sierpnia 13, 2022

Łopatka w sosie pomidorowo-śmietanowym

Łopatka w sosie pomidorowo-śmietanowym przepis
Łopatka w sosie pomidorowo-śmietanowym


Łopatka w sosie pomidorowo-śmietanowym przepis

Łopatka w sosie pomidorowo-śmietanowym przepis



Łopatka w sosie pomidorowo-śmietanowym to wspaniały pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Jest delikatna i mięciutka, pasuje do niej wiele dodatków.

Zobaczcie przygotowanie duszonej łopatki na poniższym filmie:

Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube

Łopatka w sosie pomidorowym ze śmietanką jest bardzo prosta w przygotowaniu. Kawałki mięsa można oprószyć ulubionymi ziołowymi przyprawami do wieprzowiny, jeśli jest Wam tak wygodniej. Ważne, by obsmażyć je do wyraźnego zarumienienia z obu stron - dzięki temu sos będzie miał najlepszy smak. W tym celu warto smażyć mięso w dwóch partiach.

Takie danie jest przygotowane z użyciem minimum składników - prostych, tanich i łatwo dostępnych. Duszona łopatka w sosie pomidorowo-śmietanowym wspaniale smakuje z kluskami ziemniaczanymi (na przykład śląskimi), ziemniakami, kaszą lub ryżem. Podajcie do niej ulubioną surówkę lub inne ulubione warzywne dodatki. Bardzo polecam, smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na obiad z łopatki wieprzowej w sosie :)

Łopatka w sosie pomidorowo-śmietanowym, składniki:

ok. 800 g łopatki,
duża cebula,
1-2 ząbki czosnku,
ok. 3 szklanek wody,
2-3 ziarenka ziela angielskiego,
listek laurowy,
1-2 łyżeczki mąki pszennej lub mąki ziemniaczanej (skrobi),
3-4 łyżki koncentratu pomidorowego,
ok. 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30 % (lub słodkiej śmietanki 12 lub 18 % z kartonika)
przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, oregano, słodka papryka (przyprawy można zastąpić ulubioną mieszanką przypraw do wieprzowiny); opcjonalnie odrobina mąki do posypania mięsa

opcjonalnie natka pietruszki do posypania potrawy

Łopatka w sosie pomidorowo-śmietanowym, przygotowanie:

Łopatkę pokroić na mniejsze kawałki. Oprószyć przyprawami i opcjonalnie mąką. Przed oprószeniem mąką można dodać do mięsa trochę oleju i odstawić mięso do marynowania na kilka godzin lub całą noc, ale można też smażyć od razu. 

Smażyć łopatkę w przyprawach do wyraźnego zarumienia z obu stron (najlepiej smażyć w dwóch turach, wtedy mięso lepiej się przyrumieni). Przełożyć na talerz. Odłożyć. Na tej samej patelni podsmażyć posiekaną cebulę. Posolić. Po kilku minutach smażenia dodać czosnek. Włożyć mięso, zalać całość wodą, tak, by zakrywała składniki. Dodać listek laurowy, koncentrat i ziele angielskie. Dusić do miękkości około 90 minut lub do czasu, aż łopatka będzie idealnie miękka - czas duszenia zależy od grubości kawałków mięsa. Gdyby woda szybko wyparowała, dolać więcej.  Pod koniec duszenia dolać śmietankę. Jeśli sos będzie za rzadki, należy wodę lub śmietankę rozmieszać z mąką, dodać stopniowo do sosu, dusić całość kilka chwil, do zgęstnienia, ewentualnie doprawić. Posypać natką i wymieszać.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Pork Shoulder in Creamy Tomato Sauce Recipe:


800 g of pork shoulder,
1 large onion,
1-2 cloves of garlic,
approx. 3 cups of water,
1 bay leaf,
2-3 kernels of allspice,
1-2 tsp of corn starch or flour plus approx. 1/2 cup of heavy cream,
3-4 tbsp of tomato paste,
salt, pepper, marjoram, oregano, sweet paprika and optionally some flour for dusting the meat before frying,
some finely chopped parsley

Cut the meat into smaller pieces. Sprinkle the meat with seasonings (at this point you can add some oil and marinade the meat overnight). 

Optionally dust the meat with flour on both sides. Heat a small amount of oil in a pan, add the meat (you can do this in batches) and cook for few minutes, until lightly golden on both sides. To the same skillet, add finely chopped onion, followed by finely chopped garlic. Season with salt. Add the meat back in and cover with liquid (add enough water to  cover the ingredients in the pan). Add allspice, tomato paste and bay leaf. Simmer on low for about 90 minutes or until really tender. Mix the starch with cream, creating a slurry. Add to the sauce and simmer, until thickens (add more starch if your sauce is too thin). Sprinkle with parsley and check the seasonings. Serve over mashed potatoes, rice, noodles or barley and some crunchy slaw on the side. Enjoy:)

5 komentarzy:

  1. Łopatki jeszcze nie robiłam w takim sosie. Warto spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie, lubię takie danie z sosem. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super wygląda! Chętnie przygotuję na obiad!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger