marca 24, 2015

Wiejska pizza z kiełbasą i pieczarkami

Pizzę uwielbiam chyba w każdym wydaniu, te wiejskie są na pewno wśród moich ulubionych. Dziś prosta pizza z kiełbasą, pieczarkami, pomidorami i żółtym serem - idealna z keczupem lub sosem czosnkowym. Smacznego:)

Polecam również moją wiejską pizzę z jajkiem, kiełbasą i pomidorami.

na dużą blaszkę pizzy:

1/3 kostki drożdży,
2 szklanki mąki,
2 płaskie łyżeczki cukru,
pół łyżeczki soli,
3/4 szklanki ciepłej wody,
laska kiełbasy,
opcjonalnie mały pomidor,
kilka pieczarek,
cebula,
ew. 2 ząbki czosnku,
grubo starty żółty ser (u mnie pokrojony w długie paski),
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
oregano,suszona bazylia
cebula

 Mąkę osolić, drożdże zasypać cukrem. Gdy się rozpuszczą, dolać wodę, wlać do mąki i zagnieść ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na blaszce palcami, posmarować koncentratem pomidorowym, posypać oregano i bazylią. Plasterki kiełbasy przesmażyć na patelni, odłożyć. Pieczarki pokroić na plasterki, przesmażyć na patelni po kiełbasie z cebulą i czosnkiem. Na pizzę nałożyć pokrojonego na kawałki lub w plastry pomidora, kiełbasę, cebulę. Posypać serem. Piec około 30 minut w 180 stopniach.

27 komentarzy:

  1. Mój brat zjadłby całą blaszkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale mi narobiłaś ochoty na domową pizzę oj :]

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam...ale nabrałam ochoty na pizzę własnej roboty :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pizza, mam smaka od dłuższego czasu. Muszę coś z tym zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  5. muszę się wreszcie zabrać i sama spróbować zrobić pizzę:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ahh pizza, każda jest cudowna :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oho!Oregano akurat mam więc mogę wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  8. jedna z moich ulubionych wersji pizzy:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam domową pizzę:)
    Ostatnio zrobiłam tą szarlotkę z Twojego przepisu i wyszła wyśmienita!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pizza pychota! :) Idzie sobie nią pojeść!

    OdpowiedzUsuń
  11. Pychotka :)) a mój Mąż to by Cię chyba (ku mojemu wielkiemu niezadowoleniu:P) wycałował za tą pizzę :)))

    OdpowiedzUsuń
  12. pizza musiała być przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Hmm, I love homemade pizza! I put almond-butter mixed with a little water, yeast flakes and salt and pepper on top, instead of the cheese - its vegan, less fat and more healthy and it almost tastes like cheese :)
    Thanks for your last comment! Your comments always make me happy :)
    xx
    http://cenestquedelachance.blogspot.de/

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie powinnam była tego oglądać, teraz mam ogromną ochotę na pizzę ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pizza cudo! Aż ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  16. Dawno nie robiłam pizzy - aż mi w brzuchu zaburczało.

    OdpowiedzUsuń
  17. Sorka, za moje słowa ale to drożdżowy placek z dodatkami a nie pizza.

    Pizzę należy piec w najwyższej możliwej temperaturze i najkrótszym czasie. Ja piekę 12 minut w 250 stopni, ale moim marzeniem jest piekarnik z 350 stopniami.

    Ser, koniecznie pod składniki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mówisz o oryginalnej włoskiej pizzy - pizza ma wiele wydań, moja to domowa, polska pizza na grubym cieście, pozdrawiam:)

      Usuń
  18. Ale bym zjadła! :D Lubię domową pizzę

    OdpowiedzUsuń
  19. też uwielbiam pizze! wygląda smacznie :) ♡

    OdpowiedzUsuń
  20. Właśnie doszło do mnie, że dawno nie jadłem pizzy, a taką z kiełbasą chętnie bym zjadł :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Akurat nie przepadam za kiełbasą i pieczarkami w pizzy;) Chętnie zostawiłabym serek i pomidorki:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger