listopada 07, 2024

Pulpeciki w mleczku kokosowym

Pulpeciki w mleczku kokosowym przepis
Pulpeciki w mleczku kokosowym przepis

 

Pulpeciki w mleczku kokosowym przepis


Pulpeciki w mleczku kokosowym


Pulpeciki w mleczku kokosowym to pyszny przepis na tajskie pulpeciki w sosie curry. Są proste w przygotowaniu, idealnie pasują do ryżu lub makaronu ryżowego. Można je przygotować z dowolnego rodzaju mięsa mielonego.

Pulpeciki po azjatycku

Dzisiejszy przepis na pulpeciki w mleczku kokosowym z curry nie jest autentycznym, tajskim czy azjatyckim przepisem. To raczej luźna inspiracja smakami z tych części świata. Jeśli masz ochotę, Twój sos kokosowy możesz wzbogacić o inne dodatki. Dobrze sprawdzi się na przykład mrożona warzywna mieszanka chińska.

Curry z mięsem mielonym i mlekiem kokosowym

Pulpety w mleczku kokosowym to mało skomplikowane, aromatyczne i rozgrzewające curry. Poprawi Ci humor nawet w najchłodniejszy dzień :) Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj do sosu trochę chili - świeżej papryczki lub mielonej przyprawy.

Jak zrobić sos z mleka kokosowego?

Sos kokosowy do kurczaka, pulpecików czy innego rodzaju mięsa nie wymaga wiele pracy. Potrzebujesz tylko trochę czosnku, aromatycznych przypraw i mleczka kokosowego z puszki. Jeśli zrezygnujesz z chili, pulpeciki w sosie kokosowym polubią również dzieci.

Co można zrobić z mlekiem kokosowym?

Jeśli chcesz wiedzieć, jak wykorzystać mleczko kokosowe z puszki, możesz wykorzystać kilka innych moich przepisów. Polecam na przykład moją zupę curry z ryżem i warzywami albo curry z kurczaka .

Na deser polecam z kolei pyszne, kokosowe Ciasto Bounty:





Pulpeciki w mleczku kokosowym przepis


Pulpeciki w mleczku kokosowym, składniki:

ok. 500 g mielonego mięsa (u mnie z indyka, ale sprawdzi się też mięso wieprzowe lub kurczak),

ok. 1/3 szklanki bułki tartej,

duże jajko,

1-2 łyżki jogurtu greckiego,

mała cebula i duży ząbek czosnku.

sól (u mnie około 1/2 łyżeczki), pieprz, ok łyżeczki curry, po sporej szczypcie kurkumy i mielonego imbiru, opcjonalnie chili - przyprawy można zastąpić ulubioną mieszanką przypraw do dań azjatyckich


na sos kokosowy:

puszka mleczka kokosowego,

1-2 ząbki czosnku, 

przyprawy użyte wcześniej do mięsa, do smaku


opcjonalnie garść pomidorków koktajlowych i natka pietruszki lub kolendry


Pulpeciki w mleczku kokosowym, przygotowanie:

Bezpośrednio do mięsa zetrzeć na małych oczkach cebulę wraz z sokiem, który puści. Do mięsa zetrzeć również ząbek czosnku. Połączyć wszystkie składniki na klopsiki, dokładnie wyrobić i formować małe kuleczki. Smażyć do zarumienienia z obu stron - pulpety nie powinny być jeszcze gotowe w środku. Odłożyć.

Na patelni podsmażyć drobno posiekany czosnek. Dodać mleczko kokosowe oraz przyprawy (curry, kurkumę, imbir, sól i pieprz do smaku). Do mleczka włożyć pulpeciki. Gotować do zgęstnienia sosu i momentu, gdy klopsiki nie będą surowe w środku. Opcjonalnie dołożyć pokrojone pomidorki i posypać natką. Pulpeciki w mleczku kokosowym świetnie smakują z ryżem lub makaronem ryżowym i sałatkami.


Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


1 komentarz:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie. Na pewno są pyszne.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger