czerwca 22, 2022

Łopatka w sosie z pieczarkami i papryką

Łopatka w sosie z pieczarkami i papryką przepis
Łopatka w sosie z pieczarkami i papryką 

Łopatka w sosie z pieczarkami i papryką przepis

Łopatka w sosie z pieczarkami i papryką przepis

Dziś pomysł na rodzinny obiad z łopatki wieprzowej, czyli łopatka w sosie z pieczarkami i papryką - bardzo sycąca, idealnie miękka i krucha. 

Duszona łopatka wieprzowa w sosie z papryką i pieczarkami jest dość prosta w przygotowaniu, nie sposób jej zepsuć. Mięso można oprószyć ulubionymi przyprawami do wieprzowiny,  jeśli zależy Wam na czasie. Ważne, by obsmażyć wieprzowinę do wyraźnego zarumienienia z obu stron - dzięki temu sos będzie miał najlepszy smak i kolor. W sosie świetnie sprawdzą się pieczarki białe lub brązowe, możecie też wykorzystać paprykę w różnych kolorach. Ważne, by papryka była pokrojona na duże kawałki, inaczej zupełnie rozpadnie się podczas długiego duszenia.

Łopatka wieprzowa w sosie wspaniale smakuje z kluskami ziemniaczanymi (na przykład śląskimi), ziemniakami, kaszą lub ryżem. Podajcie do niej ulubioną surówkę lub sałatkę, buraczki albo inne ulubione warzywne dodatki. Bardzo polecam, smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na łopatkę wieprzową :)

Łopatka w sosie z pieczarkami i papryką, składniki:

ok. 800 g łopatki wieprzowej,
duża cebula,
1-2 ząbki czosnku,
duża czerwona papryka,
ok. 250 g pieczarek,
ok. 3 szklanek wody,
2-3 ziarenka ziela angielskiego,
listek laurowy,
1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
opcjonalnie ok. łyżeczki mąki pszennej lub mąki ziemniaczanej (skrobi) plus ok. 1/3 szklanki wody,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, słodka papryka (lub ulubiona mieszanka przypraw do mięsa),
opcjonalnie natka pietruszki do posypania potrawy

Łopatka w sosie z pieczarkami i papryką, przygotowanie:

Łopatkę pokroić w plastry lub na mniejsze kawałki. Oprószyć przyprawami. Smażyć kilka minut do wyraźnego zarumienia z obu stron. Przełożyć na talerz.  Na tej samej patelni podsmażyć posiekaną cebulę, plasterki pieczarek i paprykę pokrojoną na duże kawałki. Doprawić solą i pieprzem. Po kilku minutach smażenia dodać czosnek. Włożyć mięso, zalać całość wodą, tak, by zakrywała składniki. Dodać listki laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego. Dusić do miękkości około 90-120 minut lub do czasu, aż łopatka będzie idealnie miękka - czas duszenia zależy od grubości kawałków mięsa. Gdyby woda szybko wyparowała, dolać więcej.  Gdy mięso będzie już miękkie, dodać koncentrat. Sprawdzić stopień doprawienia sosu. Jeśli sos jest zbyt rzadki, rozmieszać wodę z mąką, tak by nie było grudek, dodać do sosu i dusić całość kilka chwil, do zgęstnienia (mieszankę z mąką dodajemy stopniowo, kontrolując gęstość). Opcjonalnie posypać natka pietruszki.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Pork Shoulder Braised with Mushrooms and Pepper Recipe:


800 g of pork shoulder,
1 large onion,
1-2 cloves of garlic,
1 large red bell pepper,
250 g of button mushrooms,
approx. 3 cups of water,
1 bay leaves,
few kernels of allspice,
1-2 tsp of tomato paste,
1-2 tsp of corn starch or flour plus approx. 1/3 cup of water,optional
seasonings to taste: salt, pepper, marjoram, sweet paprika (feel free to use favourite pork seasonings instead),
some parsley, optional

Slice the meat or cut into bite size pieces. Sprinkle with seasonings.  Heat a small amount of oil in a pan, add the meat (you can do this in batches) and cook for few minutes, until lightly golden on both sides. To the same skillet, add finely chopped onion, rougly chopped pepper and sliced mushrooms. Cook for few minutes and add  finely chopped garlic. Season with salt and pepper. Add the meat back in and cover with liquid (add enough water to  cover the ingredients in the pan). Add allspice and bay leaves. Simmer on low for about 90-120 minutes or until really tender. Add tomato paste. If your sauce is too thin, mix the starch with water, creating a slurry. Gradually add to the sauce and simmer, until thickens (add more starch if your sauce is too thin). Sprinkle generously with parsley and check the seasonings. Serve over mashed potatoes, rice, noodles or barley and some crunchy slaw on the side. Enjoy:)

6 komentarzy:

  1. Te Twoje dania wygląda tak apetycznie, że trzeba spróbować

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczny ten sosik. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam. Uwielbiam łopatki w takiej formie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłem dwa razy. Za drugim zmieniłem technikę pieczenia, 30 minut na ogniu, 30 minut w piekarniku pod przykryciem,30 minut w piekarniku bez przykrycia. Za drugim lepsze.👍

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger