marca 16, 2015

Jabłecznik ucierany

Bardzo lubię wypieki z dodatkiem owoców - dzięki ich dodatkowi ciasto dłużej pozostaje wilgotne i świeże. Ostatnio piekłam apple bread z dodatkiem świeżych jabłek, dziś proponuję ciasto, które najbardziej kojarzy mi się z dzieciństwem, czyli prosty, ucierany jabłecznik z dodatkiem domowego musu jabłkowego. Przepis znalazłam tutaj . Smacznego:)

Zapraszam też na pyszne ROGALIKI Z JABŁKAMI:)

Polecam też moją szarlotkę:)

Składniki w temperaturze pokojowej:

5 jajek,
szklanka cukru,
cukier waniliowy,
200 g rozpuszczonego masła,
350 g mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
800 g domowego musu jabłkowego plus 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej

Utrzeć jajka z cukrami na jasną masę, dodać masło, utrzeć i wsypać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dokładnie połączyć. Mus wymieszać z łyżką mąki ziemniaczanej. Piekarnik nagrzać do 180 C. Połowę ciasta wyłożyć łyżką na blachę, wyrównać (35x25), rozłożyć jabłka, nałożyć pozostałe ciasto. Piec przez około 45 minut, jeśli wierzch zarumieni się wcześniej, przykryć je papierem do pieczenia.

52 komentarze:

  1. Ależ pyszny :) marzy mi się, mam teraz urlop to może upiekę :D

    OdpowiedzUsuń
  2. fajne ciasto, przepis zapisuję sobie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, aż mi narobiłaś ochotę na szarlotkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prawdziwy babciny jabłecznik

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto ucierane bardzo smaczne, ale w połączeniu z jabłkami rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oh how yummy! I am so craving for sweets and cake these days but unfortunalty I have heartburn due to my pregnancy and it always gets worse when I eat sweets so I try to avoid them... which is difficult ;D
    xx

    OdpowiedzUsuń
  7. Jabłecznik jest świetny.Lubię w różnych wariantach;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale pysznie wygląda <3

    Zapraszam :)
    rilseee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam ciasta ucierane są takie pulchniutkie i pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Klasyczne ciasto, pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. z przyjemnością będę obserwować Twojego bloga, bo tu jest tak pysznie :)
    chętnie nauczę się od Ciebie kolejnych dań :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale ja lubię jabłecznik..!Na myśl i widok kapie ślinka;) Zostaję, bo chętnie zobaczę więcej;) Zapraszam też do obserwacji mojego bloga:)

    OdpowiedzUsuń
  13. uwielbiam jabłeczniki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. jak ja dawno nie jadłam jabłecznika! Chyba musze namowic mame zeby zrobiła bo az uszy mi sie trzesa :D
    kochana moglabys poklikac u mnie w linki? :)
    Buziaki! :)

    ---->Obiektyw mym okiem<----

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszny jabłecznik!!! Lubię takie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wpraszam się na kawałeczek, pyszności. Bardzo lubię wszystkie jabłeczniki czy szarlotki :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. uwielbiam ciasta z jabłkami, takiego ucieranego chyba jeszcze nie jadłam, a wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  18. chyba kojarzę podobne ciasto, jadłam kiedyś u znajomych, pyszne było!

    OdpowiedzUsuń
  19. Takiego właśnie jeszcze nie robiłam, trza dopisać do listy do upieczenia ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ale bym zjadla taki!!! Jeszcze na cieplo mmmm pyyysznosci :)przepis odpisany

    OdpowiedzUsuń
  21. Ucierane ciasta bardzo lubię, bo zawsze się udają :)

    OdpowiedzUsuń
  22. ooo.. jak ja dawno jabłecznika nie jadłam! :O mniam, musi być genialny.. :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Ja teraz piję kawę a tu przede mną stoi takie pysznie kuszące Twoje ciasto,. Ja uwielbiam jabłeczniki, szarlotki... Więc ślinka mi cieknie na widok Twojego jabłecznika :)

    OdpowiedzUsuń
  24. znowu narobiłaś mi ochoty na coś słodkiego:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Taki jabłecznik jest najlepszy do kawy i herbaty....mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Akurat za jabłecznikiem nie przepadam :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Kocham jabłeczniki, proste i pyszne ;)
    http://xblueberrysfashionx.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  28. Chętnie bym zjadł, najlepiej dwa kawałki :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Moja Mama często taki piecze :) prosty i pyszny! :)

    OdpowiedzUsuń
  30. ja równiez uwielbiam wypieki z owocami;)
    Sandicious

    OdpowiedzUsuń
  31. Ale mi narobiłaś ochoty na taki jabłecznik. :-)

    OdpowiedzUsuń
  32. coś pysznego! moje ulubione ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  33. Ja też bardzo lubię ciasta z owocami, a te z jabłkami wręcz uwielbiam! Świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Chodzi za mną właśnie takie ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  35. Już wypróbowałam:-) Jest pyszny :-) Rozpływa się w ustach, ja robiłam z borówkami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Bardzo się cieszę, że smakowało, pozdrawiam serdecznie:)))

      Usuń
  36. Idealny jablecznik, musze sprawdzic, czy mam jeszcze jakies jablka w sloikach :-)

    OdpowiedzUsuń
  37. Uwielbiam domowe ciasta :) Sam uwielbiam piec ciasta :) Ja z kolei lubię biszkopt z jabłkami, a ostatnio zrobiłem biszkopt ze śliwkami. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  38. Czy nikomu nie wyszło to ciasto za gęste? Nie mogłam go wylać na blachę, a wyłożyć i to z problemem, bo przyklejało się do papieru do pieczenia :( naprawdę wyszło bardzo gęste. Następnie wylałam mus, natomiast z drugą częścią ciasta miałam nieco większy problem. Na tym miękkim musie nie chciało się ładnie wyłożyć, było zbyt gęste. Własnie jest w piekarniku i zastanawiam się co z niego wyrośnie...jeszcze raz sprawdziłam składniki, ale wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem...a może to ma być takie gęste? będę wdzięczna za pomoc...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto jest dość gęste, raczej nie da się go wylać, tylko wykłada się łyżką i wyrównuje (zaraz dopiszę to w przepisie). Drugą warstwę trzeba tez nałożyć łyżką - takie małe kopczyki ciasta, a następnie delikatnie połączyć przez wyrównanie łyżką całości. Mam nadzieję, że ciasto jednak ładnie się upiekło, jest to sprawdzony przepis, więc trzymam kciuki:)

      Usuń
  39. Jeśli druga warstwa ciasta jest za gęsta można dodać 2-3 łyżki kwaśnej śmietany. Wtedy łatwiej je rozprowadzić! Sprawdzone :-)

    OdpowiedzUsuń
  40. To ciasto jest absolutnie genialne w swej prostocie! Zrobiłam wczoraj popołudniu, a do rana przetrwały tylko dwa kawałki i to najlepsza rekomendacja. :) U nas „farszem” był mus z papierówek, a górę pokryła kruszonka z większą ilością cukru, który fajnie się skarmelizował. Coś pysznego! :)

    OdpowiedzUsuń
  41. Czy masło dodaje się rozpuszczone?

    OdpowiedzUsuń
  42. Ciasto przepyszne!!!!
    Jeśli chcę upiec z połowy składników, to dodać 2 czy 3 jajka?

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger