listopada 27, 2015

Gulasz z karkówki

Dziś sycący obiad w postaci gulaszu z karkówki. Pierwszy raz przyrządzałam go z tego typu mięsa i żałuję, że nie robiłam tego wcześniej. Duszone w sosie z pieczarkami i warzywami mięso jest mięciutkie i soczyste, wprost idealne do tej jesienno-zimowej potrawy. Przed duszeniem zamarynowałam je w przyprawach, których używam do karkówki w keczupie - dodają one wiele aromatu końcowemu daniu. Gulasz jest najlepszy z ziemniaczanym puree. Smacznego:)

Polecam też inne moje gulasze i potrawki.

ok. 900 g karkówki,
250-300 g pieczarek,
dwie marchewki,
pietruszka,
ćwierć selera korzeniowego
ok. 2 szklanek wody lub bulionu jarzynowy (płynu ma być tyle, by delikatnie zakryło mięso),
1-2 łyżki mąki

na marynatę:
duża cebula,
3 duże ząbki czosnku (starte),
6 łyżek oleju,
4-5 łyżek octu balsamicznego,
4 łyżeczki majeranku,
po 2-3 łyżeczki mielonej kolendry i rozmarynu,

łyżeczka ostrej papryki (lub więcej),
2-3 ziarenka ziela angielskiego (rozgniecione w moździerzu)
sól, pieprz 

natka pietruszki do posypania gotowej potrawy

Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę i pozbawić zbędnego tłuszczu. Doprawić solą i pieprzem. Cebulę pokroić w piórka, połączyć z pozostałymi składnikami marynaty. Dokładnie pokryć nią mięso i odstawić na godzinę. Po tym czasie zrumienić karkówkę na małej ilości tłuszczu, odłożyć. Na patelnię po smażeniu mięsa wrzucić pokrojone w kostkę warzywa oraz plasterki pieczarek. Po 5-10 minutach dodać mięso, zalać całość wodą lub bulionem i dusić wszystko na małym ogniu około 90-120 minut (do miękkości mięsa) co jakiś czas mieszając. Jeśli sos jest rzadki, pod koniec duszenia należy zagęścić go mąką rozmieszaną z małą ilością wody (ew. śmietanki). Gotowe danie posypać natką pietruszki, podawać z puree.



27 komentarzy:

  1. Mniam, nabralam ochoty na ziemniaczki :D

    OdpowiedzUsuń
  2. łał to się nazywa solidna porcja i do tego jak ładnie podana :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ładnie zrobione foto, a gulasz bardzo smaczny, mięciutka i soczysta karkówka z grzybami i warzywami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Konkretne i pyszne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Od czasu do czasu robię podobny gulasz:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie ma to jak pyszny gulasz, szkoda tylko, że nie drobiowy... :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapachniało mi takim niedzielnym obiadkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne i sycące! Doskonały pomysł na obiad :) Bardzo lubię gulasz, choć ja akurat jadam go najczęściej z kaszą.

    OdpowiedzUsuń
  9. Mięso z karkówki jest smaczne, gulasz pierwsza klasa :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam gulasz z karkówki, ja podaję go z dodatkiem łopatki, wychodzi przesmaczny

    OdpowiedzUsuń
  11. pycha ;D

    Zapraszam :
    unnormall.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Moja mama ostatnio robiła bardzo podobny gulasz, był przepyszny

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo fajną marynatę zrobiłaś. Dla mnie karkówka to podstawowe mięsko w przygotowywaniu potraw. Nie jest suche, nie jest twarde. No i lubię jego smak. Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Też coś nas ostatnio wzięło na gulasz. Twój wygląda super ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja prawie zawsze robię gulasz z karkówki . Twój wygląda wyśmienicie :))))

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie przepadam za gulaszem ale wygląda ładnie ^^

    OdpowiedzUsuń
  17. Wpraszamy się na obiad w Twoim wydaniu z gulaszem w roli głównej:) Jak pięknie wygląda całe danie...pyszności!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger