października 01, 2015

Guacamole

Dziś jeden z moich ulubionych przepisów - guacamole. Awokado, które nie posiada wyrazistego smaku, w zestawieniu z pomidorami, cebulą, ziołami i limonką tworzy jedną z lepszych, zdrowych kompozycji. Tradycyjnie guacamole podaje się najczęściej z chipsami z tortillami, ale ja najbardziej lubię podawać je na czosnkowych grzankach. Polecam, smacznego:)

2 dojrzałe awokado,
mały pomidor,
pół cebuli,
sok z limonki, ew. cytryny (do smaku),
kilka łyżek posiekanej kolendry (ja często zastępuję ją natką pietruszki),
papryczka chili (ilość według uznania),
sól, pieprz

Awokado przekroić na pół, wyciągnąć miąższ i rozgnieść widelcem. Pomidora pokroić w kostkę, cebulę i chili drobno posiekać. Połączyć składniki z ziołami i sokiem z limonki, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać.

17 komentarzy:

  1. Ładny zestaw, ile to pomidorek dodaje uroku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wstyd się przyznać, ale nigdy go nie jadłam, a że "łiukend" mam wolny to spróbuję zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiele słyszałam o guacamole, jednak tak naprawdę nigdy go nie jadłam. Zapisuję przepis i wkrótce sprobuję sama zrobić coś takiego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O jaaa...ten przepis na pewno przetestuję!

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham absolutnie! Często wykorzystuję do pieczywka. :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Słyszałam o tym a nigdy nie wiedziałam jak się to je ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. a wiesz, że jeszcze nie jadłam? A szkoda.. wygląda świetnie! :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger