grudnia 04, 2020

Chleb tostowy z wodą z gotowania ryżu / Rice Water White Bread

Chleb tostowy z wodą z gotowania ryżu przepis
Chleb tostowy z wodą z gotowania ryżu

Chleb tostowy z wodą z gotowania ryżu przepis

Chleb tostowy z wodą z gotowania ryżu przepis

Dziś zapraszam na pszenny chleb tostowy z wodą z gotowania ryżu. Taki delikatny biały chleb jest idealny do przygotowania tostów i chrupiących grzanek, a w przeciwieństwie do sklepowego chleba tostowego nie zawiera konserwantów i innych zbędnych dodatków.

Dzisiejszy chleb tostowy to troszkę inna wersja chleba z wodą z gotowania ziemniaków, który pokazywałam Wam jakiś czas temu. Tamten chleb był chrupiący i pieczony bez formy, ten jest łatwiejszy (bo pieczony w foremce keksówce) i ma delikatniejszą skórkę. Dzięki dodatkowi wody z gotowania ryżu, chlebek jest mięciutki i delikatny, w sam raz do tostów i nie tylko. 

Ja gotuję ryż bez woreczków, a kiedy mam ochotę przygotować ten chleb, wrzucam ryż do dużego garnka z dużą ilością wody (tyle, by nie wyparowała w trakcie gotowania). 

Jeśli macie ochotę możecie obsypać wierzch chleba ulubionymi ziarnami, ale wtedy należy posmarować wierzch bochenków wodą lub mlekiem.

Domowy chleb tostowy to świetny pomysł, jeśli macie ochotę na pyszne grzanki. Jest też smaczny jako baza kolorowych kanapek. Smacznego :)

TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na domowy chleb :)

Polecam również mój prosty chleb mieszany bez zagniatania:


Przepis na pszenny chleb tostowy z wodą z gotowania ryżu, składniki:


na 2 bochenki (blaszki o wymiarach 10x20 cm, a najlepiej trochę większe):

1 kg jasnej mąki pszennej (najlepiej chlebowej, ale sprawdzi się tez też uniwersalna),
400 ml ciepłej wody z gotowania ryżu,
250 ml zwykłej, ciepłej wody,
14 g suchych drożdży lub 50 g drożdży świeżych,
2 łyżeczki cukru,
łyżka soli,
2 łyżki oleju

Przepis na pszenny chleb tostowy z wodą z gotowania ryżu, przygotowanie:


Do ciepłej wody i wody z ryżu dodać drożdże i cukier. Odstawić na kilka minut do spienienia. Gdy drożdże będą już spienione, połączyć je z mąką i solą. Zagniatać około 10-15 minut, pod koniec dodając olej  - jeśli w trakcie zagniatania ciasto będzie się mocno kleić, dodać więcej mąki - tyle, by dało się zagnieść w gładką kulę. Odstawić na 60-90 minut w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu uformować w podłużne bochenki i przełożyć do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawić do podrośnięcia na 40 minut lub do podwojenia objętości. Piec w 200 C około 40-50 minut. 


Zmodyfikowany przepis Nigelli Lawson z książki ,,Jak być domową boginią".

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:


Rice Water White Bread Recipe:

for 2 loaves:

1 kg of bread flour,
400 ml of warm water from cooking the rice (I cook my rice for this bread in a large amount of water),
250 ml of warm water,
14 g of dry yeast or 50 fresh yeast,
2 tsp of sugar,
1 tbsp of salt,
2 tbsp of oil,

To the both kinds of water add yeast and sugar. Set aside for few minutes, until bubbly. Combine with flour and salt. Knead for about 10 to 15 minutes, adding oil at last - if the dough seems too sticky feel free to add more flour. Knead, until smooth and elastic. Form a ball, cover with kitchen towel and let it sit somewhere warm for 60-90 minutes. Form 2 loaves and place them into bread pans (10x20 cm or slightly larger) covered with baking paper. Cover and let it rise for additional 30-40 minutes or until doubled in size. Bake for 40 to 50 minutes in 200 C. Enjoy:)


Modified recipe by Nigella Lawson ('How to be a domestic goddess')

30 komentarzy:

  1. Perfect!!!It seems delicious

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale czad, takiego jeszcze nie robiłam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. A great idea of using rice water to knead the dough. The bread has a perfect crumb.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo interesujący przepis. Jestem bardzo ciekawa smaku tego chleba. Też lubię pięć chlebki więc chętnie skorzystam z przepisu. Pozdrawiam cieplutko ☀️

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo ciekawy sposób na chlebek:)

    OdpowiedzUsuń
  6. I have been looking for a white bread recipe!

    OdpowiedzUsuń
  7. Delicious bread 😊 thanks for your recipe...

    OdpowiedzUsuń
  8. Oh WOW...what a fantastic idea to use rice water to make white bread! I would never have thought of that!
    I will definitely give it a try...it looks amazing!!
    Many thanks 😊😊

    Have a super weekend...and stay safe!

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie wyrósł i smakowicie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  10. You are SUCH a varied and talented chef. Thank you.

    OdpowiedzUsuń
  11. The slices of this bread look beautiful! What an interesting idea to use the water from cooking the rice!

    OdpowiedzUsuń
  12. Kurde, ale fajny przepis! A chlebek wygląda niesamowicie smacznie :)
    Aż mam ochotę na domowe tosty z serem :))

    OdpowiedzUsuń
  13. o, ciekawe :) pewnie smakuje o niebo lepiej niż ten ze sklepu tostowy!

    OdpowiedzUsuń
  14. ale pyszności :D może uda mi sie dzisiaj wypróbować przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  15. I love all kinds of bread. That sounds good.

    OdpowiedzUsuń
  16. Ten przepis to dla mnie kompletna nowość.

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciekawy pomysł z tą " ryżową" wodą dodaną do chlebowego ciasta. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  18. Such a satisfying recipe! Have a great weekend!

    OdpowiedzUsuń
  19. this sounds doughy, but also a good way to use the rice water instead of pouring it down a drain. When I backpack, I've often added rice water to "cup of soup" packages.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2021 Lekcje w kuchni , Blogger