czerwca 20, 2021

Ciasto Ballerina z galaretką i malinami na biszkopcie

Ciasto Ballerina z galaretką i malinami na biszkopcie przepis
Ciasto Ballerina z galaretką i malinami na biszkopcie 

Ciasto Ballerina z galaretką i malinami na biszkopcie przepis

Ciasto Ballerina z galaretką i malinami na biszkopcie przepis

Ciasto Ballerina z galaretką i malinami na biszkopcie przepis

Ballerina to pyszne, warstwowe ciasto z galaretką na biszkopcie z malinami, budyniem i malinową pianką. Taka pianka na zimno wspaniale sprawdzi się na wszelkie uroczystości rodzinne, nie tylko w panujące upały.




Ciasto Ballerina z galaretką na biszkopcie jest dość czasochłonne, ale łatwe w wykonaniu, jeśli stosujemy się do kilku reguł.

Mój biszkopt jest najprostszy w przygotowaniu, bo nie trzeba oddzielać żółtek od białek. Całe jajka miksujemy z cukrem i dodajemy resztę składników - poradzi sobie z nim nawet początkujący.

Ciasto z galaretką i owocami wymaga też przygotowania kremu maślano-budyniowego - podczas przygotowań musimy pamiętać, by masło i budyń były w takiej samej, pokojowej temperaturze (jeśli mimo wszystko krem się zwarzy, możecie go podgrzać i zmiksować - powinien uzyskać odpowiednią konsystencję. Gdyby po tym procesie był za rzadki, wstawcie go na chwilę do lodówki, tam stężeje).

Ciasto z malinami i budyniem wieńczy malinowa pianka z bitej śmietany i galaretki. Aby uzyskać idealną masę bez grudek, warto dodawać galaretkę do śmietanki stopniowo, pamiętając, by galaretka była wciąż płynna (jak na filmie).

Jeśli nie przepadacie za migdałami, ciasto z malinami i pianką może być wykończone wiórkami kokosowymi albo startą czekoladą. Migdały lub kokos warto uprażyć wcześniej kilka minut na suchej patelni, aż zaczną wyraźnie pachnieć i zmienią kolor na złoty. 

Nasze ciasto Ballerina z galaretką na biszkopcie to świetne ciasto na święta, urodziny, imieniny i inne okazje. To całoroczny wypiek, który zawsze się udaje i smakuje gościom. Polecam, smacznego :)


Ciasto Ballerina z galaretką i malinami na biszkopcie, składniki:


na blaszkę o wymiarach 36x25 cm:
do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml:

na biszkopt:

4 jajka,
2/3 szklanki cukru,
szklanka mąki,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

kilka łyżek wody z sokiem z cytryny do nasączenia biszkoptu,

na budyniowy krem owocowy:
200 g masła w temperaturze pokojowej,
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego (w opakowaniach po 40 g),
3 szklanki soku z czarnej porzeczki (lub wiśniowego),
czubata łyżka cukru pudru (można nie dodawać cukru wcale lub dodać więcej)

2 galaretki malinowe plus 3 szklanki wody,
1-2 szklanki malin mrożonych lub świeżych (mrożonych nie trzeba rozmrażać)

pianka malinowa:
400 ml śmietanki 36 %,
1-2 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
opakowanie galaretki malinowej (70g),
200 ml wody

garść płatków migdałowych

Ciasto Ballerina z galaretką z malinami na biszkopcie, przygotowanie:


Przygotować biszkopt: jajka ubić z cukrem na jasną, gęstą, puszystą masę (ok. 7-10 minut). W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dodać je do ubitej masy, posypując po wierzchu. Delikatnie wymieszać całość łyżką lub szpatułką. Wylać masę do wyłożonej papierem blaszki (tylko spód; boków niczym nie natłuszczać), wyrównać wierzch. Piec około 18-19 minut w 180 stopniach. Z wystudzonego biszkoptu można delikatnie ściąć spieczoną skórkę. Biszkopt nasączyć wodą z sokiem z cytryny.

Przygotować krem owocowy: masło utrzeć z cukrem, a następnie stopniowo dodawać budyń ugotowany na 3 szklankach soku z czarnej porzeczki (całkowicie wystudzony w temperaturze pokojowej budyń dodajemy po 2 łyżki; budyń będzie bardzo gęsty, taki ma być), cały czas ucierając. Krem wyłożyć biszkopt. Schłodzić w lodówce.

Przygotować dwa opakowania galaretki malinowej, używając trezch szklanek wody. Odstawić do wystudzenia (warto włożyć na kilka minut do lodówki / zamrażarki, by szybciej gęstniała). Do galaretki można wrzucić maliny (lub wyłożyć je na biszkopt). Gdy galaretka będzie już tężejąca (wyraźnie zgęstnieje), wylać ją na biszkopt (jak na filmie). Uwaga, by nie była zbyt wodnista, bo wsiąknie w ciasto. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Przygotować piankę malinową: przygotować galaretkę malinową używając 200 ml wody, odstawić do przestygnięcia (ma mieć temperaturę prawie pokojową). Ubić śmietankę, gdy będzie prawie sztywna, dodać cukier puder. Odłożyć kilka łyżek ubitej śmietanki do osobnej miseczki i stopniowo połączyć z  przestudzoną galaretką - powinna być wciąż płynna, wodnista, a nie tężejąca (jak na filmie). Wlać śmietankę z galaretką do pozostałej śmietanki. Wylać na galaretkę z malinami. Posypać płatkami migdałów (najlepiej uprażonymi na suchej pateln - po prażeniu należy je wystudzić). Schłodzić kilka godzin.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


'Ballerina' Raspberry Layer Cake with Cream and Jello | Polish Cooking and Baking
for the sponge cake:
4 eggs,
2/3 cup of sugar,
1 cup of flour,
1 1/2 tsp of baking powder

few tbsp of lemon water for soaking the sponge cake
for fruit pudding cream:
2 packages of instant vanilla pudding mix (40 g each, each one requires 500 ml of liquid),
3 cups of black currant juice (or cherry juice),
200 g of room temperature butter,
1 tbsp of powdered sugar (use less or more depending on the sweeteness of your juice)

2 packages of raspberry jello (1 package=70 g of powder, each one requires 500 ml of water),
3 cups of water,
1-2 cups of raspberries (fresh or frozen)

for the whipped cream toppping:
400 ml of heavy cream,
1-2 tbsp of powdered sugar, or to taste,
1 package of raspberry jello (70 g, the package requires 500 ml of water),
200 ml of water

a handful of toasted almonds

Prepare the sponge cake (you can do this the day before): beat the eggs with sugar for about 7-10 minutes or until light and fluffy. Mix flour and baking powder Sprinkle dry ingredietns all over the egg mixture and gently fold them in. Pour into the baking pan (25x35cm - line only the bottom with baking paper, do not grease the sides). Bake for about 20 minutes in 180C. Let cool completely. Cut off the top and soak with leon water.

Prepare fruit pudding cream: prepare the pudding, using 3 cups of juice instead of milk and set aside, until reaches a room temperature (just like butter). Beat the butter with sugar for few minutes and gradually add room temperature pudding - should be very thick (add 2-3 tbsp of pudding on each addition). Place the buttercream on top of the cake  and chill.

Prepare the jellos, using 3 cups of water. Set aside, until starts to set. Pour the thickening jello with raspberries on the buttercream (see the video) and chill in the fridge, until sets completely.

Prepare the whipped cream topping: beat the cream. When almost stiff, add some sugar to taste. Prepare the jello, but using  200 ml of water. Set aside to cool - it should remain watery, but can't be hot or warm. Spoon few tbsp of the whipped cream to the bowl. Gradually, add jello (see the video). Combine jello and cream micture with remaing whipped cream. Place on the top of the cake. Add toasted almond on top. Chill for few hours. Enjoy:)

20 komentarzy:

  1. Another delicious looking treat. Thank you.

    OdpowiedzUsuń
  2. oh this one is so appealing
    thank you for the delightful recipe dear Natalia
    wishing you all the blessings in this world my friend!

    OdpowiedzUsuń
  3. Delicious recipe:) thanks for your sharing...

    OdpowiedzUsuń
  4. wyjątkowo apetyczne ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  5. Such a lovely layered cake! Really love the pinky raspberry layers.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow but that looks so delicious. Hope all is well Diane

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis na takie upalne dni. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  8. Such a great recipe, it looks delicious.

    OdpowiedzUsuń
  9. That sounds so good and it's so pretty!

    OdpowiedzUsuń
  10. Such a yummy dessert, thanks for sharing!

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo apetycznie wygląda to ciasto

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziękuję za przepis. Ciasto było przepyszne. Wszystko wyszło idealnie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę,że smakowało, dziękuję za komentarz i pozdrowienia😊

      Usuń
  13. Jaki sok wybrać do budyniu? Zagęszczony, z kartonu, z owoców?

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger