kwietnia 20, 2016

Klopsiki zapiekane z mozzarellą



Klopsiki zapiekane z mozzarellą przepis
Klopsiki zapiekane z mozzarellą
Klopsiki zapiekane z mozzarellą przepis


Dziś znów zapraszam na obiad z piekarnika - tym razem to klopsiki zapiekane z mozzarellą. Inspiracją dla tej potrawy był dla mnie mój kurczak w parmezanie, jeden z moich ulubionych włoskich przepisów. Takie danie obowiązkowo podajmy z makaronem, ryżem lub chrupiącym pieczywem (najlepiej typu ciabatta), które wspaniale spiją pyszny sos pomidorowy. To nie może nie smakować:) Polecam, smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na klopsiki, a TUTAJ więcej przepisów na mięso mielone:)

Jeśli lubicie klopsiki, na obiad polecam również mój gulasz cygański z klopsikami:




Przepis na klopsiki zapiekane z mozzarellą, składniki:

na klopsiki:
500 g mielonego mięsa (u mnie wieprzowo-wołowe),
ok. 1/2 szklanki bułki tartej,
2 małe jajka,
starty ząbek czosnku,
mała cebula (uprzednio przesmażona lub surowa),
kilka posiekanych listków świeżej bazylii,
2 łyżki natki pietruszki,
przyprawy do smaku: sól (u mnie 1/2 łyżeczki), pieprz, słodka i ostra papryka, majeranek (u mnie 2-3 łyżeczki), tymianek (czubata łyżeczka)

sos pomidorowy:
mały słoiczek koncentratu pomidorowego (możemy też użyć przecieru, pomidorów z puszki lub passaty),
2 ząbki czosnku,
cebula,
opcjonalnie 1/3 szklanki czerwonego wina,
szklanka domowego bulionu lub wody,
3 łyżki posiekanej świeżej bazylii,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, oregano, tymianek, słodka papryka, opcjonalnie szczypta cukru

1-2 kulki mozzarelli lub garść startej mozzarelli,
1/3-1/2 szklanki startego parmezanu

Przepis na klopsiki zapiekane z mozzarellą, przygotowanie:

Połączyć wszystkie składniki na klopsiki, dokładnie wyrobić (warto usmażyć jednego na próbę, by sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić mięsa). Zmoczonymi dłońmi formować klopsiki, posypać dodatkową porcją bułki tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia z obu stron, w środku powinny być jeszcze surowe. Odłożyć. Sos: drobno posiekać cebulę i czosnek, smażyć kilka minut na patelni po klopsikach. Wlać wino, zredukować (1-2 minuty), a następnie dodać koncentrat i bulion/wodę. Doprawić. Dusić całość na małym ogniu około 15-20 minut, do zgęstnienia. Pod koniec duszenia dodać posiekaną bazylię. Wylać sos na blaszkę, włożyć klopsiki. Na wierzchu ułożyć plastry mozzarelli, posypać całość parmezanem. Zapiekać ok. 15-20 minut w 180 stopniach (do rozpuszczenia się sera i miękkości mięsa).

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:


32 komentarze:

  1. Wygląda super!!! Uwielbiam wszystko co włoskie i różne wariacje na temat pomidorów, mięsa mielonego oraz makaronu :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. jesteś prawdziwą artystką, tworzysz to na co przewaznie mam ochotę. Chętnie zrobię je kolejnym razem do makaronu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda niesamowicie, aż się głodna zrobiłam

    OdpowiedzUsuń
  4. musi smakować przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ho ho ho, na taki obiad chętnie bym sie załapała:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam :) do tej pory robiłam kotlety mielone zapiekane z mocarellą ale o klopsikach jeszcze nie pomyślałam :) Świetny przepis !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie klopsiki wylądowały w piekarniku - zrobiłam je nieco inaczej. Jestem ciekawa co z tego wyjdzie ?

      Usuń
  7. Pięknie wyglądają, cudowne kolorki. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja nie wiem jak Ty jesteś w stanie przewidzieć moje zachcianki? A tak właśnie za mną chodzą takie pyszne klopsiki. W dodatku z mozarellą - no lepiej być nie może! Czarujesz wspaniałe smaki i bardzo apetyczne dania! Pozdrowionka cieplutkie! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak ja uwielbiam mozzarellę w takich daniach. Pysznie, to mało powiedziane :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Prosto i smacznie, obiad na medal :)

    OdpowiedzUsuń
  11. No proszę, a ja na jutro rozmrażam mielone mięso ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. To musi być przepyszne! Taki obiad to ja mogę jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Proste danie, które zainspirowało mnie do stworzenia jego wege odpowiednika ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniałe połączenie smakowe. Klopsiki, mozzarella i sos pomidorowy - i czego chcieć więcej :) Idealny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszności !
    Zapraszam blogbeautymix.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  16. Pysznie to wygląda i jeszcze do tego ta mozarella

    OdpowiedzUsuń
  17. Mam szczęście i pecha jednocześnie...Zawsze gdy zaglądam na Twoją stronę jestem pod wrażeniem różnorodności, jakie serwujesz, jednocześnie jestem tuż przed obiadem, głodna i...rozżalona, że takich pyszności nie mam na swoim talerzu:) Wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  18. Takich cudów to ja jeszcze nie widziałam,a tym bardziej nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ale pyszności serwujesz, muszę kiedyś takie cudo zrobić <3

    OdpowiedzUsuń
  20. uwielbiam klopsiki, a zapiekanych jeszcze nie jadłam - na pewno były pyszne. wyglądają bardzo smakowicie. pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger