października 29, 2022

Szybka babka mleczna z polewą

Szybka babka mleczna z polewą przepis
Szybka babka mleczna z polewą

Szybka babka mleczna z polewą przepis

Szybka babka mleczna z polewą przepis


Szybka babka mleczna z polewą z kakao to świetny przepis na deser dla niespodziewanych gości. Przygotujecie ją w kilka chwil bez miksera, zawsze wychodzi puszysta i wilgotna.



Prosta babka mleczna uda się idealnie, jeśli będziecie pamiętać o tym, że składników nie mieszamy za długo po dodania mąki. Mieszamy tylko do połączenia składników, zajmuje to dosłownie chwilę.

Babka może być oblana pyszną polewą z kakao, ale zamiast niej sprawdzi się polewa czekoladowa albo lukier. Możecie obsypać ją też cukrem pudrem lub podawać bez żadnych dodatków. Smacznego:)

Szybka babka mleczna z polewą, składniki:

na blaszkę o wymiarach 23x13cm lub trochę większą:

do omierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml:

1/4 szklanki oleju,
3/4 szklanki mleka,
1/2 szklanki cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 i 3/4 szklanki mąki,
szczypta mielonej wanilii (można zastąpić ekstraktem lub pastą z wanilii),
2 jajka

na polewę:

30 g masła,
20 ml mleka,
płaska łyżka kakao,
25 g cukru pudru (lub do smaku)

Szybka babka mleczna z polewą, przygotowanie:

W misce wymieszać mąkę i proszek. W drugim naczyniu połączyć olej z cukrem, wanilią, jajkami i mlekiem. Wsypać mąkę z proszkiem, szybko wymieszać - mieszamy tylko do połączenia składników, nie dłużej, mogą zostać grudki. Piec w temp. 180 stopni ok. 50 minut. Masło roztopić z mlekiem i cukrem. Dodać kakao i dokładnie wymieszać trzepaczką. Polać ciasto.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:

Quick Milk Bread with Glaze Recipe:


1/4 cup of oil,
3/4 cup of milk,
1/2 cup of sugar,
2 tsp of baking powder,
1 3/4 cup of flour,
a pinch of vanilla,
2 eggs

for the glaze:

30 g of butter,
20 ml of milk,
25 g of powdered sugar,
1 tbsp of cocoa,

Mix the flour with baking powder. In another bowl mix the eggs, milk, vanilla, sugar and oil. Add  dry ingredients and mix, just to combine. Pour the batter into the bread pan lined with baking paper (23x13cm). Bake for about 50 minutes in 180C. Prepare the glaze: melt butter with milk and sugar. Add cocoa and whisk. Pour it over the cake. Enjoy!

4 komentarze:

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger