Gulasz z szynki z warzywami i śmietanką to łatwy przepis na obiad z szynki wieprzowej i kilku tanich składników. Nie wymaga dużo pracy i wszystkim smakuje.
Duszona szynka wieprzowa w sosie z warzywami jest banalnie prosta w przygotowaniu. Mięso można oprószyć ulubionymi przyprawami do wieprzowiny. Ważne, by obsmażyć je do wyraźnego zarumienienia z obu stron - dzięki temu sos będzie miał najlepszy smak i kolor.
Gulasz z szynki jest przygotowany z użyciem minimum składników - prostych, tanich i łatwo dostępnych. Wspaniale smakuje z kluskami ziemniaczanymi (na przykład śląskimi), ziemniakami, kaszą lub ryżem. Podajcie do niego ulubioną surówkę lub sałatkę, buraczki albo inne ulubione warzywne dodatki. Bardzo polecam, smacznego:)
Zobaczcie również więcej moich prostych przepisów na obiady :)
Polecam również moją szynkę w sosie własnym z cebulą:
Gulasz z szynki z warzywami i śmietanką, składniki:
500 g szynki,3-4 szklanki wody lub bulionu / wywaru,
cebula lub mały kawałek pora,
1-2 ząbki czosnku,
2 marchewki,
korzeń pietruszki,
opcjonalnie mały kawałek selera lub 1-2 gałązki selera naciowego,
ok. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki lub mleka,
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej / skrobi (lub mąki pszennej),
listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie,
opcjonalnie posiekana natka pietruszki
ok. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki lub mleka,
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej / skrobi (lub mąki pszennej),
listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie,
opcjonalnie posiekana natka pietruszki
Gulasz z szynki z warzywami i śmietanką, przygotowanie:
Szynkę pokroić na kawałki. Oprószyć przyprawami. Smażyć partiami do wyraźnego zrumienienia z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Na patelnię dodać półplasterki pora / cebuli i warzywa pokrojone w grube kawałki. Smażyć kilka minut, dodać drobno posiekany czosnek. Dodać ziele i listki laurowe, zalać całość wodą lub bulionem. Dusić na małym ogniu około 1 godziny i 30 minut lub do idealnej miękkości mięsa. Gdyby płyn szybko wyparował, dolać więcej wody lub rosołu. Jeśli jest taka potrzeba, doprawić sos przyprawami użytymi wcześniej do mięsa. Dolać mleko lub śmietankę dokładnie rozmieszaną ze skrobią (mieszankę dodajemy stopniowo, kontrolując gęstość). Posypać natką pietruszki.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Braised Ham with Cream and Vegetables Recipe:
approx. 500 g of raw ham,
3-4 cups of water or stock,
small piece of leek or 1 onion,
2 carrots,
1 parsnip
2 slatks of celery,
1-2 cloves of garlic,
1/3 cup of heavy cream or milk,
1-2 tsp of potato starch or corn starch,
1 bay leaf,
few kernels of allspice,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet paprika, dry herbs of choice
some parsley, optional
Cut your meat into bite size pieces. Sprinkle with seasonings. Heat a small amount of oil in a pan, add the meat and sear, until golden on both sides. To the same pan, add chopped leek and rougly chopped vegetables. Cook, for few minutes. Add finely chopped garlic. Cover with liquid, add bay leaves and allspice. Simmer on low, for about 1 h and 30 minutes or until very tender (cook for longer, if needed). Add cream. Season to taste. Thicken the sauce with some slurry (starch with water or cream). Serve over mashed potatoes, rice or barley and some crunchy slaw on the side. Enjoy!
This looks so wonderful! Thank you for sharing!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Wygląda smakowicie, dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńThat looks tasty.
OdpowiedzUsuńAll the best Jan
That looks tasty.
OdpowiedzUsuńAll the best Jan
https://thelowcarbdiabetic.blogspot.com/
hmm taki basic ten gulasz:) mozna by na starcie podsmazyc na smalcu kminek i 2 rodzaje papryki...to dalo by fajny twist.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie obiadki, przepis chętnie wypróbuję! :)
OdpowiedzUsuń