czerwca 03, 2022

Kurczak w sosie z marchewką i curry

Kurczak w sosie z marchewką i curry przepis
Kurczak w sosie z marchewką i curry 

Kurczak w sosie z marchewką i curry przepis

Kurczak w sosie z marchewką i curry przepis

Kurczak w sosie z marchewką i curry to świetny pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Duszona pierś z kurczaka jest banalnie prosta w przygotowaniu.

Dzisiejszy gulasz drobiowy jest przygotowany z dodatkiem aromatycznej przyprawy curry i kurkumy, które świetnie łączą się ze słodyczą marchewki. Jeśli lubicie ostre potrawy, możecie do potrawy dodać trochę chili - świeżej papryczki albo przyprawy w proszku. Dobrze sprawdzi się tu również świeży lub granulowany imbir. U mnie dziś łagodna wersja tego dania, zabielona dodatkowo słodką śmietanką lub mlekiem.

Kurczak w sosie z curry i marchewką świetnie smakuje z ryżem basmati i prostymi sałatkami. Polecam, smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na dania z kurczakiem:)

Kurczak w sosie z marchewką i curry, składniki:

500 g piersi z kurczaka,
cebula lub biała część pora,
1-2 ząbki czosnku,
2 łyżki sosu sojowego (lub do smaku),
średniej wielkości marchewka,
ok. 2-3szklanki wody lub bulionu drobiowego,
ok. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki lub mleka albo mleczka kokosowego,
listek laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, curry, opcjonalnie szczypta kurkumy,
1-2 łyżeczki mąki pszennej lub skrobi ziemniaczanej rozmieszanej w niewielkiej ilości wody lub bulionu (ok. 1/4 - 1/3 szklanki),
natka pietruszki lub kolendry, opcjonalnie

Kurczak w sosie z marchewką i curry, przygotowanie:


Pierś z kurczaka pokroić na średniej grubości plastry (lub w kostkę) i oprószyć przyprawami, zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. Na patelnię po kurczaku dodać startą na wiórki marchewkę i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, oprószyć warzywa przyprawami.. Smażyć kilka minut, pod koniec dodając drobno posiekany czosnek. Dodać mięso, listek i ziele, zalać całość wodą i sosem sojowym, dusić około 15-20 minut lub do miękkości składników. Dolać śmietankę do smaku. Zagęścić całość skrobią rozmieszaną z wodą (mieszankę dodajemy stopniowo, kontrolując gęstość). Sprawdzić stopień doprawienia sosu. Posypać świeżymi ziołami.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Chicken Breast with Curry and Carrots Recipe:

500 g of chicken breast,
1 onion or white part of leek,
1 carrot,
1-2 cloves of garlic,
2 tbsp of soy sauce (or to taste),
approx. 2-3 cup of water or chicken stock,
approx. 1/3 cup of heavy cream or milk / coconut milk,
1 bay leaf and few kernels of allspice,
seasonings to taste: salt, pepper, curry, optionally a pinch of turmeric,
for a slurry: 1-2 tsp of corn starch or potato starch mixed with 1/4 - 1/3 cup of water,
few tsp of chopped parsley or coriander

Cut the chicken into slices or into bite size pieces and sprinkle with spices. Heat a small amount of oil in a pan, add the chicken and cook, until lightlu golden on both sides. Set aside. To the same pan, add grated carrot and finely chopped onion. Add spices and cook, stirring, for few minutes. Add finely chopped garlic. Add the chicken back in and cover with water. Add bay leaf , soy sauce and allspice. Cook, until tender for about 15 20 minutes. Pour in some cream or milk. Thicken the sauce with some slurry.  Srinkle with fresh herbs. Serve over rice or barley. Enjoy :)

6 komentarzy:

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger