października 25, 2015

Czosnkowe bułeczki z parmezanem

Jakiś czas temu podzieliłam się przepisem na pyszne, mięciutkie amerykańskie bułeczki - dinner rolls. Dziś zachęcam do wypróbowania ich w nowej wersji, inspirowanej smakami kuchni włoskiej. Pomysł podpatrzyłam u Laury Vitale, ciasto natomiast jest tym samym, którego używam do wypieku standardowych bułeczek. Są naprawdę proste w przygotowaniu, a smak czosnku nie jest dominujący. Polecam, smacznego:)

na 8-11 bułeczek:

15 g drożdży,
szklanka ciepłego mleka (lub wody),
2 łyżki masła (miękkiego) plus dodatkowa czubata łyżka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem,
jajko w temperaturze pokojowej,
3 i 1/4 szklanki mąki (może być więcej, gdyby ciasto się kleiło),
łyżeczka soli

2-3 duże ząbki czosnku,
ok. 3/4 szklanki startego parmezanu,
oregano, bazylia, tymianek

Rozczyn z drożdży: w misce połączyć drożdże, mleko, 1/4 szklanki mąki i łyżeczkę cukru. Zamieszać, przykryć i odstawić do podwojenia objętości (około 15-20 minut). Następnie dodać 3 szklanki mąki, jajko, sól i parmezan (zostawić odrobinę sera do posypania bułeczek przed pieczeniem). Po kilku minutach wyrabiania stopniowo dodawać masło, a w razie gdyby ciasto się kleiło można dodać troszkę mąki. Po 15 minutach wyrabiania, zostawić ciasto pod przykryciem do odpoczęcia (około 20 minut). Podzielić ciasto na 8-11 części i formować bułeczki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, układać bułeczki w odstępach około 3 cm od siebie, przykryć ściereczką i poczekać około 30 minut, aż podrosną. Do rondelka włożyć czubatą łyżkę masła i zetrzeć czosnek. Delikatnie podgrzać całość - tylko do rozpuszczenia (czosnek nie ma się smażyć, tylko oddać smak masłu). Bułeczki posmarować rozpuszczonym masłem z czosnkiem, posypać włoskimi ziołami i startym parmezanem. Piec w 190 stopniach około 25-30 minut (do zrumienienia).

27 komentarzy:

  1. Natalio podkradam jedną na kolację, wyglądają apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiesz co Natalia...aż mi zapachniało takimi świeżymi bułeczkami. :) Pięknie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają tak kusząco, że aż czuję zapach!
    Chyba nie oprę się i spróbuję też takie zrobić...:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak mają czosnek to już je uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepiękne,koniecznie muszę znaleźć czas,by je upiec:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pysznie wyglądają..Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Najlepsze jest właśnie domowe, wypieczone świeżo pieczywko. :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bułeczki wyglądają smakowicie ;). CO prawda nie mam ręki do domowego pieczywa, ale może zaryzykuje i je zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. ohh.. wyglądają świetnie! Mogłabym je pewnie jeść takie prosto z piekarnika, jeszcze ciepłe.. :) omnomn! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale piękne bułki. Kiedy patrzę na te zdjęcia to czuję już ten zapach :) Zabieram jedną do śniadania :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Now I am thinking that I decided not to come to your blog when I am hungry... today I forgot and now you made me even more hungry ;)
    Thank you so much for your thoughts on my last post. For me it is the same - I identify myself mainly through love and family, this defiently is the most important to me. But also intelect and yes, somehow also outer appearance. I guess its a blend of all of it for most women - just the weight of the different aspects change maybe from person to person.
    Have a great Monday dear!
    Xx
    Larissa
    cenestquedelachance.blogspot.de

    OdpowiedzUsuń
  12. Pycha bułeczki. Rumiane, już wyobrażam sobie jak pachną.

    OdpowiedzUsuń
  13. Takie bułeczki mogłyby być fajnym dodatkiem np do zup kremów, prezentują się bardzo smakowicie. Dużo ciekawych przepisów u Ciebie i pięknych zdjęć. Dołączam i będę zaglądać :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Smaki kuchni włoskiej to ja uwielbiam. Pyszne bułeczki, całkiem dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mmm...pyszne bułeczki. Świetnie się prezentują

    OdpowiedzUsuń
  16. Mistrzostwo świata! bułeczki jak z obrazka i do tego ich smak:) rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  17. Śliczne bułeczki :) czuję ich zapach ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Moim kubkom smakowym bardzo odpowiadają różnorakie przepisy z wykorzystaniem czosnku, te bułeczki wyglądają pysznie a pewnie jeszcze lepiej smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wypróbowałam wyszły smakowite dziękuję za wspaniały przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że bułeczki smakowały ☺ Dziękuję za miły komentarz, pozdrowienia ☺

      Usuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger