października 03, 2015

Zapiekanka z szynką i fasolką szparagową pod chrupiącą kołderką


Po lecie zostało mi jeszcze trochę mrożonej fasolki szparagowej i postanowiłam wykorzystać ją do pysznej makaronowej zapiekanki. Oczywiście danie możemy wzbogacić dodatkowo o inne składniki, na przykład pieczarki lub inne ulubione warzywa. Najlepszy w zapiekance jest chrupiący wierzch z sera i bułki tartej, nie radzę rezygnować z tego dodatku:) Smacznego:)

Polecam też inne moje przepisy z fasolką szparagową:)

200-250 g ugotowanego makaronu (u mnie świderki),
ok.1 i 1/2 szklanki fasolki szparagowej,
ok. 3/4 szklanki pokrojonej w kostkę szynki,
opcjonalnie pół małego kalafiora (różyczki),
cebula,
2 ząbki czosnku,
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, chili w proszku, rozmaryn, tymianek, suszona bazylia
szklanka startego żółtego sera,
kilka czubatych łyżek bułki tartej

na sos beszamelowy:
szklanka mleka,
czubata łyżka mąki,
czubata łyżka masła,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa (do smaku)

Beszamel: w rondelku rozpuścić masło, trzepaczką wmieszać mąkę i zrobić zasmażkę. Wlać mleko i dokładnie rozmieszać. Mieszać całość na małym ogniu, aż zgęstnieje (ok. 5 minut). Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ugotować fasolkę i różyczki kalafiora, szynkę przesmażyć z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem. Na koniec smażenia szynki wrzucić ugotowane warzywa i natkę pietruszki, szybko wymieszać i całość doprawić. Połączyć z ugotowanym makaronem. Do naczynia do zapiekania przełożyć część makaronu, posypać serem i polać częścią sosu beszamelowego, powtórzyć czynność 2-3 razy (2-3 warstwy). Wierzch oblać beszamelem, posypać serem i bułką tartą. Zapiekać ok. 10 minut w 180 stopniach (najlepiej użyć funkcji grill) do zarumienienia się wierzchu.


22 komentarze:

  1. Nie muszę chyba mówić iż uwielbiam absolutnie takie zapiekanki? :D Twoja wygląda obłędnie, dodałaś super składniki. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda aż ślinka leci - niby nic a jakie wykwintne danie. Chciałabym mieć taką kulinarną wyobraźnię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. That looka really good an I love gratins like this one! Its been way to long since I had one!
    Can you do me a favor? I am participating in a blog award contest and I would really appreciate if you could vote for me ( its only one click ). The link is on my blog :)
    That would be soooo nice! Have a wonderful day and a nice rest of the weekend!

    Xx
    Larissa

    OdpowiedzUsuń
  4. Natalio coś wspaniałego. Pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż się głodna zrobiłam, tak pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jesteś mistrzynią zapiekanek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Natalia jak to znakomicie wygląda i ten skład. Jestem za... :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wymiękam przy takiej zapiekance. Fantastyczna. I jak pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Trochę zmodyfikuje przepis i chętnie wypróbuję :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam takie zapiekanki :) Tylko ja bardzo często dodaję ziemniaki zamiast makaronu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszna zapiekanka, a ta chrupiąca warstwa wyśmienita :) W życiu bym z niej nie zrezygnowała!

    OdpowiedzUsuń
  12. Czemu muszę opuszczać tego bloga głodna? Wyślesz mi kawałek?

    OdpowiedzUsuń
  13. ale wspaniała zapiekanka, pycha : )

    OdpowiedzUsuń
  14. Mmmm...swietna zapiekanka, lubie takie obiady, wszystko co potrzeba w jednym daniu

    OdpowiedzUsuń
  15. Apetycznie wygląda, aż głodna się zrobiłam :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Zachwyciłaś mnie tym przepisem :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Fasolki w takim wydaniu jeszcze nie jadłam a wygląda to obłędnie :)) Nominowałam Cię do LBA, będzie mi miło, jeśli odpowiesz na moje pytania :)

    OdpowiedzUsuń
  18. ojej wygląda przepysznie i kusząco i tak bogato:D

    OdpowiedzUsuń
  19. nie przepadam za beszamelem, dlatego na górę zawsze wykorzystuje inny sos:)
    Ale zapiekanki uwielbiam! Pycha ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger