czerwca 01, 2022

Babeczki kakaowe z kawą

Babeczki kakaowe z kawą przepis
Babeczki kakaowe z kawą 

Babeczki kakaowe z kawą przepis

Babeczki kakaowe z kawą przepis

Dziś polecam ekspresowe babeczki kakaowe z kawą - są idealne dla początkujących, to świetny deser, kiedy nie macie dużo czasu na pieczenie.

Niezależnie czy lubicie kawę, czy nie, takie muffinki z kawą powinny Wam posmakować. Kawa dodana do ciasta nie nadaje babeczkom wyrazistego, dominującego smaku kawowego. Jej dodatek w wypiekach z kakao powoduje, że zyskują one głębszy, intensywnie czekoladowy smak. 

Babeczki kakaowe z kawą mogą być wzbogacone o kawałeczki posiekanej czekolady lub orzechy, na przykład włoskie. Zawsze smakują dobrze!

Takie muffinki nie są bardzo słodkie, dlatego po upieczeniu możecie je polukrować albo oblać czekoladową polewą. To idealne babeczki do kawy i herbaty. Smacznego:)



Babeczki kakaowe z kawą, składniki:


do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250ml:

1/4 szklanki oleju,
1/2 szklanki mleka,
1/4 szklanki mocnej kawy (przyrządzonej z 1/4 szklanki wrzątku i 1 i 1/2 łyżeczki kawy),
1/2 szklanki cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej,
2 czubate łyżki kakao,
2 jajka,
opcjonalnie łyżeczka cynamonu,

opcjonalnie polewa  czekoladowa, lukier lub cukier puder (babeczki nie są bardzo słodkie)

Babeczki kakaowe z kawą, przygotowanie:


W misce wymieszać mąkę, kakao, cynamon i proszek. W drugim naczyniu połączyć trzepaczką olej z cukrem, dodać jajka, wystudzoną kawę i mleko. Wsypać mąkę i szybko wymieszać (mieszać tylko do połączenia składników, nie dłużej, inaczej muffinki wyjdą suche). Porcję ciasta nałożyć do foremek do muffinek (w sumie ciasto ma zajmować do 3/4 wysokości foremki).  Piec w temp. 180 stopni ok. 20-25 minut. 

Wpis sponsorowany.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Cocoa Muffins with Coffee Recipe:

1/4 cup of oil,
1/2 cup of milk,
1/4 cup of strong coffee (1/4 cup of boiling water and 1 1/2 tsp of coffee),
1/2 cup of sugar,
2 tsp of baking powder,
1 1/2 cup of all purpose flour or spelt,
2 heaping tbsp of cocoa,
2 eggs,
1 tsp of cinnamon
optionally some chocolate glaze or powdered sugar

Mix flour, cocoa, cinnamon and baking powder. In another bowl mix oil, eggs, cooled coffee and milk. Add flour and mix, just to combine. Add portions of the batter to the muffin tin. Bake in 180 C for about 20 to 25 minutes. Enjoy:)
 

3 komentarze:

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger