![]() |
Kurczak w sosie curry |
Dziś na obiad poleca się kurczak w sosie curry z papryką. To pyszne, aromatyczne, rozgrzewające danie - idealne z ryżem basmati lub kaszą, a także indyjskim chlebkiem naan.
Kurczak w sosie curry może być wzbogacony o wiele Waszych ulubionych warzyw. U mnie to papryka i por, ale świetnie sprawdzą się też liście świeżego szpinaku, ciecierzyca, cukinia, a nawet słodkie ziemniaki. Taki gulasz inspirowany kuchnią indyjską możecie zabielić słodką śmietanką, mlekiem lub mlekiem kokosowym.
Jeśli nie macie wszystkich wymienionych w przepisie przypraw, możecie wykorzystać tylko mieszankę curry.
Duszony filet z kurczaka to dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Podajcie go z prostą sałatką lub zestawem surówek. Smacznego:)
Jeśli nie macie pomysłu na obiad z kurczakiem, polecam również moje kotlety po zbójnicku:
Kurczak w sosie curry, składniki:
500 g piersi z kurczaka,
czerwona papryka,
por (biała część) lub duża cebula,
2-3 ząbki czosnku,
łyżeczka koncentratu pomidorowego lub 1 duży pomidor,
ok. 2 szklanek bulionu drobiowego lub wody,
ok. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki, mleka lub mleka kokosowego,
opcjonalnie 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, curry, kurkuma, kumin (kmin rzymski), granulowany imbir, szczypta gałki muszkatołowa, słodka i ostra papryka
Kurczak w sosie curry, przygotowanie:
Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami i zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić paski papryki i drobno posiekanego pora lub cebulę. Po kilku minutach smażenia dodać drobno posiekany czosnek. Dodać koncentrat, smażyć chwilę i wrzucić kurczaka. Zalać całość woda lub bulionem, tak by lekko zakrywał składniki. Dusić około 30-40 minut. Pod koniec duszenia doprawić i dodać śmietankę do smaku. Gdyby sos był za rzadki, zagęścić go mąką rozmieszaną w małej ilości wody.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Chicken with Curry Sauce Recipe:
500 g of chicken breast,
1 leek or 1 large onion,
2-3 cloves of garlic,
1 tsp of tomato paste or 1 tomato,
2 cups of water or chicken stock,
approx. 1/3 cup of heavy cream, milk or coconut milk,
1-2 tsp of potato starch or corn starch, optional,
seasonings to taste: salt, pepper, curry, turmeric, sweet and hot paprika, cumin, granulated ginger, nutmeg
This is fantastic with some garlic rice or flatbread for a comforting weekday meal.
OdpowiedzUsuńzdecydowanie moje smaki:)
OdpowiedzUsuńMoje również. Bardzo lubię kurczaka w curry. Robiłabym częściej, gdyby moje dzieci też lubiły. Pozdrawiam ciepło. Ania.
UsuńMój partner uwielbia curry :)
OdpowiedzUsuńwygląda mega apetycznie!
OdpowiedzUsuńGreat minds think alike! I made chicken curry, last night! :)
OdpowiedzUsuńHmmm, I love foods like this! I just got "Curried Cultures: Globalization, Food, and South Asia" on my kindle a hint from Mae here.
OdpowiedzUsuńO tak to moje smaki :D
OdpowiedzUsuńbardzo lubie ;)
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńI jaki piękny kolor tej potrawki
OdpowiedzUsuńChicken goes well with so many dishes doesn't it? Such a versatile meat.
OdpowiedzUsuńI loved this recipe :)
OdpowiedzUsuńWygląda mega apetycznie
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie super:)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda ten sosik:)
OdpowiedzUsuńLove chicken curry. Have a good weekend and stay safe, Diane
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania :)
OdpowiedzUsuńI like a nice curry :-D
OdpowiedzUsuńDelicious!
OdpowiedzUsuńThis looks delicious with the curry sauce ! love it!
OdpowiedzUsuńI do love a good curry and this recipe looks divine!
OdpowiedzUsuńThat looks delicious.
OdpowiedzUsuńKurczak w takim wydaniu smakuje fantastycznie. Ja wręcz uwielbiam.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie! Chętnie spróbuję!
OdpowiedzUsuńto bardzo popularne danie w Emiratach ze względu na dużą liczbę Hindusów, haha sam zapach i już wiem co gotują ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania :)
OdpowiedzUsuńAnother great recipe, looks so very tasty.
OdpowiedzUsuńI love curry! This looks delicious.
OdpowiedzUsuńPychotka :)
OdpowiedzUsuńMi wyszedł bardziej pomarańczowy A nie zolty ten sosik :(
OdpowiedzUsuńKolor zależy od ilości przypraw i śmietanki, za każdym razem sos może mieć inny odcień ☺
UsuńDobry przepis. Wyszlo pyszne 🙂
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało 😊 Dziękuję za miły komentarz, pozdrowienia 😊
Usuń