października 22, 2022

Szynka w sosie z porem i marchewką

Szynka w sosie z porem i marchewką przepis
Szynka w sosie z porem i marchewką 


Szynka w sosie z porem i marchewką przepis

Szynka w sosie z porem i marchewką przepis


Dziś pomysł na prosty obiad z szynki wieprzowej, czyli szynka w sosie z porem i marchewką - bardzo pożywna, rozgrzewająca i pyszna.

Zobacz wykonanie na poniższym filmie:

Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube

Duszona szynka wieprzowa w sosie z warzywami jest banalnie prosta w przygotowaniu. Mięso można oprószyć ulubionymi przyprawami do wieprzowiny. Ważne, by obsmażyć je do wyraźnego zarumienienia z obu stron - dzięki temu sos będzie miał najlepszy smak i kolor.

Gulasz z szynki jest przygotowany z użyciem minimum składników - prostych, tanich i łatwo dostępnych. Wspaniale smakuje z kluskami ziemniaczanymi (na przykład śląskimi), ziemniakami, kaszą lub ryżem. Podajcie do niego ulubioną surówkę lub sałatkę, buraczki albo inne ulubione warzywne dodatki. Bardzo polecam, smacznego:)

Szynka w sosie z porem i marchewką, składniki:

500 g szynki,
3-4 szklanki wody lub bulionu / wywaru,
mały kawałek pora,,
1-2 ząbki czosnku,
2 marchewki,
ok. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki lub mleka, opcjonalnie
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej / skrobi (lub mąki pszennej),
listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie,
opcjonalnie posiekana natka pietruszki

Szynka w sosie z porem i marchewką, przygotowanie:

Szynkę pokroić na kawałki. Oprószyć przyprawami. Smażyć partiami do wyraźnego zrumienienia z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Na patelnię dodać półplasterki pora i marchewkę pokrojoną w grube kawałki. Smażyć kilka minut, dodać drobno posiekany czosnek. Dodać ziele i listki laurowe, zalać całość wodą lub bulionem.  Dusić na małym ogniu około 1 godziny i 30 minut lub do idealnej miękkości.  Gdyby płyn szybko wyparował, dolać więcej wody lub rosołu. Jeśli jest taka potrzeba, doprawić sos przyprawami użytymi wcześniej do mięsa. Dolać mleko lub śmietankę  dokładnie rozmieszaną ze skrobią (mieszankę dodajemy stopniowo, kontrolując gęstość). Posypać natką pietruszki.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Braised Ham in Onion Gravy Recipe:

approx. 1 kg of raw ham,
3-4 cups of water or stock,
small piece of leek,
2 carrots,
1-2 cloves of garlic,
1/3 cup of heavy cream or milk, optional,
1-2 tsp of potato starch or corn starch,
1 bay leaf,
few kernels of allspice, 
seasonings to taste: salt, pepper, sweet paprika, dry herbs of choice
some parsley, optional

Cut your meat into bite size pieces. Sprinkle with seasonings. Heat a small amount of oil in a pan, add the meat and sear, until golden on both sides. To the same pan, add chopped leek and big pieces of carrots. Cook, for few minutes. Add finely chopped garlic. Cover with liquid, add bay leaves and allspice. Simmer on low, for about 1 h and 30 minutes or until very tender (cook for longer, if needed). Add cream. Season to taste. Thicken the sauce with some slurry (starch with water or cream). Serve over mashed potatoes, rice or barley and some crunchy slaw on the side. Enjoy!

3 komentarze:

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger