maja 14, 2022

Sernik w kruchym cieście

Sernik w kruchym cieście przepis
Sernik w kruchym cieście 

Sernik w kruchym cieście przepis

Sernik w kruchym cieście przepis

Sernik w kruchym cieście to wspaniały polski klasyk. To sprawdzony przepis, który zawsze się udaje, jest wysoki, puszysty i wilgotny.




Sernik z wiaderka na kruchym spodzie uda się idealnie jeśli użyjecie sera o bardzo dobrej jakości, nie nadają się sery wodniste o kiepskim składzie. Mój ulubiony ser do serników zawiera w składzie tylko twaróg i serek śmietankowy. Używam go do wszystkich moich serników i zawsze się sprawdza - jeśli Wy również macie swój jeden ulubiony i sprawdzony, tłusty ser, możecie go użyć.

Podczas przygotowania kruchego ciasta ważne jest jego odpowiednie schłodzenie - bardzo zimne kruche ciasto przed wstawieniem do pieca gwarantuje najlepszą strukturę ciasta po upieczeniu. 

Sernik w kruchym cieście jest delikatnie cytrynowo-waniliowy, bardzo smaczny, idealny do filiżanki kawy lub herbaty. Bardzo polecam, smacznego:)


Sernik w kruchym cieście, składniki:


na tortownicę o średnicy 23 cm (lub trochę większą):
na ciasto:

250 g mąki,
1 całe jajko,
3 łyżki cukru pudru,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
125 g zimnego masła

na masę serową:


1kg trzykrotnie mielonego, tłustego sera śmietankowego z wiaderka bardzo dobrej jakości (ja zawsze używam Piątnicy),
4 żółtka i 4 białka (używamy dużych jajek),
240 g cukru,
duża szczypta mielonej wanilii (można zastąpić cukrem waniliowym lub pastą waniliową lub ekstraktem),
łyżka skrobi ziemniaczanej (czubata),
2 czubate łyżki masła,
skórka otarta z dużej cytryny

Sernik w kruchym cieście, przygotowanie:

Ciasto: połączyć mąkę, proszek i cukier. Dodać masło, wyrobić palcami, aż masło będzie w małych kawałeczkach. Dodać jajko, zagnieść w kulę (gdyby było za suche, można dodać troszkę zimnej wody), podzielić na 2 porcje, jedną wyłożyć od razu spód blaszki, drugą uformować w wałek - obie porcje bardzo dobrze schłodzić. W tym celu ciasto w blaszce włożyć do lodówki na minimum 30 minut lub do zamrażarki na 10 minut. Wałek wkładamy do zamrażarki na 20-30 minut - ma wyraźnie stwardnieć, by dało się go trzeć na tarce. Schłodzony spód nakłuć widelcem.

Przygotować masę serową: białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Żółtka wymieszać z serem, cukrem, wanilią, skrobią ziemniaczaną i masłem. Do masy delikatnie wmieszać pianę z białek. Na blaszkę z ciastem wyłożyć wyłożyć masę serową. Na ser zetrzeć resztę ciasta (ścieramy na tarce na duże wiórki). Piec w 180 C około 70-80 minut (jeśli wierzch będzie za szybko się rumienił, można go zakryć papierem do pieczenia). Studzić w piekarniku stopniowo otwierając drzwiczki. Gotowy sernik może się lekko trząść, podczas studzenia stężeje całkowicie. Najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Polish Cheesecake with Crumble Recipe:


250 g of flour,
1 egg,
3 tbsp of powdered sugar,
1 1/2 tsp of baking powder,
125 g of cold butter,

for the cheesecake filling:


1 kg g of good quality Polish cheesecake filling or Polish dry curd cheese/ white cheese / Polish Tvarog (passed through a sieve or processed in a blender until very smooth; room temperature),
4 egg yolks and 4 egg whites,
240 g of sugar,
a big pinch of vanilla,
1 tbsp of potato starch,
2 heaping tbsp of softened butter,
lemon zest from 1 lemon

Prepare the crust: mix the flour, sugar and baking powder. Add diced butter and rub in with your fingers (the butter should form very small crumbs). Add the egg and form into a ball (add a bit of cold water, if it's too dry). Divide the crust in half, press one part into the botttom of the springform pan (23 cm or a bit bigger) and place in the freezer for a10 minutes or refrigerate minimum half an hour. Form a log out of a second piece and place in the freezer for 10 minutes, until firm and very cold.

Prepare the filling: separate the eggs yolks from the egg whites. Beat the whites, until stiff peaks form. Mix the cheese with vanilla, egg yolks, sugar, butter and potato starch. Gently fold in beaten egg whites.  Place the cheesecake filling on the prepared crust and grate remaining pastry on top. Bake in 180C for about an 70-80 minutes. Enjoy:)

10 komentarzy:

  1. I loved this recipe:) thanks for your sharing...

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłaś mi smaka na coś słodkiego... Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, wygląda naprawdę pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis nie dla mnie, nie lubię sernika.

    OdpowiedzUsuń
  6. I love cheesecake and this looks and sounds so good. Now I want cheesecake.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale mam ochotę na taki. Sama jeszcze go nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne ciacho. Takie klasyki lubię najbardziej. :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger