanki wody lub bulionu (drobiowego albo jarzynowego),
puszka czerwonej fasoli,
kilka łyżek kukurydzy z puszki,
listek laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego (opcjonalnie)
przyprawy do smaku: sól, pieprz, kumin (kmin rzymski - nie mylić z kminkiem!) słodka i ostra papryka, oregano, opcjonalnie szczypta cukru, gdyby sos był kwaśny,
opcjonalnie posiekana natka pietruszki lub kolendry

Gulasz z kurczaka po meksykańsku, przygotowanie:

Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami. Mięso podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić drobno pokrojoną cebulę i paski papryki, doprawić. Smażyć kilka minut, pod koniec dodając drobno posiekany czosnek.  Dodać mięso, koncentrat i pomidory z puszki z zalewą.  Dodać listek laurowy i ziele. Dolać tyle wody lub bulionu, by lekko zakrył składniki. Dusić na małym ogniu, do zgęstnienia sosu i miękkości składników. Pod koniec duszenia dodać fasolę i kukurydzę. Doprawić do smaku. Opcjonalnie posypać świeżymi ziołami.


Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:

Mexican Inspired Chicken Stew Recipe:

500 g of chicken breast,
1 small red bell pepper,
1 onion,
2 cloves of garlic,
1 can of tomatoes (you can also use fresh tomatoes),
2-3 tbsp of tomato paste,
1-2 cups of water or stock,
1 bay leaf,
few kernels of allspice,
1 can of red kidney beans,
few tbsp of canned corn,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet and hot paprika, oregano, cumin, optionally some sugar
some parsley or cilantro

Cut the meat into bite size pieces and sprinkle with seasonings. Heat a small amount of oil in a pan, add meat, and cook for few minutes, until lightly golden. Set aside. To the same pan add chopped onion and strips of bell pepper. Season well. Cook, stirring, for few minutes and add finely chopped garlic. Add the meat back in, add tomato paste, tomatoes, bay leaf and allspice. Cover with water or stock, just to gently cover the ingredients in the pan. Simmer on low, until thickens. Add drained beans and corn. Season well to taste and sprinkle with herbs. Serve with some crusty bread, tortillas or with some rice. Enjoy:)

16 komentarzy:

  1. That sounds healthy and tasty. Thank you.

    OdpowiedzUsuń
  2. u Ciebie zawsze znajdę nową inspirację na kurczaka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gulaszu po meksykańsku jeszcze nie robiłam. Zapiszę sobie. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. What a fantastic dish. Thank you so much for sharing! I hope you have a wonderful weekend <3
    the creation of beauty is art.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ostatnio robiłam go pierwszy raz. Na pewno jeszcze nie raz pojawi się na moim stole.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy przepis i danie ładnie wygląda. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  7. Oh, how delicious is a chicken bean stew.
    Time to make something with beans again.
    Thank you, a good recipe!

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię meksykańską kuchnię. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubie takie dania:)))fajny przepis:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  10. Prezentuje się bardzo smacznie :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. ooo takie pyszne danie to ja bym sobie zjadła

    OdpowiedzUsuń
  12. Właśnie dziś robię na obiad. Jestem ciekawa smaku , ale pachnie super 😊

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo sycące, zwłaszcza w zimne dni, dzięki

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2021 Lekcje w kuchni , Blogger