Bardzo lubię wszelkiego rodzaju pieczenie, bo są pyszne i efektowne. Nie są też aż tak pracochłonne - mięso z pozostałymi składnikami wystarczy wymieszać i włożyć do keksówki. Dobre tez na zimno, jako dodatek do kanapek. Polecam, smacznego:)
Źródło: http://anikagotuje.blogspot.com/2013/02/pieczen-rzymska-z-jajkiem.html
1,2 kg mielonego mięsa wieprzowego ( najlepiej z łopatki),
czerstwa bułka,
cebula,
2 surowe jajka,
5 jajek ugotowanych na twardo,
2 łyżeczki soli,
łyżeczka pieprzu, pół łyżeczki mielonej ostrej papryki, duża łyżka majeranku,pół łyżeczki granulowanego czosnku,
masło do smarowania formy,bułka tarta do obsypania formy
Namoczoną i odciśniętą z wody lub mleka kajzerkę
dodać do mięsa razem z zeszkloną cebulką. Dodać do mięsa. Do masy wbić dwa surowe jajka, przyprawić. Wszystkie
składniki dokładnie wymieszać i wyrobić na jednolitą masę. Formę do pieczenia wysmarować masłem i obsypać tartą bułką Na dno wyłożyć około połowę mięsnej masy i pośrodku wzdłuż dłuższego boku
zrobić lekkie wgłębienie łyżką. We wgłębieniu układać ugotowane na
twardo jajka. Na jajka nałożyć pozostałą część masy mięsnej dociskając
ją dokładnie do brzegów. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez
około 80 minut.
zawsze mnie zachwycało to jajo w tej pieczeni :D świetna Ci wyszła :-)
OdpowiedzUsuńPodziel się :)
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie wygląda. Nigdy takiej pieczeni nie jadłam ;]
OdpowiedzUsuńTylko raz robiłam taką pieczeń, i znów mam ochotę :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda ładnie, smakuje na pewno też. Może kiedyś spróbuję.... ;)
OdpowiedzUsuńoj nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam tę pieczeń :) musze w końcu zrobić !
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam takiej pieczeni, muszę kiedyś zrobić:)
OdpowiedzUsuńMniam, bardzo lubię takie mięsne kombinacje pieczeniowe :)
OdpowiedzUsuńNo proszę jakie fajne danie :-) wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńSą potrawy, o których się zapomina. Tak też jest z pieczenią rzymską. Super, że przypomniałaś ten przepis. Fantastycznie zrobiłaś swoją pieczeń :)
OdpowiedzUsuńpycha :)
OdpowiedzUsuńooo, jak ja dawno nie jadłam pieczeni :) muszę pokazać mężowi, on w przyrządzaniu mięs jest najlepszy :)
OdpowiedzUsuńsuper, uwielbiam takie pomysłowe mięsne danka :)
OdpowiedzUsuńWypróbuję, bo wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńWspaniała pieczeń i mam nieodparte , wrażenie że smakuje wybornie.
OdpowiedzUsuńNiezwykle, smaczne połączenie ,ślicznie się prezentuje ....
zrobiłam się głodna:) nigdy nie jadłam pieczeni rzymskiej
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie robiłam takiej pieczeni :)
OdpowiedzUsuńTrzeba przyznać, że Twoja wygląda wyśmienicie :)
Serdecznie zapraszamy do NAS
Buziaki
xo xo xo xo xo xo xo
jakie pysznosci tutaj!
OdpowiedzUsuńdorey-doorey.blogspot.com
Co tu dużo mówić PYSZNA :) twoja wersja jest bardzo tradycyjna, ja mam w planach eksperymenty z pieczenią :))
OdpowiedzUsuńJa niestety po pewnej sytuacji bardzo zniechęciłam się do wszelkiego rodzaju pieczeni,ale Twoja wygląda bardzo przekonująco ;)
OdpowiedzUsuńBardzo ją lubię, mama zawsze robiła ją na Wielkanoc :) Twoja wygląda super :)
OdpowiedzUsuńPyszności jak zawsze:)
OdpowiedzUsuńhttp://fashionfoto55.blogspot.com/
wygląda pysznie,też nie robiłam takiej pieczenie,ale jestem osobą która nie za bardzo przepada za mięsem...Szkoda mi zwierzątek
OdpowiedzUsuńśliczna ! Zamiast jajka w środku zamieniłabym na coś innego, ponieważ ich nie jadam ! :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi apetytu, wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie, http://juliet-monroe.blogspot.com/ KLIK :))
Hello I'am Chris From France!!
OdpowiedzUsuńYou Have A Wonderful Blog Which I Consider To Be Registered In International Blog Dictionary. You Will Represent Your Country
Please Visit The Following Link And Comment Your Blog Name
Blog Url
Location Of Your Country Operating In Comment Session Which Will Be Added In Your Country List
On the right side, in the "green list", you will find all the countries and if you click them, you will find the names of blogs from that Country.
Imperative to follow our blog to validate your registration.Thank you for your understanding
http://world-directory-sweetmelody.blogspot.com/
Happy Blogging
****************
Najlepsza jest sałatko-surówka tutaj :)
OdpowiedzUsuńNiedawno chciałam ją zrobić i już miałam szukać przepisu, a tu proszę, mam go jak na dłoni. Super, dzięki. Na pewno niebawem skorzystam, bo mnie już ona od dawna kusiła :)
OdpowiedzUsuń