września 27, 2022

Cynamonki

 

Cynamonki przepis
Cynamonki 

Cynamonki przepis

Cynamonki przepis

Dziś zapraszam na pyszne cynamonki - mięciutkie i pachnące bułeczki mleczne z dużą ilością cynamonu, idealne na jesień.

Ciasto na drożdżowe ślimaczki z cynamonem bazuje na jogurcie naturalnym, który sprawia, że ciasto jest bardzo elastyczne i miękkie. Bardzo przyjemnie się z nim pracuje. Jeśli akurat nie macie jogurtu, możecie zastąpić go mlekiem. Możecie przygotować drożdżówki na suchych lub świeżych drożdżach - zawsze się udają.

Drożdżowe zawijane cynamonki wspaniale smakują z kubkiem kakao lub mleka, pasują też do herbaty lub filiżanki kawy. Bardzo polecam, smacznego :)

TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na pyszne bułeczki :)

Zobaczcie również przepis na najlepsze bułeczki z nutellą:



Cynamonki, składniki:

na 12 większych bułeczek lub 16 mniejszych:

3 i 1/2 szklanki mąki (do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml),
20 g świeżych drożdży lub 7 g  suchych,
1/4 szklanki cukru,
jajko (w temperaturze pokojowej)
50 g masła,
1/2 szklanki ciepłego mleka (podgrzanego),
1/2 szklanki jogurtu greckiego (w temperaturze pokojowej, można zastąpić mlekiem)

nadzienie:
2 czubate łyżki masła (w temperaturze pokojowej),
3/4 szklanki brązowego cukru (może być trochę mniej),
1 i 1/2 łyżki cynamonu

Cynamonki, przygotowanie:

Do ciepłego mleka i odrobiny cukru dodać drożdże. Odstawić na kilka minut do spienienia (uwaga, mleko ma być przyjemnie ciepłe - zbyt gorące lub za zimne nie uaktywni drożdży). 

Spienione drożdże połączyć z mąką, cukrem, jajkiem i jogurtem. Zagniatać około 10 minut, pod koniec stopniowo dodając rozpuszczone masło - ciasto powinno być gładkie i elastyczne (jeśli będzie zbyt klejące, można dodać więcej mąki). Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 60 minut (powinno podwoić objętość).

Brązowy cukier wymieszać z cynamonem.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 0.5 cm. Posmarować po całości masłem, posypać mieszanką cukru z cynamonem i zwinąć w rulon. Pokroić ostrym nożem na 12 części (lub 16 mniejszych). Ułożyć bułeczki na blaszce (25x35cm) - nie trzeba zostawiać miejsca, bo bułeczki mają być przyklejone do siebie po upieczeniu. Odstawić na 30-40 minut do podrośnięcia. Bułeczki piec w 180 C około 20 -25 minut.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Cinnamon Rolls Recipe: 
for the dough:

3 i 1/2 cup of flour,
20 g of fresh yeast or 7 g of dry yeast,
1/4 cup of sugar,
1 egg (room temperature)
50 g of butter, melted
1/2 cup of milk,
1/2 cup of Greek yogurt (room temperature)

for the filling:
3/4 cup of brown sugar,
1 1/2 tsp of cinnamon,
2 tbsp of butter (room temperature)


Mix the yeast with milk and sugar, set aside for few minutes. When bubbly, add to the  the rest of ingredients, besides butter. Knead for about 15 minutes or until smooth and elastic. After 7-10 minutes of kneading, gradually add butter. Cover with kitchen towel and let it sit somewhere warm for about 60 to 90 minutes.

Mix brown sugar with cinnamon.

On a well floured surface, roll out the risen dough into a rectangle (0.5 cm thick). Smear with butter and sprinkle with cinnamon sugar. Roll, creating a log and cut into 12-16 pieces. Arrange in a baking tray (25x25cm) and let the rise for additional 30-40 minutes. Bake in 180 C for about 20-25 minutes. Enjoy!


3 komentarze:

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger