marca 12, 2015

Ribollita z jarmużem

Ribollita ta włoska zupa z fasoli z dodatkiem wielu innych warzyw. Podobno z tym daniem jest jak z naszą tradycyjną sałatką jarzynową - w każdym domu smakuje inaczej, bo każdy dodaje do niej swoje ulubione składniki. Ja swój przepis podpatrzyłam oczywiście u mojej włoskiej ulubienicy, Laury Vitale. Laura do swojej zupy dorzuciła jeszcze kawałki chleba, ja zrezygnowałam z tego dodatku, ponieważ zupa była wystarczająco sycąca. Smacznego:)

Polecam również moją zimową zupę z jarmużem.:)
 
duża cebula,
2 marchewki,
2 gałązki selera naciowego (można zastąpić korzeniowym),
3-4 małe ziemniaki (można zastąpić dynią),

mała pietruszka,
3 ząbki czosnku,
puszka fasoli,
ok. 2-3 szklanek poszatkowanej kapusty,
ok. 2 szklanek jarmużu,
puszka pomidorów,
8 szklanek domowego bulionu drobiowego (może być jarzynowy),
sól, pieprz,

opcjonalnie kawałek parmezanu (sam brzeg sera, który się już kończy)

Warzywa (oprócz jarmużu, kapusty i fasoli) obrać i pokroić na kawałki, podsmażyć na kilku łyżkach oliwy, doprawić. Gdy nabiorą koloru, zalać je bulionem oraz pokrojonymi pomidorami z puszki, dodać brzeg sera i gotować 15 minut. Po tym czasie wrzucić fasolę, jarmuż i kapustę, gotować kolejne 15-20 minut. Gotowe danie posypać startym parmezanem.



26 komentarzy:

  1. nie słyszałam o takim daniu 0.o

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam włoską kuchnię! Hmmm... może spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie jestem fanem takich zup, ale że lubei wszystko kosztować to oze by mi zasmakowała :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawa zupka. Wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawa zupa, dodatek jarmużu jest fajny ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. nie słyszałam o takiej zupie.. ale prezentuje się świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  7. świetna zupa :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przyznam, że jarmużu nie jadłem, a zupa bardzo fajna :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kurcze tego przepisu też nie znałam, mam tyle do wypróbowania! ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie znałam takiej zupy. Jestem ciekawa jak smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  11. Przyznaje nigdy nie jdałam, ale intryuje mnie ta zupa

    OdpowiedzUsuń
  12. Trudno jest mi dogodzić, jeżeli chodzi o jedzenie więc potrawa niestety nie dla mnie aczkolwiek mojemu mężowi z pewnością takie smaki by odpowiadały :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Takie sycące zupki to świetny pomysł na obiad. Bardzo ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  14. To ja musze en jarmuż wykorzystać. Tak smacznie wygląda i zawsze to coś nowego, smacznego.... :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale bym zjadła ;) wygląda przepysznie ;)
    http://xblueberrysfashionx.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  16. Jarmuż ostatnio zrobił się bardzo popularny, a ja jeszcze nic z nim nie gotowałam. Pora to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  17. jakoś jarmuż mi nie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Mało używam jarmużu a to dlatego, źe jakoś mi brakuje przepisów z nim w roli głównej...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja muszę jeszcze wypróbować jarmużowe pesto i koktajle, pozdrawiam:)

      Usuń
  19. Przy tej zupce, to bez dokładki by się nie obyło:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger