czerwca 08, 2022

Klopsiki w sosie porowo-koperkowym

Klopsiki w sosie porowo-koperkowym przepis
Klopsiki w sosie porowo-koperkowym


Klopsiki w sosie porowo-koperkowym przepis

Klopsiki w sosie porowo-koperkowym przepis


Dziś polecam przepis na prosty obiad z mięsa mielonego, czyli klopsiki w sosie porowo-koperkowym. Przygotujecie je szybko z tanich i łatwo dostępnych składników.

Klopsiki w sosie porowym z koperkiem mogą być przygotowane z wybranego rodzaju mięsa. Sprawdzi się wieprzowe, drobiowe lub mieszane. Sos najlepiej zabielić tłustą słodką śmietanką, taki jest najsmaczniejszy, ale w wersji odchudzonej dobrze sprawdzi się też mleko. 

Klopsiki w sosie śmietanowym z porem pasują do ziemniaków, kaszy i innych dodatków. Smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na obiady z mięsem mielonym :)

Klopsiki w sosie porowo-koperkowym, składniki:

na pulpety:

ok. 500 g mielonego mięsa,
ok. 1/3 szklanki bułki tartej i 1/3 szklanki mleka LUB jedna namoczona w mleku i odciśnięta kajzerka,
duże jajko,
mała cebula i mały ząbek czosnku (drobno posiekane i przesmażone),
sól (u mnie około 1/2 łyżeczki), pieprz, majeranek (u mnie ok. łyżeczki), słodka papryka (opcjonalnie, u mnie około łyżeczki)

na sos:

ok. 2-3 szklanek wody lub rosołu,
mały por (biała i jasnozielona część),
duży ząbek czosnku,
ok. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30 %,
1-2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej (skrobi) lub mąki pszennej,
mały pęczek posiekanego koperku
sól, pieprz

Klopsiki w sosie porowo-koperkowym, przygotowanie:

Jeśli używamy bułki tartej, zalać ją mlekiem i odstawić, aż wchłonie cały płyn. Połączyć wszystkie składniki na klopsiki, dokładnie wyrobić i formować małe kuleczki. Smażyć do zarumienienia z obu stron. Gdy klopsiki będą się rumienić, ale będą wciąż surowe w środku, dodać posiekanego pora. Smażyć kilka chwil i dodać drobno posiekany czosnek. Smażyć krótko i zalać całość wodą lub rosołem. Dusić na małym ogniu około 20 minut lub do miękkości wszystkich składników. Wlać śmietankę. Dodać przyprawy. Zagęścić sos mąką rozmieszaną w 1/4 - 1/3 szklanki wody (mieszankę należy dodawać stopniowo, kontrolując gęstość sosu). Posypać obficie drobno posiekanym koperkiem i wymieszać całość.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:

Meatballs in Creamy Sauce with Leek Recipe:

500 g of ground meat,
1 large egg,
1-2 cloves of garlic, finely chopped and sauteed
1 small onion, diced and sauteed,
salt and pepper, sweet paprika, marjoram (approx. 1 tsp),
1/3 cup of bread crumbs plus 1/3 cup of milk


2 cups of chicken stock or water,
1 small leek (white and light green part),
1 large clove of garlic,
few heaping tbsp of finely chopped dill,
approx. 1/3 cup of heavy cream or milk or to taste,
1-2 tsp of flour or starch,
seasonings to taste: salt, pepper


Prepare the meatballs:  Cover your breadcrumbs with milk and set aside for few minutes, until they soak up the whole liquid. Mix all the meatballs ingredients and form into small balls. Heat some oil in a pan and sear the meatballs on both sides, until golden brown, but still raw inside.

In the same pan, sautee finely chopped leek and garlic. Cook, stirring, for few minutes. Pour in some stock or water.  Turn the heat down to low and simmer for about 20 minutes. Add cream and season well. Thicken the sauce with some slurry (flour mixed with 1/3 cup of water or stock). Season to taste. Sprinkle with fresh dill and parsley. Enjoy!

4 komentarze:

  1. Brzmi smacznie. Chętnie spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. So delicious. I want some. Regine.
    www.rsrue.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę przyznac że są smaczne. Robiłam je wczoraj. Polecam spróbowac

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger