grudnia 06, 2020

Ciasto Arkadia bez pieczenia / Peach and Mascarpone No Bake Cake

Ciasto Arkadia bez pieczenia przepis
Ciasto Arkadia bez pieczenia

Ciasto Arkadia bez pieczenia przepis

Ciasto Arkadia bez pieczenia przepis

Ciasto Arkadia to pyszne, warstwowe ciasto bez pieczenia na szybko z mascarpone, herbatnikami i brzoskwiniami z puszki. Jest idealne na święta, urodziny, imieniny i inne okazje. 




Nasze ciasto bez pieczenia na herbatnikach składa się z kilku warstw. Pierwsza to budyń ugotowany na soku pomarańczowym zamiast mleka, do którego dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie. Kolejną warstwą jest polewa czekoladowa między podwójną warstwą ciastek. Całość wieńczy bita śmietana z serkiem mascarpone i wanilią, a także chrupiący dodatek w postaci uprażonych wiórków kokosowych i płatków migdałowych.

Aby ciasto Arkadia udało się idealnie, warto dobrze schłodzić warstwy po dodaniu polewy czekoladowej (można przyspieszyć proces wkładając na chwilę ciasto do zamrażarki). Dobrze zastygnięta polewa nie zmiesza się i nie ociepli niepotrzebnie kremu z mascarpone. Sam krem z bitą śmietaną zastyga dość szybko - jest gęsty i sztywny, wystarczy mu godzina w lodówce, by całkowicie stężał. 

Jeśli wolicie, nasze ciasto z mascarpone i budyniem możecie przygotować na spodzie z kruchego ciasta lub jasnego biszkoptu - na biszkopcie będzie jeszcze wyższe i efektowniejsze.

Jeśli lubicie połączenie pomarańczy i czekolady, takie proste ciasto bez pieczenia może Wam bardzo posmakować. To świetny wybór dla wszystkich, którzy nie przepadają za pieczeniem lub dla tych, którzy nie mają czasu włączać piekarnika. Polecam to ciasto na święta i nie tylko, smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na pyszne ciasta warstwowe :)


Ciasto Arkadia bez pieczenia, składniki:


na blaszkę o wymiarach 36x25cm:

ok. 450 g herbatników,

puszka brzoskwiń (ok. 800 g)
1125 ml soku pomarańczowego,
3 opakowania budyniu waniliowego (każdy po 40 g)

100 g mlecznej czekolady,
60 g gorzkiej czekolady,
100 ml słodkiej śmietanki lub mleka

400-500 ml śmietanki kremówki,
250 g mascarpone,
duża szczypta mielonej wanilii, opcjonalnie
kilka łyżeczek cukru pudru, do smaku

kilka łyżek wiórków kokosowych i kilka łyżek płatków migdałowych

Ciasto Arkadia bez pieczenia, przygotowanie:


Na spód blaszki wyłożyć herbatniki. Na herbatnikach ułożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie. Budyń ugotować na 1125 ml soku pomarańczowego. Gęsty i gorący budyń pomarańczowy wylać na brzoskwinie. Na jeszcze ciepłym budyniu ułożyć herbatniki. 

Do gorącej śmietanki lub mleka wrzucić połamaną czekoladę. Odstawić na kilka minut. Mieszać, aż czekolada się rozpuści. Polewę czekoladową wylać na herbatniki i przykryć kolejną warstwą ciastek. Schłodzić, do zastygnięcia polewy czekoladowej.

Ubić śmietankę. Gdy nie będzie jeszcze do końca sztywna, dodać cukier puder, ziarenka wanilii i mascarpone. Krótko zmiksować. Krem wyłożyć na herbatniki.

Na suchej patelni uprażyć wiórki kokosowe i płatki migdałowe (powinny się lekko zarumienić). Posypać ciasto. Schłodzić około godziny lub dłużej. 

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:


Peach and Mascarpone No Bake Layer Cake:

ok. 450 g of biscuits,

1 can of peaches, (ok. 800 g)
1125 ml orange juice,
3 packages of vanilla pudding mix (40 g each; each requires 500 ml of milk)

100 g of milk chocolate,
60 g of dark chocolate,
100 ml heavy cream or milk

400-500 ml of heavy cream,
250 g mascarpone,
a big pinch of vanilla,
few tsp of powdered sugar, to taste

few heaping tbsp of coconut flakes and almond flakes


Arrange your biscuits on the bottom of your baking tray (36x25cm). Add diced peaches. Prepare pudding, according to package instructions, but using 1125 ml of orange juice instead of milk. Add yout thick, hot orange pudding on top of the peaches. Add another layer of biscuits.

Prepare chocolate glaze: to the hot cream or milk add pieces of chocolate. Set aside for few minutes. Mix well, until chocolate melts. Pour it over the biscuits and cover with another layer of cookies. Refrigerate, until chocolate layer sets. 

Beat the cream, until soft peaks. Add mascarpone, powdered sugar and vanilla and beat quickly. Place the cream on top of your biscuits. 

Toast the coconut and almonds on the dry skillet. Sprinkle them over the top and refrigerate for few hours. Enjoy:)

43 komentarze:

  1. Uwielbiam takie ciasta bez pieczenia ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste i smacznie to lubię :)) jeszcze nie próbowałam robić ale przepis mi się podoba

    OdpowiedzUsuń
  3. So beautiful and anything with mascarpone is definitely right up my alley.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis . Już mi ślinka cieknie bo lubię takie ciasta bez pieczenia. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności i co ważne bez pieczenia:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Peach and marscapone sounds like a WONDERFUL combination.

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię ciasta bez pieczenia, przepis wygląda apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię takie bez pieczenia, bo przynajmniej nie stosuję się czy ciasto wyrośniei czy nie będzie zakalca. Przepis z pewnością wypróbuję. Pozdrawiam cieplutko ☀️

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda idealnie. Za słodkościami akurat nie przepadam, ale moja mama chętnie ucieszy się z nowego przepisu

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow! What a glorious looking cake!
    I like using biscuits as basis. As for the other ingredients, I might try to simplify things (less work). For example, one type of chocolate only - either dark or milk. That's good enough for me.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale musi obłędnie smakować :D
    rilseeee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Własnie teraz do kawy mi tego potrzeba ^^

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Lubię takie ciasta bez pieczenia , chętnie wypróbuję przepis!

    OdpowiedzUsuń
  15. Prawdziwa uczta, aż trudno uwierzyć, że to ciasto bez pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Your beautiful no bake cake really is the ideal Christmas dessert. With the oven in such high demand, I can still make dessert for everyone!!

    OdpowiedzUsuń
  17. Wow! Wygląda obłędnie! Z chęcią przygotuje je w weekend!

    OdpowiedzUsuń
  18. Wspaniałe ciasto :) Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Looks and sounds delicious.
    Many thanks for sharing the recipe.

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  20. Wygląda ciekawie. Pierwszy raz widze takie ciasto i jestem ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda i smakuje obłędnie! Przepis przetestowany - cała rodzinka była zachwycona. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo, bardzo się cieszę, że ciasto smakowało! Pozdrowienia i Wesołych Świąt ☺☺

      Usuń
  22. Ciasto przepyszne jednak nie wiem czy coś źle robię ale spod mi sie nie trzyma :( robiłam według przepisu najpierw herbatniki potem brzoskwinie i masa budyniowa i sie rozpadało przy drugim podejściu zrobiłam na odwrót herbatniki masa budyniowa i brzoskwinie i też się rozpadało :( nie wiem co źle robie, a ciasto jest przepyszne,a wlasnie ta masa budyniowa robi robotę :( proszę o podpowiedź 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może pokroić drobniej brzoskwinie?albo zrobić dodatkową warstwę z galaretki i w niej zatopic brzoskwinie? (jeśli chodzi o to, że wypadają z ciasta). A jesli chodzi o to, że masa budyniowa wypływa i się rozlewa z ciasta, to znaczy, że budyn był za krótko gotowany, za krótko trzymany na gazie. Pozdrowienia!

      Usuń
    2. Dopytam jeszcze,czy herbatniki są układane na gorącej masie? Tylko wtedy dobrze się przykleją.

      Usuń
    3. Tak tak na gorącej:)
      Tylko, że już tak ten budyń długo gotowałam, że az mi sie spód przypalał w garnku. A np. właśnie zjadłam kawałek, który robiłam w sobotę to się trzyma - jak bt dłużej w lodówce tym lepiej. To pokombinuje z Pani radami :) dziękuję za odpowiedź no i polecam ciasto bo jest obłędne :)

      Usuń
    4. Cieszę się bardzo, że smakuje☺ Pozdrowienia☺

      Usuń

Copyright © 2014-2021 Lekcje w kuchni , Blogger