listopada 23, 2015

Kruche ciasteczka z dżemem

Od dawna chciałam upiec te ciasteczka, głównie ze względu na ich uroczą formę, i kiedy w końcu udało mi się kupić zestaw odpowiednich wykrawaczek, od razu przystąpiłam do dzieła. Ciastka z tego przepisu wychodzą pyszne, bardzo kruche i delikatne, ale zaraz po upieczeniu są miękkie - aby stwardniały muszą być ostudzone. Z tego względu zalecam szczególną ostrożność podczas wyciągania ich z piekarnika. Najlepiej wyciągnąć je razem z blaszką, na której się piekły, w żadnym wypadku nie wyciągać ich łopatką, bo zupełnie się rozpadną. Oprócz tego, ciasteczka są naprawdę proste w przygotowaniu i świetnie nadadzą się na mikołajkowy prezent:) Białka, które są w niepotrzebne w tym przepisie warto zamrozić, a następnie użyć do wypieku bezików lub wypieków białkowych - polecam na przykład moje białkowe muffinki z owocami. Przepis na kruche ciasto znalazłam w bardzo starym wydaniu Kuchni Polskiej. Smacznego:)

na 25-30 ciasteczek:

300 g mąki krupczatki,
200 g zimnego masła,
100 g cukru pudru,
3 żółtka,
mały słoiczek ulubionego dżemu lub powideł,

Mąkę posiekać z masłem (masło powinno być w małych kawałeczkach), a następnie dodać żółtka i cukier. Wszystko połączyć i szybko zagnieść w kulę. Włożyć na pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto (na grubość ok. 5 mm;) na podsypanym mąką blacie. Foremką do ciasteczek wykrawać odpowiedni kształt, w połowie wykrojonych ciasteczek zrobić otwór (najłatwiej specjalną wykrawaczką, ale można też użyć małej nakrętki lub innego narzędzia). Piec w 200 stopniach ok. 8-10 minut. Ciastka są gotowe, gdy tylko zaczną rumienić się na brzegach. Wyciągnąć je razem z blaszką do całkowitego ostudzenia. Po tym czasie na każde ciasteczko bez dziurki nałożyć 1/2 łyżeczki dżemu lub powideł i łączyć z ciastkiem z dziurką. Posypać cukrem pudrem.

34 komentarze:

  1. Te ciasteczka kojarzą mi się ze świętami - pamiętam jak moja babcia takie robiła, właśnie na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. We will bake on Sunday and I cannot wait for it :)
    I was hyper excited to read your last comment! You are getting married in Spring! Thats so exciting! I can totally understand that its difficult to comment a lot when being busy with preparing a wedding. I got married last year... I do not rememer if we were following each other at the time, if no, feel free to check out my posts about my wedding. It was also a very small one and it was wonderful, rather perfect :)
    Keep me updated on how the preparations go :) !
    Thanks a lot for your last comment and have a great start in the new week dear : )
    Xx
    Larissa
    cenestquedelachance.blogspot.de

    OdpowiedzUsuń
  3. Moze zabrzmi to banalnie, ale one sa naprawde piekne, jak kwiatuszki, albo jablka :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm i pomyslec, ze staram sie nie jesc takich pysznosci...

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale cudowne ciasteczka, wyglądają pysznie. Schrupałabym kilka do kubka herbaty :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam...pyszności, chętnie bym zjadła conajmniej kilkanaście- łasuch ze mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Są naprawdę śliczne i na pewno smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszności i do tego takie ładne!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ cudnie wyglądają! I na pewno są przepyszne 😊

    OdpowiedzUsuń
  10. zrobiłabym, ale u mnie w domu jakoś nie przepadają za kruchymi ciasteczkami...

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają rewelacyjnie a smakują jeszcze lepiej !

    OdpowiedzUsuń
  12. takie domowe najlepsze, bardzo prosty ten przepis, przygarniam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają jak płatki kwiatków. Zachęcające do schrupania :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ostatni raz dam szansę kruchym ciasteczkom. Nigdy mi nie wychodzą jak należy. Może wg Twojego przepisu będzie lepiej? Chyba zawsze robiłam bez żółtek i dlatego

    OdpowiedzUsuń
  15. O jaaaa, moje ulubione ciasteczka!!! :D Najlepsze z powidłami wiśniowymi...

    OdpowiedzUsuń
  16. Trochę pracy musiałaś z nimi mieć, ale efekt wynagradza wszystko, są śliczne :)

    OdpowiedzUsuń
  17. są przeurocze! :) wyglądają na bardzo kruche i delikatne.. zarówno w dotyku jak i smaku ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Śliczne, dopieszczone, no i bardzo apetyczne:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ależ śliczne te ciasteczka, będą idealne na święta :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ciasteczkami zawsze zajadam się na święta są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger