lutego 06, 2022

Ryba z piekarnika z sosem szpinakowym

 

Ryba z piekarnika z sosem szpinakowym przepis
Ryba z piekarnika z sosem szpinakowym 

Ryba z piekarnika z sosem szpinakowym przepis

Ryba z piekarnika z sosem szpinakowym przepis

Ryba z piekarnika ze szpinakiem to świetny pomysł na błyskawiczny obiad nie tylko na piątek. Jest delikatna i aromatyczna, bardzo prosta w przygotowaniu.

Zobaczcie przygotowanie dania krok po kroku na poniższym filmie:

Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube

Ryba z piekarnika z sosem szpinakowym zawsze dobrze smakuje, ale należy pamiętać, by jej nie przesuszyć - czas pieczenia zależy od grubości kawałków filetów. W daniu możecie użyć ulubionej ryby. Fantastycznie sprawdzi się na przykład łosoś, halibut, mintaj, dorsz czy karmazyn. 

Ryba z pieca ze szpinakiem świetnie smakuje z ziemniakami lub ryżem i surówkami. Smacznego:)


Ryba z piekarnika z sosem szpinakowym, składniki:

ok. 500 g ulubionej ryby (filety),
sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, opcjonalnie granulowany czosnek,
kilka kawałeczków masła

na sos:
bardzo duża garść szpinaku świeżego szpinaku,
pół cebuli,
2 duże ząbki czosnku,
ok. 300 ml śmietanki 30 %,
ok. szklanki wody, bulionu lub mleka (250ml),
sól i pieprz, do smaku,
ok. łyżeczki mąki pszennej lub skrobi ziemniaczanej rozmieszanej w 1/4 szklanki wody

Ryba z piekarnika z sosem szpinakowym przygotowanie:

Rybę oprószyć przyprawami, ułożyć w naczyniu do zapiekania wysmarowanym masłem. Na każdym filecie ułożyć kilka małych kawałeczków masła. Piec około 8-10 minut w 180 C (czas pieczenia zależy od grubości kawałków ryby).

Przygotować sos: na niewielkiej ilości tłuszczu usmażyć drobno posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodać drobno posiekany czosnek. Smażyć chwilę, zalać śmietanką i wodą lub mlekiem. Wrzucić szpinak, dusić kilka minut, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Doprawić solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba, zagęścić sos mąką lub skrobią rozmieszaną w wodzie lub mleku. Upieczoną rybę podawać z sosem szpinakowym.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Baked Fish with Creamy Spinach Sauce Recipe:

approx. 500 g of fish fillets,
salt, pepper, rosemary, thyme, granulated garlic
few small pieces of butter,

for the sauce:
a large handful of fresh spinach,
1/2 finely chopped onion,
2 large cloves of garlic,
approx. 300 ml of heavy cream,
1 cup of water, milk or stock,
salt and pepper, to taste,
approx 1 tsp of flour or starch mixed with 1/4 - 1/3 cup of water or milk

Sprinkle the fish with seasonigs and arrange in the greased baking tray. Add few small pieces of butter on top of each fillet. Bake in 180 C for about 8 to 10 minutes (baking time may vary, depending on the thickeness of your fish pieces).

Prepare the sauce: heat a small amount of oil or butter in a pan, add onion and cook, until transluscent. Add finely chopped garlic and cook for about 30 seconds or so. Pour over some cream and water, add spinach and cook, until wilts completely. Season with salt and pepper. Thicken with some slurry (flour with water). Serve baked with with the sauce. Enjoy!

13 komentarzy:

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger