grudnia 11, 2020

Kurczak w sosie curry / Chicken with Curry Sauce

Kurczak w sosie curry przepis
Kurczak w sosie curry

Kurczak w sosie curry przepis

Kurczak w sosie curry przepis

Dziś na obiad poleca się kurczak w sosie curry z papryką. To pyszne, aromatyczne, rozgrzewające danie - idealne z ryżem basmati lub kaszą, a także indyjskim chlebkiem naan.

Kurczak w sosie curry może być wzbogacony o wiele Waszych ulubionych warzyw. U mnie to papryka i por, ale świetnie sprawdzą się też liście świeżego szpinaku, ciecierzyca, cukinia, a nawet słodkie ziemniaki. Taki gulasz inspirowany kuchnią indyjską możecie zabielić słodką śmietanką, mlekiem lub mlekiem kokosowym.

Jeśli nie macie wszystkich wymienionych w przepisie przypraw, możecie wykorzystać tylko mieszankę curry.

Duszony filet z kurczaka to dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Podajcie go z prostą sałatką lub zestawem surówek. Smacznego:)


TUTAJ znajdziecie więcej przepisów inspirowanych kuchnią indyjską, a TUTAJ więcej przepisów z kurczakiem :)

Jeśli nie macie pomysłu na obiad z kurczakiem, polecam również moje kotlety po zbójnicku:


Kurczak w sosie curry, składniki:


500 g piersi z kurczaka,
czerwona papryka,
por (biała część) lub duża cebula,
2-3 ząbki czosnku,
łyżeczka koncentratu pomidorowego lub 1 duży pomidor,
ok. 2 szklanek bulionu drobiowego lub wody,
ok. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki, mleka lub mleka kokosowego,
opcjonalnie 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, curry, kurkuma, kumin (kmin rzymski), granulowany imbir, szczypta gałki muszkatołowa, słodka i ostra papryka

Kurczak w sosie curry, przygotowanie:


Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami i zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić paski papryki i drobno posiekanego pora lub cebulę. Po kilku minutach smażenia dodać drobno posiekany czosnek. Dodać koncentrat, smażyć chwilę i wrzucić kurczaka. Zalać całość woda lub bulionem, tak by lekko zakrywał składniki. Dusić około 30-40 minut. Pod koniec duszenia doprawić i dodać śmietankę do smaku. Gdyby sos był za rzadki, zagęścić go mąką rozmieszaną w małej ilości wody.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:

Chicken with Curry Sauce Recipe:

500 g of chicken breast,
1 leek or 1 large onion,
2-3 cloves of garlic,
1 tsp of tomato paste or 1 tomato,
2 cups of water or chicken stock,
approx. 1/3 cup of heavy cream, milk or coconut milk,
1-2 tsp of potato starch or corn starch, optional,
seasonings to taste: salt, pepper, curry, turmeric, sweet and hot paprika, cumin, granulated ginger, nutmeg

Cut the chicken into bite size pieces and sprinkle with seasonings. Heat a small amount of oil in a pan, add the chicken and cool, until lightly golden. Set aside. to the same pan add strips of bell pepper and finely chopped leek or onion. cook for few minutes and add finely chopped garlic. Add tomato paste, cook for 30 seconds or so and add the chicken back in, Cover with stock or water (add enough to gently cover the ingredients in the pan) and simmer for about 30 to 40 minutes. Season well to taste and add cream or milk. If the sauce is to runny, thicken it with some slurry (starch mixed with 1/3 cup of water). Serve over rice or with naan bread. Enjoy :) 

34 komentarze:

  1. This is fantastic with some garlic rice or flatbread for a comforting weekday meal.

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Moje również. Bardzo lubię kurczaka w curry. Robiłabym częściej, gdyby moje dzieci też lubiły. Pozdrawiam ciepło. Ania.

      Usuń
  3. Great minds think alike! I made chicken curry, last night! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Hmmm, I love foods like this! I just got "Curried Cultures: Globalization, Food, and South Asia" on my kindle a hint from Mae here.

    OdpowiedzUsuń
  5. I jaki piękny kolor tej potrawki

    OdpowiedzUsuń
  6. Chicken goes well with so many dishes doesn't it? Such a versatile meat.

    OdpowiedzUsuń
  7. Love chicken curry. Have a good weekend and stay safe, Diane

    OdpowiedzUsuń
  8. This looks delicious with the curry sauce ! love it!

    OdpowiedzUsuń
  9. I do love a good curry and this recipe looks divine!

    OdpowiedzUsuń
  10. Kurczak w takim wydaniu smakuje fantastycznie. Ja wręcz uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda bardzo smacznie! Chętnie spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  12. to bardzo popularne danie w Emiratach ze względu na dużą liczbę Hindusów, haha sam zapach i już wiem co gotują ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Another great recipe, looks so very tasty.

    OdpowiedzUsuń
  14. I love curry! This looks delicious.

    OdpowiedzUsuń
  15. Mi wyszedł bardziej pomarańczowy A nie zolty ten sosik :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kolor zależy od ilości przypraw i śmietanki, za każdym razem sos może mieć inny odcień ☺

      Usuń
  16. Dobry przepis. Wyszlo pyszne 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało 😊 Dziękuję za miły komentarz, pozdrowienia 😊

      Usuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger