czerwca 29, 2022

Placek drożdżowy z tuńczykiem i kukurydzą

Placek drożdżowy z tuńczykiem i kukurydzą przepis
Placek drożdżowy z tuńczykiem i kukurydzą 

Placek drożdżowy z tuńczykiem i kukurydzą przepis

Placek drożdżowy z tuńczykiem i kukurydzą przepis

Dziś zapraszam na nietypowy placek drożdżowy z tuńczykiem, kukurydzą i żółtym serem. To pyszna przekąska na imprezę lub piknik.

Taki placek drożdżowy jest bardzo prosty w przygotowaniu. Ciasto możecie przygotować z użyciem mleka, wody lub mleka z wodą, ale ciasto na samym mleku jest delikatniejsze i smaczniejsze. Ja lubię takie ciasto przygotowywać z podwójnej porcji i zamrażać. Po rozmrożeniu i podrośnięciu w kilka chwil mam gotową przekąskę z dowolnymi dodatkami.

Placek drożdżowy z tuńczykiem świetnie smakuje z różnymi sosami, na przykład czosnkowym lub pomidorowym. Bardzo polecam, smacznego :)


TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na spotkania w większym gronie:)


Placek drożdżowy z tuńczykiem i kukurydzą, składniki:

na blaszkę o wymiarach 25x36 cm:

na ciasto:

do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250ml:


7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych,
2 szklanki mąki,
2 płaskie łyżeczki cukru,
łyżeczka soli,
3/4 szklanki ciepłego, podgrzanego mleka (lub wody)
2 łyżki oleju

na wierzch:
puszka tuńczyka (w ładnych dużych kawałkach),
kilka garści kukurydzy z puszki,
duża czerwona cebula,
kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego,
opcjonalnie garść oliwek,
ok. 150 g startego żółtego sera
oregano lub zioła prowansalskie


Placek drożdżowy z tuńczykiem i kukurydzą, przygotowanie:

Do podgrzanego z cukrem mleka dodać drożdże. Odstawić na 5 - 10 minut, do delikatnego spienienia. Spienione drożdże wymieszać z mąką i solą, wyrabiać około 10 minut. Pod koniec wyrabiania stopniowo dodawać olej lub oliwę. Zagniecione ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60-90 minut.

Wyrośnięte ciasto zagnieść kilka razy. Rozwałkować i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto posmarować koncentratem pomidorowym, posypać oregano lub suszonymi ziołami, nałożyć odsączonego tuńczyka, kukurydzę, opcjonalnie plasterki oliwek i cienko poszatkowaną cebulę. Odstawić do lekkiego podrośnięcia na około 20 minut. Posypać startym serem. Piec w 180 C  na około 30  minut - ja wkładam placek do zimnego piekarnika, wtedy jeszcze dodatkowo delikatnie wyrasta.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Savoury Yeast Cake with Tuna, Corn and Cheese Recipe:


for the dough:


7 g od dry yeast,
2 cups of flour,
2 tsp of sugar,
1 tsp of salt,
3/4 cup of warm milk,
2 tbsp of oil

few tsp of tomato paste,
1 can of tuna,
few handfuls of canned corn,
1 large red onion,
optionally some olives,
approx. 150 g of grated cheese,
oregano


Prepare the dough: combine sugar,milk and yeast, cover with kitchen towel and set aside for 10 minutes, until bubbly on the surface. Mix with flour and salt. Knead for about few minutes and gradually add oil. Form a ball, cover with kichen towel, set aside for about 60 - 90 minutes. 

Knead your risen dough for few times. Roll it out to fit in your baking tray (25x36cm). Place in the tray and smear  with some tomato paste. Sprinkle with oregano. Add drained tuna, corn and thickly sliced onion. Optionally add slices of olives. Set aside for additional 20 minutes. Sprinkle with cheese. Bake for about 30 minutes in 180 C. Serve with some tomato sauce or garlic sauce on the side. Enjoy!

6 komentarzy:

  1. O takiego jeszcze nigdy nie jadłam ale czas spróbować:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smacznie. Nigdy nie jadłam czegoś takiego

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychota. Na sam widok chce się jeść. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piszę się, uwielbiam wszystko co drożdżowe, bez znaczenia na słodko czy wytrawnie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda obłędnie, a ze względu na tuńczyka zakładam, że zapewne musi być też równie smaczne:D

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2022 Lekcje w kuchni , Blogger