października 01, 2022

Cebulaczki z żółtym serem

Cebulaczki z zółtym serem przepis
Cebulaczki z zółtym serem 

Cebulaczki z zółtym serem przepis

Cebulaczki z zółtym serem przepis

Cebulaczki z żółtym serem to pyszne, drożdżowe bułeczki z podsmażoną cebulą. Są idealne jako przekąska do pracy, szkoły lub jako dodatek do zupy albo innych dań. Świetnie smakują na ciepło i na zimno.

Zobaczcie przygotowanie bułeczek na filmie:

Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube

Pyszne serowe cebulaczki przypominają trochę tradycyjne cebularze lubelskie, ale w przeciwieństwie do nich nie zawierają maku. Różnią się również przygotowaniem cebulowego nadzienia. Dzisiejsze bułeczki są proste w przygotowaniu i zawsze się udają, nie sposób ich zepsuć. 

Cebulowe bułeczki z serem na pewno Wam posmakują, bardzo polecam, smacznego :)

Cebulaczki z żółtym serem, składniki:

na 8 bułeczek:

125 ml ciepłej wody (pół szklanki),
125 ml ciepłego mleka,
łyżeczka cukru,
płaska łyżeczka soli,
2 łyżki oleju,
7 g suchych drożdży (lub 25 g świeżych),
400 g mąki pszennej,
3 cebule,
sól, pieprz do nadzienia cebulowego,
ok. 120 g żółtego sera,
2 łyżki ketchupu plus jajko (do posmarowania bułeczek)

Cebulaczki z żółtym serem, przygotowanie:

Do ciepłej wody, mleka i cukru dodać drożdże. Odstawić na kilka minut do spienienia. Połączyć z  mąką i solą. Zagniatać około 10 minut, pod koniec stopniowo dodając olej - ciasto powinno być gładkie i elastyczne, na początku będzie dość zwarte i suche, ale podczas wyrabiania zrobi się bardziej miękkie. Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 60 - 90 minut (powinno podwoić objętość). 

W międzyczasie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, doprawić solą i pieprzem.

Wyrośnięte ciasto podzielić  na 8 części. Każdą część spłaszczyć palcami na placek (jak na filmie). Placki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. posmarować je mieszanką jajka z keczupem (użyjemy tylko trochę mieszanki). Na każdy placek nałożyć czubatą łyżkę cebuli. Odstawić do podrośnięcia na 30 - 40 minut. Podrośnięte placki piec przez 5 minut w 200 C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 C, posypać startym serem i piec jeszcze 15-20 minut. 

Lekko zmodyfikowany przepis ze strony: napaterce.pl

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Onion and Cheese Rolls Recipe:

for 8 rolls:

125 ml warm water,
125 ml warm milk,
1 tsp of sugar
1 tsp of salt,
2 tbsp of oil,
7 g dry yeast,
400 g flour,

3 onions,
salt and pepper,
120 g grated cheese,
2 tbsp of ketchup plus 1 egg

Mix yeast with water, milk and sugar, set aside for few minutes. When bubbly, add to the  the rest of ingredients, besides oil. Knead for about 15 minutes or until smooth and elastic. After 7-10 minutes of kneading, gradually add oil. Cover with kitchen towel and let it sit somewhere warm for about 60 to 90 minutes.

In the meantime, sautee finely chopped onion. Season with salt and pepper and set asde.

Divide risen dough into 8 parts and flat each one with your hands (see the video). Smear each part with ketchup and egg mixture. Add 1 heaping tbsp of onion on top of each piece. Let them rise for additional 30 to 40 minutes. Bake in 200 C for 5 minutes, immediately turn the heat down to 180 C, top with cheese and bake for 15-20 minutes. Enjoy!

3 komentarze:

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger